osad
Moderator: Coari
-
- nowicjusz
osad
Witam. Wczoraj mój kolega kupił akwarium. Pomogłem mu w przewożeniu go i zaciekawiło mnie jedno. Biały osad od środka na całym akwarium. Ocet nie pomógł cytryna też nie i civ. Jak myślicie co to jest i jak się tego pozbyć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- maksymalnie zakręcony
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania otrzymane: 3 razy
-
- maksymalnie zakręcony
-
- maksymalnie zakręcony
-
- nowicjusz
- bodzio 1
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania otrzymane: 31 razy
Kwas azotowy reaguje z kamieniem , a to nic innego jak osad z kamienia , im ,,młodszy'' osad tym łatwiej schodzi , a że u Ciebie jest stary dlatego napisałem żebyś wspomógł się skrobakiem , chociaż niewidoczny na mokro spróbuj go zeskrobać a poczujesz pod żyletką zdecydowany opór inny jak na czystym szkle
-
- nowicjusz
- toommaszeek
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
-
- nowicjusz
Nożyk nie pomógł. Nic nie schodzi . To nie jest osad jak w miejscach gdzie kończy się lustro wody . Nożyk gładko jeździł po szybie. Wygląda to tak jak para od środka i nie idzie tego zlikwidować. Są plamy na wszystkich ścianach akwarium . Akwarium jest gładkie . Testowałem nożyk . Zmywacz do paznokci ocet i kwas cytrynowy. Jak przetr mokra gąbką jest w miarę. W momencie jak wycieram na sucho wychodzi to od nowa...
-
- nowicjusz
- bodzio 1
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania otrzymane: 31 razy
np http://allegro.pl/fibar-do-czyszczenia- ... 51482.html
na bazie kwasu azotowego i fosforowego
inne kwasy słabsze efekty mają , najlepsze jest to co piszę , wiem to z praktyki , akurat nie w zmywaniu kamienia z szyb ale zabrudzeń starymi zaprawami klejami itp.
takie środki są dostępne w oszołomach i innych sklepach , choć ostatnio szukałem w oszołomach i wszystkie środki były tylko na samym fosforowym , a tak jak piszę lepszy efekt jest na mieszaninie tych kwasów
na bazie kwasu azotowego i fosforowego
inne kwasy słabsze efekty mają , najlepsze jest to co piszę , wiem to z praktyki , akurat nie w zmywaniu kamienia z szyb ale zabrudzeń starymi zaprawami klejami itp.
takie środki są dostępne w oszołomach i innych sklepach , choć ostatnio szukałem w oszołomach i wszystkie środki były tylko na samym fosforowym , a tak jak piszę lepszy efekt jest na mieszaninie tych kwasów
-
- nowicjusz