kwarantanna neonków czerwonych
Moderator: Coari
macie racje, raptownie je wpuściłem do akwa i woda była zbyt świeża, beznadziejnie się do tego zabrałem, a w dodatku parametry mojej wody a od hodowcy zapewne różniły się wszystkim, nawet nie wiem ile u niego było Ph nie pytałem, wczoraj mi powiedział że miał twardość 20 a u mnie jest zaledwie 2..Wszystko zrobiłem nie tak 

Dawid, wiesz jak wpuszcza się ryby , szczególnie nowe ryby do akwarium czy raczej nie wiesz jak postępować ???
A napisze Ci, możesz znaleźć gdzieś temat gdzie tam jest szczegółowo opisane jak to robić ale ja tu napisze ja ja robię.
Najpierw wkładasz ryby z woreczkiem do akwarium ale nie otwierasz woreczka, później po 30 minutach od włożenia woreczka temp powinna się ustatkować, teraz otwierasz woreczek i wlewasz do woreczka trochę wody z akwarium i to samo takk z 5 razy co 10 min, rybki wtedy powinny się przestawić po tym czasie wkładach ryby na siatkę i powoli wkładasz do akwarium nie wypuszczając ich z siatki, po jakiś 30min możesz wypuścić rybki i zgasić światło,następnego dnia (tak żeby było 24h) możesz im wsypać trochę papu, jak będą jadły to więcej, to taki uproszczony schemat postępowania z rybkami.
A napisze Ci, możesz znaleźć gdzieś temat gdzie tam jest szczegółowo opisane jak to robić ale ja tu napisze ja ja robię.
Najpierw wkładasz ryby z woreczkiem do akwarium ale nie otwierasz woreczka, później po 30 minutach od włożenia woreczka temp powinna się ustatkować, teraz otwierasz woreczek i wlewasz do woreczka trochę wody z akwarium i to samo takk z 5 razy co 10 min, rybki wtedy powinny się przestawić po tym czasie wkładach ryby na siatkę i powoli wkładasz do akwarium nie wypuszczając ich z siatki, po jakiś 30min możesz wypuścić rybki i zgasić światło,następnego dnia (tak żeby było 24h) możesz im wsypać trochę papu, jak będą jadły to więcej, to taki uproszczony schemat postępowania z rybkami.

- spławik
- zakręcony ponad normę
mariuszzawadzki pisze:spławik pisze:Mariusz neon czerwony to bardzo wrażliwa ryba, o wiele bardziej niż neon innesa.
A to już totalna bajka. Właśnie po to zaleca się do palet neona czerwonego a nie innesa, bo jest wytrzymalszy.
Zaleca się czerwonego dlatego że neon innesa nie lubi tak ciepłej wody jak paletki i czerwony, a nie dlatego że jest od czerwonego mniej wytrzymały.
Miałem oba neony w jednym zbiorniku w temperaturze która nie była za wysoka dla jednych i za niska dla drugich, wiem które pierwsze padały przy pogorszeniu jakości wody.
I nie były to innesy.
Sławek
- mariuszzawadzki
- nieuleczalnie zakręcony
- Kontaktowanie:
- xenon
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
Jest na to sposób. Poczytajamldawid pisze: Kurcze, na naszym terenie lubi nie byc pradu..Raz nie było 10godzin, dmuchałem paletkom tlen przez pomke od materaca i gotowałem wodę by temp podmienić, masakra

- birdas
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
amldawid pisze:to te 60 Ci padło z tych 99 co miałeś?? Kurcze, na naszym terenie lubi nie byc pradu..Raz nie było 10godzin, dmuchałem paletkom tlen przez pomke od materaca i gotowałem wodę by temp podmienić, masakra
Tak - 60 padło z tych 99. Może by im nic nie było gdyby akwa nie było tak przerybione i wiedziałbym, że akumulatory w UPSie straciły żywotność.