głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
multi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2015-11-28, 10:06
Lokalizacja: Ostrów Maz
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: multi » 2016-10-06, 14:55

A co to za różnica czy pompa pracuje w akwa czy w instalacji CO dużej różnicy nie widzę ,może załazi wirnik biologią kto wie?
Sławek


Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 998
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 29 razy

Postautor: Coari » 2016-10-06, 16:01

Tlen zawarty w wodzie przyspiesza korozję. W zamknietym systemie c.o. nie ma zbyt wiele tlenu o ile w ogóle jest. Te pompy sa tez stosowane przy oczkach wodnych i niektórzy przerabiaja je instalując plastikowy konwerter:

http://www.ebay.co.uk/itm/Aqua-Turn-con ... xyK~hRH3Ux

Na ile to sie sprawdza nie powiem bo nie stosowałem. Nie wiem tez czy do wszystkich modeli da sie kupic konwerter.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-10-06, 18:35

bodzio 1 pisze:przez odkręcenie korpusu nie traci gwarancji
Zgadza się, masz rację. Mi bardziej chodziło o to że mogą nie uwzględnić reklamacji z powodu złej eksploatacji urządzenia bądź złego montażu co spowodowało jego uszkodzenie.

U mnie dwie stuki Alpha2 śmigają w filtracji od trzech lat , kilka sztuk mam w kotłowni i na żadną złego słowa nie powiem.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2016-10-06, 22:24

toommaszeek pisze:z powodu złej eksploatacji urządzenia

przecież pompa jest zamontowana zgodnie z jej przeznaczeniem ;) w układzie co , i przed pompom jest zamontowany filtr siatkowy ;) tego nikt nie sprawdzi
toommaszeek pisze:złego montażu

no i po to mi zdjęcie było potrzebne , zdjęcie pokazuje jakby pompa była pochylona ku tyłowi , jeżeli tak jest , to jest to niezgodnie z instrukcją montażu , musi być zamontowana w poziomie (oś pompy ma być w poziomie )
w tych pompach za bardzo nie ma się co popsuć ( nie chodzi o samą elektronikę ) , chyba że ma się pecha , najprawdopodobniej wystarczy wyczyścić , sprawdzić czy w łopatkach czegoś nie ma
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
multi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2015-11-28, 10:06
Lokalizacja: Ostrów Maz
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: multi » 2016-10-07, 11:04

Oś pompy jest w poziomie więc jest zamontowana ok ,jutro sprawa się wyjaśni jak rozbiorę, na szczęście mam jeszcze 25/40 w starej budzie którą zdemontowałem z kotłowni na czas przeglądu zapnę starego grundfosa i zobaczę różnicę w przepływie i kulturze pracy bo pobór prądu będzie ten sam tj 45 w .
Sławek

Awatar użytkownika
multi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2015-11-28, 10:06
Lokalizacja: Ostrów Maz
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: multi » 2016-10-23, 11:09

Przyczyną głośnej pracy był zafajdany wirnik i komora po wyczyszczeniu pompy nie słychać.Lecz mam zastrzeżenia do materiału który po półtora roku zaczyna korodować wewnątrz komory poniżej fotki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sławek

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 998
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 29 razy

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: Coari » 2016-10-23, 11:14

Sławek, naprawde Ciebie nie rozumiem. Ta pompa nie jest przeznaczona do stosowania w akwariach, to pompa do c.o. i będzie korodować w obiegach, gdzie w cieczy jest tlen.

Awatar użytkownika
multi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2015-11-28, 10:06
Lokalizacja: Ostrów Maz
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: multi » 2016-10-23, 11:21

Druga pompa którą posiadam tylko stary model Grundfosa bez elektroniki pracowała 6 lat w instalacji CO w obiegu otwartym czyli tez dostęp do tlenu jest i brak takich zniszczeń w środku jak w modelu 25/60 L .Więc tu chodzi o materiał z jakiego jest wykonany nowy model ogólnie jak wytrzyma 4 lata to i tak jest oki ,poprostu zmienie na WILO 25/40 lub 60.Pompę trzeba przynajmniej raz w roku przeczyścić i śmiga.
Sławek

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 206
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: amba » 2016-10-23, 11:29

Fakt, że czym nowsze pewnie będzie z gorszego materiału lecz mimo wszystko nie możesz porównywać układu odwarego CO do akwarium w którym woda jest natleniana

Awatar użytkownika
multi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 78
Rejestracja: 2015-11-28, 10:06
Lokalizacja: Ostrów Maz
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: multi » 2016-10-23, 19:00

Zgadza sie nic nie jest wieczne grunt że śmiga po czyszczeniu i pracuje cicho .
Sławek

Awatar użytkownika
keramus
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 92
Rejestracja: 2014-02-04, 15:51
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 3 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: keramus » 2016-10-23, 19:02

Czy pompy od systemów solarnych też mogą mieć podobne problemy?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 998
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 29 razy

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: Coari » 2016-10-23, 19:08

Raczej tak. O ile mi wiadomo tylko pompy wykonane z brazu i stali kwasoodpornej sa stosowane w akwakulturze jako pompy dedykowane w hodowli ryb. Ale to juz nieosiagale cenowo dla hobbystow.

Awatar użytkownika
Michurb
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 619
Rejestracja: 2012-06-07, 21:29
Lokalizacja: Słupca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: Michurb » 2016-10-23, 20:59

Moja pompa Grundfos alpha2L (używana bez gwarancji) była kupiona w tamtym roku teraz zaczęła hałasować (działa w układzie CO) .Pisałem do kilku serwisów i bez odpowiedzi, coś wydaje mi się że zamontuje ponownie stara a sobie będę pluł w ... że kupiłem używana (bo przecież niezawodne) :evil: :oops:
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: toommaszeek » 2016-10-24, 09:20

Michurb pisze: sobie będę pluł w ... że kupiłem używana (bo przecież niezawodne) :evil: :oops:
Od trzech lat mam 2szt Alpha 2 zamontowane w filtracji akwarium i póki co to wszystko jest ok. W ciągu miesiąca będę wszystko rozbierał to się okaże czy w środku jest ok, w co bardzo wątpię.

Sylwester
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 947
Rejestracja: 2011-02-09, 19:36
Lokalizacja: Sochaczew

Re: głosna praca GRUNDFOS ALPFA 25/60 L.

Postautor: Sylwester » 2016-10-24, 11:44

Dwie grundfosa śmigają mi już 6 lat w centralnym. Do podmian mam IBO 40, ostatnio kupiłem omnigene 60 a IBO pójdzie do sumpa. W obu przypadkach cena sporo niższa niż grundfosa i producent, serwis obydwóch w promieniu 50 km. O cześciach jakie wkładaja do grundfos, ibo, omnigena nie wypowiadam się bo wszyscy wiedza jak jest to skomercjalizowane.


Wróć do „Technika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości