Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-05-06, 12:53

Jak dasz pompę przed beczką to będzie wytwarzała ciśnienie w beczce.
Jak beczka robi się wklęsła to oznacza że dałeś zbyt małą średnicę rury zasysającej wodę, zastosuj większą średnicę i problem zniknie.


elespero
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2016-05-01, 22:13
Lokalizacja: Nysa

Postautor: elespero » 2016-05-06, 16:17

Ok, a jak dam z prefiltrem to nie będzie zasysało? Chcę dać 1 cal więc średnica będzie dobra.
A doradzisz jak rozwiązać problem z sasysaniem wody? Chodzi mi o to co do akwa włożyć? PEXa?

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-05-06, 18:51

Idź do sklepu który zajmuje się nawadnianiem ogrodów, dostaniesz wszelkiego rodzaju kształtki. U siebie zastosowałem średnicę 32mm na zasysaniu a jako wylot 25mm, zero zasysania beczki nawet na trzecim biegu pompy, ok 2500-2800L/h.
Jako prefiltry mam dwie gąbki.

elespero
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2016-05-01, 22:13
Lokalizacja: Nysa

Postautor: elespero » 2016-05-06, 19:44

A te gąbki to gdzie masz?

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-05-07, 07:43

elespero pisze:A te gąbki to gdzie masz?
W akwarium.

elespero
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2016-05-01, 22:13
Lokalizacja: Nysa

Postautor: elespero » 2016-05-07, 08:56

Dzięki.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-05-07, 12:21

Nie za ma co ;)
Później zrobię zdjęcia prefiltra.

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1829
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Postautor: Pawel M » 2016-05-07, 13:03

toommaszeek pisze:Później zrobię zdjęcia prefiltra.


Tomek Ty nam ryby pokaż - fotek nie wklejałeś od kilku miesięcy !!!!!!!!
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-05-07, 21:20

Pawel M pisze:Tomek Ty nam ryby pokaż - fotek nie wklejałeś od kilku miesięcy !!!!!!!!
Od kilku miesięcy?? :shock:
Ale ten czas szybko leci :mrgreen: jutro postaram się coś zrobić na Twoje żądanie Pawełku ;)

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2016-05-07, 23:04

elespero pisze:Ok, a jak dam z prefiltrem to nie będzie zasysało?

jak dasz zbyt gęsty albo o dużych oporach to będzie zasysało , ale wtedy musisz to zmienić (zastosować inne wkłady ) a pompę tak jak Tomek pisze
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

elespero
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2016-05-01, 22:13
Lokalizacja: Nysa

Postautor: elespero » 2016-05-11, 15:10

I co z fotkami filtra?
Czekam, bo brak mi pomysłu jak z tymi grubymi rurami to zrobić.

Heres
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 777
Rejestracja: 2011-02-04, 17:46
Lokalizacja: wwa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Postautor: Heres » 2018-02-15, 11:29

odswierze lekko temat :mrgreen:

Nie myśleliście aby zamiast spirali pex zainstalowac wymiennik ciepła płytowy np taki https://koszykhydraulika.pl/wymienniki- ... 96,pl.html ?


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość