Ogrzewanie akwarium z centralnego ogrzewania

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Ogrzewanie akwarium z centralnego ogrzewania

Postautor: toommaszeek » 2015-03-30, 18:12

Witam
Chciałbym przedstawić Wam jak mam rozwiązane ogrzewanie akwarium z centralnego ogrzewania. Kiedyś opisałem podobne rozwiązanie ale to była całkiem inna bajka…
Już na etapie budowania domu wiedziałem gdzie będzie stało akwarium, więc zbrojenie stropu jest odpowiednio mocne czyli kratownica z prętów fi 12mm które są w odległościach ok. 12cm.

W miejscu gdzie stoi akwarium doprowadziłem wszystkie przyłącza, czyli;
pic1.jpg

1 - rury od ogrzewania
2 - zimna woda użytkowa
3 – kanalizacja
4 - instalację elektryczną na osobnym bezpieczniku w skrzynce elektrycznej
5 - dodatkową rurę o średnicy 32mm na wodę do podmian pompowaną z beczki z piwnicy.

Podczas układania styropianu podłogowego pod wężami od podłogówki, w miejscu gdzie stoi akwarium rozłożony został styropian „XPS” charakteryzujący się bardzo dużą wytrzymałością na ściskanie, styropian ułożyłem na polu o wymiarach 120x360cm także jest gdzie „szaleć z wielkością szkła” ;)
Przy planowaniu ogrzewania całego domu miałem plan co do ogrzewania samego akwarium. Hydraulicy namawiali mnie abym wpiął się do ogrzewania podłogowego, jednak ja chciałem bezpośrednio z kotłowni. Dlaczego?? Ano dlatego że jak latem wyłączę ogrzewanie podłogowe to nie mógłbym ogrzewać akwarium. Sporo osób wpina się do cyrkulacji wody użytkowej, jednak i to nie przemawiało do mnie, ponieważ chciałem aby ten system był niezależny.
Rozwiązań miałem tysiące, najlepszy pomysł wg mnie zrodził się na kilka tygodni przed uzbrajaniem kotłowni, pomysłem tym było zastosowanie zasobnika wody z dwiema wężownicami, wybór padł na „BIAWAR MEGA SOLAR 220L” wężownica która przeznaczona jest do podłączenia solarów została wykorzystana do ogrzewania akwarium, samo akwarium jest ogrzewane za pomocą wymiennika ciepła
pic2.jpg
pic3.jpg

Gdzie czerwony kolor to gorąca woda, niebieski kolor to woda z akwarium i kolor czarny to Jagger 300W. Na szkicu są tylko trzy rury fi 20mm (w rzeczywistości jest ich pięć), dlatego że jest to przekrój wymiennika i żeby zobrazować mniej więcej jak to wewnątrz wygląda. Wlot od dołu jest centralnie pod rurą 40mm dlatego że w przypadku jak nie grzeję wodą z C.O. to woda dookoła grzałki ma swobodny przepływ i żeby termostat nie zwariował. Aktualnie grzałka jest wykręcona, gdyż uważam że jest zbyteczna .
Wymiennik jest z rury kwasoodpornej fi150mm i jego wysokość to 570mm bez króćców. W środku jest 6 rur o długości 500mm, 5xfi20mm i jedna fi40mm w którą można zmieścić Jaggera 300W. Przybliżona moc tego wymiennika to 14kW.

Za obieg wody pomiędzy dwoma wymiennikami odpowiada pompa „GRUNDFOS UP 15-14B PM” a że jest to układ zamknięty trzeba było zastosować zbiornik ciśnieniowy REFLEX o pojemności 8L z grupą bezpieczeństwa 1,5 bara.
Pompą steruje termoregulator model „MH1210”
pic4.jpg

Nie jest to jakiś szczyt techniki ale sprawdza się znakomicie, jedyny minus jaki ma, to histereza 1°C… Na dzień dzisiejszy dostępne są z histerezą 0.1°C, ale zalecam ustawienie co 0.5°C

Temp wody w zasobniku wody to 50°C
Zrezygnowałem z dodatkowych elektrozaworów które kiedyś miałem zamontowane w poprzednim domu, gdyż po wyłączeniu pompy woda praktycznie nie ma obiegu w rurce fi 16mm.


Schemat instalacji:
pic5.jpg

Układ ten testuję od czterech miesięcy i póki co to jestem zadowolony, utrzymanie temperatury w akwarium na poziomie 30°C nie sprawia żadnego problemu.
Dużą zaletą tego typu rozwiązania są bardzo niskie koszty ogrzania akwarium, wg mnie inwestycja szybko się zwraca w przypadku zastosowania przy dużych zbiornikach, gdzie często montuje się od dwóch grzałek po 300W…
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Tomciot40
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 365
Rejestracja: 2013-04-15, 17:50
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Tomciot40 » 2015-03-30, 19:09

Tomku i to jest własnie to! po co grzałki ,co to wogóle sa grzałki?? :D:D:D
Schemat prosty ,klarowny i sprawdzajacy sie 100% ,a koszy ........ jakie koszty :mrgreen:
Warto

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-03-30, 20:09

Tomciot40, wszystko zależy po ile kupujesz przedmioty, gdybym nie podpinał się z akwarium do C.O. to wyszło by mnie ok tysiaka mniej. Liczę że po roku inwestycja zwróci się.

Tomciot40
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 365
Rejestracja: 2013-04-15, 17:50
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Tomciot40 » 2015-03-30, 20:31

Gwarantuje Ci ze sie zwróci ! W moim przypadku cała inwestycja dotyczaca ogrzewania juz od wrzesnia sie zwróciła, rachunki przychodzace za prad mocno to potwierdzaja:D

Awatar użytkownika
Michurb
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 619
Rejestracja: 2012-06-07, 21:29
Lokalizacja: Słupca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: Michurb » 2015-03-30, 20:45

Napisz co jest pod akwarium a co w kotłowni - domyślam się ze wymiennik, termoregulator pod akwarium a pompa, zbiornik ciśnieniowy?Zapodaj fotki jak możesz.

Gratuluję pomysłowości- pewnie będzie to dla mnie natchnieniem przy wymianie CO.
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-03-30, 22:04

Tomciot40 pisze:Gwarantuje Ci ze sie zwróci ! W moim przypadku cała inwestycja dotyczaca ogrzewania juz od wrzesnia sie zwróciła, rachunki przychodzace za prad mocno to potwierdzaja:D
Też liczę na szybki zwrot inwestycji ;)

Michurb pisze:Napisz co jest pod akwarium a co w kotłowni - domyślam się ze wymiennik, termoregulator pod akwarium a pompa, zbiornik ciśnieniowy?
Wymiennik mam pod akwarium, sterownik koło akwarium a cała reszta jest w kotłowni.

Michurb pisze:Zapodaj fotki jak możesz
Mówisz i masz ;) sorry za jakość fotek, robione tak na szybko :P
Kotłownia.jpg

Z prawej strony zasobnika na wodę są trzy zbiorniki ciśnieniowe, górny szary jest od akwarium, górny niebieski jest od wody użytkowej natomiast dolny jest od instalacji C.O.
Pomiędzy zasobnikiem a piecem górna pompka jest od akwarium, środkowa od wody użytkowej a dolna odpowiada za wymianę wody pomiędzy kotłem a zasobnikiem wody.
Wymiennik jest w szafce pod akwarium za korpusami od filtracji mechanicznej.
Filtracja - wymiennik.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

stolarz
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 364
Rejestracja: 2014-09-15, 23:09
Lokalizacja: Łaziska Górne
Podziękowania otrzymane: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: stolarz » 2015-03-30, 22:27

fajny pomysł, będę kiedyś budował dom to skorzystam z porad :D o ile dożyje ha! :D

Awatar użytkownika
Daras
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 551
Rejestracja: 2014-11-25, 16:37
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Daras » 2015-03-30, 23:07

Ty to Tomek jak byś czegoś nie wymyślił to byś się nudził , Zuch chłopak :mrgreen:

alii
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2011-01-13, 10:46
Lokalizacja: Włocławek
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: alii » 2015-03-31, 15:27

:)

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: adam1977 » 2015-03-31, 15:31

No instalacja mnie powaliła :-)
Policzyłeś ile prądu wezmą ci te wszystkie pompki ?
U mnie całe ogrzewanie domu i dwóch akwariów zasilane jest jedną pompką, tą najmniejszą grundfosa na pierwszym biegu.
Rozumiem że wszystko chodzi jak piec działa ???

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-03-31, 20:10

adam1977 pisze:No instalacja mnie powaliła :-)
Przesadzasz :)

adam1977 pisze:Policzyłeś ile prądu wezmą ci te wszystkie pompki ?
Nie liczyłem, wszystkie są Grundfosa, energooszczędne.
2szt Aplha2 3G "25-60" 4 i 7W czyli łącznie pobierają 11W są włączone non stop na opcji "auto adapt", cyrkulacyjna "UPS15-14 B PM" od wody użytkowej włącza się o 8.00 a wyłącza o 22.00 pobiera 5W na II biegu, od zasobnika "Alpha2 25-40" pobiera 6W na I biegu, od akwarium "UPS15-14 B PM" włączona jest na II biegu i kontrolowana jest przez termoregulator

adam1977 pisze:U mnie całe ogrzewanie domu i dwóch akwariów zasilane jest jedną pompką, tą najmniejszą grundfosa na pierwszym biegu.
U siebie łącznie mam 5 pomp. 1 - od podłogówki, 2 - od grzejników, 3 - od wody użytkowej, 4- od podgrzewania wody w zasobniku i 5 - od akwarium

adam1977 pisze:Rozumiem że wszystko chodzi jak piec działa ???
Dobrze rozumiesz :)

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: adam1977 » 2015-04-01, 22:45

Czyli u ciebie piec chodzi cały rok ???
Bo tak jak u mnie to piec gaszę jak przestaję grzać w domu :( niestety wtedy tylko zostaje mi grzałka.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-04-02, 06:18

adam1977 pisze:Czyli u ciebie piec chodzi cały rok ???
Tak

hillpl
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2014-07-03, 09:52
Lokalizacja: ok Nowego Sącza

Postautor: hillpl » 2015-04-02, 22:15

Fajny pomysł właśnie kończę u siebie stawianie nowego akwarium i też zastosowałem podłogówkę jednak na tą chwile wpięta jest do cyrkulacji wody. Pod koniec kwietnia ocenie czy to było dobre rozwiązanie...
Koszty nie są tak duże a rachunki przy takich pompkach są niewielkie - wymieniłem wszystkie u siebie w piecu na eko groszek na grunfosa i zwróciły się po roku użytkowania.
Problem mam z zakupem jakiegoś sterownika i myślę o czymś takim http://allegro.pl/podwojny-regulator-te ... 53404.html żeby od razu użyć do go ogrzewania wody a w lecie do chłodzenia za pomocą wentylatora.
Jak sprawuje się Twój sterownik warto kupić coś takiego ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-04-02, 22:53

hillpl pisze:Problem mam z zakupem jakiegoś sterownika i myślę o czymś takim http://allegro.pl/podwojny-regulator-te ... 53404.html żeby od razu użyć do go ogrzewania wody a w lecie do chłodzenia za pomocą wentylatora.
Latem obawiasz się zbyt wysokiej temp w akwarium, że potrzebujesz chłodzenie??


hillpl pisze:Jak sprawuje się Twój sterownik warto kupić coś takiego ?
Nie narzekam, póki co to jestem zadowolony :)


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość