Montaż filtra RO

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Lysy
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 388
Rejestracja: 2007-04-10, 16:15
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Montaż filtra RO

Postautor: Lysy » 2007-05-23, 18:21

W tym artykule przedstawie sposób montażu filtra RO i rzeczy na które trzeba zwrócic uwage podczas jego montarzu.

PAMIETAJ:
WYPŁUCZ WKŁADY PRZED PIERWSZYM PUSZCZENIEM WODY NA MEMBRANĘ!!! INSTRUKCJA JAK TO ZROBIĆ ZNAJDUJE SIĘ PONIŻEJ!
USZCZELNJI METALOWE GWINTY NA TAŚMĘ TEFLONOWĄ!!!

Montaż filtra polega na podłączeniu trzech punktów:
1. zasilenia wodą – oznaczenie niebieskim kawałkiem wężyka
2. ujścia do kanalizacji – oznaczenie pomarańczwym wężykiem lub zaślepką wężyka
3. ujścia wody czystej – oznaczenie białym kawałkiem wężyka

Czasami wężyki są już standardowo zamontowane przed wysyłką wtedy montaż filtra polega na podłączeniu do zasilania wodą oraz przepłukaniu prefiltrów!!!
1.
Zasilenie wodą jest na wejściu do filtra mechanicznego – filtr bez żadnej nalepki lub z nalepką sediment / z czerwonymi napisami Puricom / z niebieską nalepką „redukcja zanieczyszczeń mechanicznych”. Ucinamy wężyk na odpowiednią długość, odkręcamy nakrętkę i nakładamy ją na wężyk, wężyk wciskamy do oporu we wkręcony w filtr nypelek/kolanko* a następnie zakręcamy na nim nasadzoną na wężyk nakrętkę, w przypadku gdy mamy filtr na szybkozłączkach postępujemy wg. załączonego do instrukcji schematu. Drugi koniec wężyka montujemy do zaworka z redukcją na wężyk, który wkręcamy pomiędzy wężyk do kranu z zimną wodą a zaworek podzlewowy. Przed wciśnięciem wężyka na bolec zaworka podłączeniowego dobrze jest go zamoczyć na chwilę we wrzątku inaczej bardzo ciężko go nałożyć. W przypadku gdy mamy zaworek z bolcem ustawienia są następujące: bolec wyciągnięty - zaworek jest otwarty, wciśnięty - zamknięty. W przypadku gdy mamy zaworek kulkowy musimy go najpierw uszczelnić na taśmę teflonową i dokręcić do otworu w przejściówce (trójniku).
2.
Ujście do kanalizacji jest to kolanko wychodzące z obudowy membrany bliżej zewnętrznej (wystający kawałek pomarańczowej zaślepki lub pomarańczowego wężyka) ucinamy odpowiedni kawałek wężyka, wiercimy dziurę około 5,5 mm w odpływie pod zlewem, na którą zakładamy załączoną plastikową/metalową z przebijakiem* obejmę i odkręcamy z niej nakrętkę, którą nakładamy na wężyk. Wężyk wciskamy w odprowadzenie do kanalizacji a następnie nakręcamy na niej nakrętkę, w przypadku gdy mamy kanalizację na szybkozłączce postępujemy wg. załączonego do instrukcji schematu. Ściek do kanalizacji koniecznie musi być zamontowany przed syfonem i poniżej lub na równi z całym filtrem. W osmozie Puricom standard i Aquafilter obejma na kanalizację nie zawsze jest na standardowym wyposażeniu.
3.
Kolanko oznaczone białym wężykiem. Ucinamy i montujemy wężyk o odpowiedniej długości. Pobór wody regulujemy zaworkiem zasilającym, który montowaliśmy w pkt.1
WAŻNE!!!
Przed pierwszym puszczeniem wody na filtr (czyli samą membranę osmotyczną) należy odkręcić nakrętkę na zasileniu obudowy membrany (ta strona obudowy po której jest tylko jedno wejście) i wężyk skierować do ścieku (miska, wiadro), następnie puścić wodę i przepłukać filtr węglowy do czasu aż przestanie płynąć brudna (czasem nawet czarna) woda. Będzie to jakieś 3-5 litrów. Przepłukanie filtra węglowego i mechanicznego jest konieczne dla dalszej prawidłowej pracy membrany osmotycznej. W razie nie przepłukania filtra węglowego może ona ulec zatkaniu czyli nieodwracalnemu zniszczeniu.

Wymiana/Instalacja membrany. – nie dotyczy gdy membrana jest zamontowana fabrycznie.

Jeżeli membrana osmotyczna nie jest fabrycznie zainstalowana w obudowie, najpierw należy odkręcić nakrętkę na kolanku zasilającym obudowę membrany (ta strona obudowy po której jest tylko jedno wejście) wyjąć wężyk z kolanka i odkręcić obudowę membrany. Membranę wkładamy stroną z dwoma
małymi oringami do środka, dwa otworki/nacięcia** po przeciwnej stronie membrany służą do jej wyjmowania. Membranę wciskamy aż do chwili gdy cała znajdzie się w obudowie, równo z krawędzią gwintu. Zakręcamy obudowę i montujemy rurkę zasilającą wodę obudowę membrany. Przed zainstalowaniem membrany należy najpierw rozpakować ją z folii, nalepkę Filmtec na membranie możemy zostawić. Membrana osmotyczna jest zaimpregnowana substancjami pleśnio i grzybobójczymi dlatego filtr przed pobraniem wody użytkowej wymaga pobrania i wylania minimum 15 litrów wody.
UWAGA: niebieska lub biała foliowa powierzchnia membrany nie jest opakowaniem, jest to już powierzchnia właściwego filtra osmotycznego /membrany/.

Wymiana/Instalacja wkładów wstępnych (prefiltrów):
Wkłady wstępne nalezy wymieniać w zależności od jakości wody surowej minimum co 4/6 miesięcy, w zalezności od jakości i pochodzenia wody surowej. Przy maksymalnym wykorzystaniu wydajności (poboru wody) osmozy czas użytkowania wkładów może się skrócić nawet do 10 dni w przypadku wersji Purcom standard. Podstawowym kryterium wymiany wkładów jest ilość przepuszczonej przez nie wody. Wkłady wstępne mają maksymalną wydajność całkowitą:
3,6 tony (3600 litrów) dla osmozy Puricom standard
3,6 tony (3600 litrów) dla osmozy Aquafilter
9,5 tony (9500 litrów) dla osmozy Puricom Maxi

Przykład.
Jeżeli będziemy pobierać 150 litrów wody osmotycznej na dobę to wkłady wstępne będą filtrowały tej wody średnio 4-5 razy tyle (zależy od indywidualnych warunków pracy osmozy) czyli 600 litrów na dobę. Przy założeniu ich całkowitej wydajności 3600 litrów, to wkłady wystarczą na 6 dni ! Analogicznie przy średnim poborze 50 litrów tygodniowo wystarczą na ponad 4 miesiące.

*mogą występować niewielkie różnice zależnie od aktualnej serii.
** zależy od rodzaju membrany osmotycznej 50/75/100 gpd

- Wymagania dla optymalnej pracy filtra osmotycznego.
Ciśnienie zasilające – 4,5 atm. (maksymalnie 6 atm)
Temperatura wody surowej – 23 st.C (maksymalna 28 st.C, minimalna 5 st.C)
- Charakterystyka pracy.
Uzysk wody czystej – do 35%
Wydajność na dobę przy warunkach optymalnych zależy od zastosowanej membrany osmotycznej:
50 galonów (189 litrów), 75 galonów (283,5 litra), 100 galonów (378 litrów).

UWAGA:
- Dokładne przepłukanie filtrów wstępnych jest warunkiem prawidłowego działania membrany osmotycznej.
- Nie stosować teflonu na złączkach JACO (nakrętki) lub szybkozłączkach (wężyk na wcisk i blokadę) teflon stosujemy tylko na gwintach bezuszczelkowych.
- Proszę zachować higieniczne warunki podczas montażu urządzenia, szczególnie jeżeli chodzi o montaż membrany osmotycznej.
- Ściek do kanalizacji koniecznie musi być zamontowany przed syfonem i poniżej lub na równi z całym filtrem.
- Filtr po uruchomieniu ale nieużywany (2-3 dni bezczynności) powinien być przechowywany w miejscu ciemnym, wilgotnym i chłodnym (około 5 st. C) ale NIE PONIŻEJ ZERA.
- Pierwsze 15 litrów uzyskane za pomocą filtra nie nadaje się do użytku i powinno zostać wylane.
- Pozycja w jakiej pracuje osmoza nie ma żadnego znaczenia dla prawidłowej eksploatacji.


Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2007-05-24, 09:28

Ślicznie napisane , nic dodać i nic ująć.
To powinno pomóc na ewentualne posty------ :evil: RATUNKU!!!!! kupiłem RO ine działa :evil:
(sam kiedyś miałem z tym malutki problemik) ;) ;) ;)
pozdro :mrgreen:

Awatar użytkownika
Lysy
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 388
Rejestracja: 2007-04-10, 16:15
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Lysy » 2007-05-24, 18:11

Z taka myśla pisałem ten artykuł żeby nie było potem pytań jak zamontowac filtr RO.

fangornn

Postautor: fangornn » 2007-05-25, 01:00

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości tematu. Post napisany jest jasno i klarownie. Ze swojej strony dodam tylko żej jeśli zakupiliśmy filtr RO6, instrukcję obsługi, wzbogacamy o dodatkowy montaż wylewki wody ze zbiornika no i oczywiście montażu i konserwacji zbiornika ( ale to już w późniejszym okresie użytkowania).

golony
nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 2008-04-11, 23:04
Lokalizacja: wawa

Postautor: golony » 2008-04-11, 23:10

witam a jednak ja mam dwa pytania po pierwsze czy najpierw na mineralizator trzeba podac wode z przed osmozy zeby aktywowac go a po drugie to czy osmoze mozna plukac juz przez mineralizator i wegiel aktywny czy przedtem pozniejsze stopnie trzeba odlaczyc.pozdrawiam i czekam na rady :)

Awatar użytkownika
Lysy
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 388
Rejestracja: 2007-04-10, 16:15
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Lysy » 2008-04-12, 05:47

o mineralizator sie nie martw zasada jest taka jak to jest opisane najpierw podłączasz wkład mechaniczny( 5 mikronów) do tego podłaczasz wkład weglowy i puszczasz wode przez oba wklady zobaczysz jaka czarna bedzie gdy już kolor wody bedzie kryształ możesz podłaczyc membrane i mineralizator. A swoją drogą po co ci mineralizator chyba nie do celow akwarystycznych?

fangornn

Postautor: fangornn » 2008-04-12, 23:00

golony pisze:witam a jednak ja mam dwa pytania po pierwsze czy najpierw na mineralizator trzeba podac wode z przed osmozy


Nie, mineralizator jest ostatnim elementem zestawu RO, służącym do celów spożywczych ( dla ludzi) . Woda po przejściu przez membranę i demineralizator nadaje się do celów akwarystycznych, natomiast mineralizator dolomitowy, służy do uzdatnienia wody do celów spożywczych (domowych).

ratafia

Postautor: ratafia » 2008-05-17, 21:29

Bardzo ciekawy pomysł sterowania osmozą przedstawił kolega "konowalczyk" na PKMD

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3780

Sama kilkukrotnie przegapiłam moment napełnienia zbiornika, myślę że propozycja kolegi mogła by nam pomóc zabezpieczyć się przed podobnym zdarzeniem.

Awatar użytkownika
Sebastian
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 596
Rejestracja: 2007-04-09, 11:00
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Sebastian » 2008-05-18, 19:41

A ja kupiłem na Allegro cuś takiego.
Fajna sprawa, sygnalizuje odpowiedni poziom wody, jest mały i ma dość długi przewód z "sondą"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Feldark
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1679
Rejestracja: 2010-08-30, 18:01
Lokalizacja: Polska

Postautor: Feldark » 2010-09-20, 15:37

Sebastian a co to to jest ???
Obrazek

Awatar użytkownika
Więcek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4018
Rejestracja: 2009-09-22, 20:40
Lokalizacja: Głogów / DE 49434
Podziękował: 3 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Więcek » 2010-09-20, 15:47

Ale masz kolego zapłon. Zobacz na datę ostatniego postu. Poza tym jest napisane co to jest. :evil:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2010-09-20, 17:14

A jak wygląda przepływ prądu przez wodę? Czy nie następuje jakaś elektroliza?
A czy masz sonde pH i czy oby to nie zakłuci Tobie jej pomiarów?
Pozostawiam w/w pytania analizie :P
Najgorsze ze odpowiedzi nie dostaniemy bo temat bardzo stary ;)


Wróć do „Technika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość