Podłoże dla Paletek Piasek ?

Forum o paletkach, dyskowcach. Ogólne dyskusje o paletkch i ich hodowli w akwariach.

Moderator: Coari

Bilard
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2014-11-04, 19:30
Lokalizacja: Kraków

Podłoże dla Paletek Piasek ?

Postautor: Bilard » 2016-08-31, 15:46

Witam z racji tego że jestem już na końcówce remontu mieszkania i ryby przeniosłem do innego zbiornika zamierzam zmienić podłoże bo wcześniejszy żwir który miałem według opini na tym forum był za dużej granulacji w związku z tym zastanawiam sie nad piaskiem nie wiem czy to dobry pomysł ?, powiedzcie mi czy ktoś używał piasku z obi "piasek do piaskownicy " "ZEW" i ewentualnie ile mi potrzeba na akwa 100x40x50 jak go przygotować wypłukać i coś jeszcze ? http://www.zew.net.pl/piasek_do_pia.php


splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 419
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: splowa » 2016-08-31, 17:34

Ja mam trochę piasku frakcji 0... I moim zdaniem jest zdecydowanie za drobny... jak kilka ryb się sploszy to lekko unosi się mgłą i ryby trochę sluzuja....

Bilard
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2014-11-04, 19:30
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Bilard » 2016-10-12, 08:52

Powiedzcie mi czy ma ktoś posadzoe rośliny w piasku i czy w takim podłożu będą rosnąć, z tego co rozmawialem z fachowcami w sklepie zajmujacym się akwariami holenderskimi to mówią ze nie, a jak jest u was przy Paletkach piasku i roślinami, jakieś rozwiązania sadzic w koszyczkach np?

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 419
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: splowa » 2016-10-12, 09:55

zależy od rośliny... ja mam posadzoną Vallisneria gigantea i bez problemu rośnie, ale to chyba wszędzie rośnie... mam tez bulwę lotosa i to już słabiutko, jakieś listki są ale po miesiącu praktycznie zerowy przyrost...

Woytasik
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-10-17, 12:23
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Postautor: Woytasik » 2016-10-12, 10:49

Piasek trzeba porządnie płukać do momentu aż przestanie brudzić wodę, potem wygotować. U mnie dobrze rosły kryptokoryny i anubiasy lotos terz rusł tylko trzeba dać mu trochę czasu.Co do ilości zależy jaką chcesz mieć warstwę w moim akwa 250l jest około dwóch worków(ile kg miały worki nie pamiętam kosztowały coś około 10zł za worek) i jest 5cm warstwa.

Adrian
nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 2013-08-23, 09:45
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postautor: Adrian » 2016-10-12, 11:07

ewentualnie ile mi potrzeba na akwa 100x40x50

A dł.
B szer.
C wys.

i oblicz sobie (A*B*C) / 1000 * 1,6kg.
W twoim przypadku jeśli chcesz mieć 5 cm podłoża będzie (100*40*5) / 1000 * 1,6kg = 32kg.

Bilard
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2014-11-04, 19:30
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Bilard » 2016-10-12, 11:35

Spoko podloze tzn piasek juz jest dałem taki jak do piaskownicy worek 10kg ok 11 zł , dałem dwa worki wyplukany, wygotowany akwarium dojrzewa, rośliny posadzone pod korzeń dałem kulki nawozowe tylko teraz zastanawiałem się czy w piasku bedą rosly
Ostatnio zmieniony 2016-10-12, 11:38 przez Bilard, łącznie zmieniany 1 raz.

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 419
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: splowa » 2016-10-12, 11:35

ja na 300L mam 30kg piasku, w tym ze piasek mam w sumie z tyłu tam gdzie rośliny z przodu mam tylko ledwo przykryte dno ( z lewej strony przy przedniej szybie nie mam wogole piasku)

Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2016-10-12, 12:00

Hmmm , a jesteś pewien że ten piasek nie będzie zmieniał parametrów wody?? bo jeśli będzie to do kitu , ja trzymam w frakcji 0,4-1mm i jest OKI , w tej chwili mam właściwie tylko microsoria więc nie mam problemu ale w poprzednim baniaku miałem 0,1-0,3 i rośliny też rosły ale lotosy zawsze w kokosach trzymałem , żabienice rosły ale w korzenie kulki dawałem lub pałki ,,kwiatowe"
pozdro....
450l
160l
25l.
10l.

as400
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 160
Rejestracja: 2016-01-15, 13:51
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: as400 » 2016-10-12, 15:39

Bilard pisze:Witam z racji tego że jestem już na końcówce remontu mieszkania i ryby przeniosłem do innego zbiornika zamierzam zmienić podłoże bo wcześniejszy żwir który miałem według opini na tym forum był za dużej granulacji w związku z tym zastanawiam sie nad piaskiem nie wiem czy to dobry pomysł ?, powiedzcie mi czy ktoś używał piasku z obi "piasek do piaskownicy " "ZEW" i ewentualnie ile mi potrzeba na akwa 100x40x50 jak go przygotować wypłukać i coś jeszcze ?


Z linki, którą podałeś wynika, że to jest piasek kwarcowy. Zatem jest duża szansa, że będzie ok i nie doświadczysz zmian parametrów wody.
Ja zawsze szukam kwarcowego i jest ok.
Co do roślin nie pomogę bo nie mam.
--------------------------
http://ourboxers.pl
https://wawarium.pl

Sylwester
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 947
Rejestracja: 2011-02-09, 19:36
Lokalizacja: Sochaczew

Postautor: Sylwester » 2016-10-12, 17:13

Ten nie zmienia parametrów. Tylko frakcja jak mąka. Osobiście skłaniam się ku frakcji 0,8-1,2.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-10-12, 19:38

Dokładnie, Sylwek masz rację. Mam piasek o frakcji 0mm czyli pył, jak ryby się spłoszą to przez moment mam mgłę w akwarium, a później wszystko jest na roślinach i korzeniach.
Przy ostatniej podmianie odessałem ok 60% piasku przy następnej chcę odessać resztę piaski i całe akwarium zasypię (już mam) takim jak Sylwek napisał czyli 0.8 - 1.2 mm.

krzysieksc
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2012-02-29, 17:01
Lokalizacja: sosnowiec

Postautor: krzysieksc » 2016-10-12, 20:59

Ja miałem piasek i wszystko ładnie rosło pod korzenie dałem kulki gliniano torfowe i było super. Tylko dobrze by było chociaż raz w miesiącu wzruszyć piach. Ja tak robiłem i było dobrze później jakoś przestałem bo czasu nie było i zaczęły się problemy czarne plamy piachu(strefa beztlenowa zapach jak z dobrego szamba😢) i też korzenie obumierają. Musisz uważać a kulki Zakopane żeby ich nie skruszyć i zmieszać z piachem bo będziesz miał brązowe plamki po kulkach😜 Jak będziesz dbał i pielęgnował to rośliny będą rosly😉

Bilard
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2014-11-04, 19:30
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Bilard » 2016-10-12, 22:06

Ja dosyć długo płukałem piasek i to co się unosiło wylewałem , tak myślę ze z 10 kg 1 kg mi odszedł, okaże sie jak ryby wpuszczę jaki zamęt zrobią , gdzie kupiliście piasek o większej frakcji ?

Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2016-10-12, 22:57

W firmie bumat , piaseczek czyściutki i praktycznie nie trzeba płukać , wystawiają na aledrogo.
pozdro....
450l

160l

25l.

10l.


Wróć do „Dyskowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości