Altumy w 450 litrach

Moderator: Coari

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-03-31, 15:24

Może opiszę tu swoje akwarium , jest to standardowa czterystapięćdziesiątka po tuningu . Ponieważ kupiłem standardowe akwarium , a koniecznie chciałem mieć sumpa , zmuszony zostałem do wywiercenia otworów w dnie , spływ i rewizja mają po 45mm . Po kupnie otwornic samo wiercenie zajeło mi jakieś 20 minut , potem czyszczenie szkła i wklejenie komina. Akwarium w tym czasie stało na balkonie . Kilka tygodni później znalazłem czas na zrobienie szafki , ze względu na syna , który wtedy jeszcze nie chodził zrobiłem wyższą szafkę , ma metr wysokości. Dzieci lubią pukać w akwaria , gorzej jak mają coś twardego w rączce :mrgreen: . Szafka stoi na drewnianym stelarzu , obity płytą osb i polakierowana lakierem jachtowym , dodatkowo wszystkie szczeliny zabezpieczone zostały sylikonem. Po jakimś czasie zamówiłem sumpa i wkleiłem przegrody , sump ma 206l , lecz nie wykorzystałem jego całej powierzchni , przegrody mogą być wyrzsze i przegroda pompy mniejsza. Po sklejeniu hydrauliki nastąpiło zalanie i sprawdzenie szczelności. Nie wszystko było dobrze , ponieważ podwinęła się uszczelka na spływie uszczelniająca rurę i lekko kapało. Wystarczyło poprawić uszczelkę . Po jakimś czasie dokupiłem pokrywę JBL 2x54W i dokupiłem dodatkowom belkę , a z małego akwarium dodałem listwę led 12W . Dokupiłem również lampe UV . Z kubła został przeniesiony stary wkład 6l i została dodana nowa gąbka 10x50x100cm , weszła cała . 120l starej wody , reszta nowa , odstana. Z ryb przeszły kirysy i zbrojniki l 46 , po prawie trzech latach postanowiłem sprawdzić przy okazji przenosin moje elki , ile mam samic , a ile samców . I zonk na dwanaście ryb same samce :shock: . Więc wystawiłem je na sprzedaż i kupiłem obecne ryby :
7 x Altum Orinoco , jedna ma wadę czoła , a następna miała po transporcie złamaną płetwę , która krzywo się zrosła .
8 x Brzanka Denisona
4 x zbrojniki L200 , 1 samiec i 3 samice
8 x Kirysy Sterbai , je już miałem w starym akwarium
Najpierw były czarne wody, ale ze względu na synka musi być kolorowo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-03-31, 15:57

Tak to wygląda teraz .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 414
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: splowa » 2018-04-22, 15:41

Fajne tylko to zielsko nie pasują

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-04-23, 04:58

Zielska już nie ma , ostatnio jeden ze zbrojników się w nie zaplątał i musiałem mu pomóc się wydostać stwierdziłem , że bezpieczniej jest bez. Po wywaleniu roślin No3 podskoczyło na tydzień . Hornkraut ładnie zbija No3 , odessałem również część piasku by warstwa miała +/- 1,5 cm , wcześniej jak miały być roślinki było około 3 cm lecz to więcej roboty przy odmulaniu. Woda znów ciemna za sprawą szyszek PH 6,5 , No2 0 , No3 0 bynajmniej test sery nie wykrywa , Kh 2 , Gh 3 .

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-03, 19:56

Kilka fotek z telefonu. Sory za jakość i obrucone zdjęcia , nie wiem czemu je tak ustawia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 211
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: amba » 2018-05-05, 08:05

Super mroczne klimaty. Kiedyś też sobie planuje takie albumy sprawić Ale jak widzę z dostępnością trudniej niż baletki.

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-06, 14:11

Fajnie , że się podoba . W Niemczech jest je łatwo dostać , sporo ludzi rozmnaża jak nie F1 to F9000 . Ja ze swoimi będę się rozstawał , jak skompletuje wszystko do morskiego.

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-06, 15:18

Odrazu wiadomo kto pomaga podmieniać wodę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

michal.l
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1283
Rejestracja: 2011-09-24, 17:48
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: michal.l » 2018-05-06, 15:30

Że tak się zapytam te 450 litrów nie jest za małe na altuma? druga sprawa nad którą myślę to
ile waszym zdaniem takie minimum z minimum sztuk można trzymać?
sorry taki mamy klimat

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-07, 19:32

Cześć , moim zdaniem jest za małe , tak samo 200-240l jest za małe dla palet. Przedewszystkim moje akwarium jest za niskie i mogło by być szersze . Ja mam jeszcze młode ryby , więc jest ok. Za miesiąc idą do znajomego , musi tylko skończyć baniak. Nowy domek ma 160x60x70 wysokość. Więc jest już dużo większy. Z altumami jak z paletkami , im więcej tym lepiej się czują.

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-12, 16:56

Znów kilka fotek puki rybcie jeszcze u mnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 211
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: amba » 2018-05-17, 19:58

A co przeprowadzkę im planujesz

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-19, 11:44

Tak , ryby sprzedaję i zakładam morskie . Część sprzętu już jest , tagrze to tylko kwestuja czasu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ariel
nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 2014-09-05, 20:19
Lokalizacja: Berlin

Re: Altumy w 450 litrach

Postautor: Ariel » 2018-05-20, 23:00

Temat do zamknięcia , ruby w nowym domku


Wróć do „Inni mieszkańcy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość