Sposób na piach.

Ogólne dyskusje o akwarystyce

Moderator: Coari

mariusz74361
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 67
Rejestracja: 2010-04-26, 22:25
Lokalizacja: gdynia

Postautor: mariusz74361 » 2011-02-02, 22:13

słuchajcie jeśl chodzi o wiaderka to ja uśmiechnełem się do pani w zoologicznym i dała mi taki wiadro 50 litrowe po karmie dla psa super sprawa


Awatar użytkownika
Bianco
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 102
Rejestracja: 2010-09-27, 22:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Bianco » 2011-02-03, 19:45

Mi tam wystarcza 10-cio litrowe. Przy podmiankach około 40-stu litrów to tylko 4 kursy do kibelka w odległości 1,5 metra :mrgreen:
A wode odstaną trzymam w 5-cio litrowych bańkach po wodzie mineralnej, bardzo wygodne do trzymania i nalewania do akwarium.
Polecam.

Awatar użytkownika
Więcek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4016
Rejestracja: 2009-09-22, 20:40
Lokalizacja: Głogów / DE 49434
Podziękował: 3 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Więcek » 2011-02-03, 19:48

Ja tez mam 1,5m do kibelka ale przez ścianę której teściowa nie pozwala przewiercić. A 10-cio litrowym wiaderkiem to bym musiał obrócić jakieś 24 razy. :/
12 wiaderek brudnej i 12 świeżej.
A gdybym dostał "zielone" światło to już bym miał odpływ z kanalizy przy akwa :mrgreen:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
jdarecki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2198
Rejestracja: 2007-06-04, 14:35
Lokalizacja: Łódź

Postautor: jdarecki » 2011-02-04, 10:31

Więcek pisze:Ja tez mam 1,5m do kibelka ale przez ścianę której teściowa nie pozwala przewiercić. A 10-cio litrowym wiaderkiem to bym musiał obrócić jakieś 24 razy. :/
12 wiaderek brudnej i 12 świeżej.
A gdybym dostał "zielone" światło to już bym miał odpływ z kanalizy przy akwa :mrgreen:

Heh. :lol: Ja wysłałem teściwą i żonke na działeczkę, skombinowałem takie długie wiertło żeby mi przeszedł wąż ogrodowy. i chiałem za akwą zrobić przebicie przez garaż do piwnicy. Wąż wyciągany tylko na czas podmiany. Nawet by sie nie zorientowała :D
Niestety ściana garażu okazała się grubsz niż za akwą- w efekcie nic z tego nie wyszło i nosze wiadrem zlbo rozciągam z 20 m węża przez całą chałupę
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence

Awatar użytkownika
Więcek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4016
Rejestracja: 2009-09-22, 20:40
Lokalizacja: Głogów / DE 49434
Podziękował: 3 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Więcek » 2011-02-09, 10:33

U mnie w skrócie wygląda to tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
dylus
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1367
Rejestracja: 2008-01-30, 08:48
Lokalizacja: Grudziądz

Postautor: dylus » 2011-02-09, 11:32

Piotrek zobacz to http://www.youtube.com/watch?v=pvq5Nqu2UAc sam kiedyś myślałem nad taką pompką do przepompowania wody odstanej do akwarium .Można też nabyć taką pompkę jako część do filtra mini kani .Zdzisek taką ma .

Awatar użytkownika
KarKan
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1842
Rejestracja: 2010-02-16, 21:15
Lokalizacja: Rawicz
Kontaktowanie:

Postautor: KarKan » 2011-02-09, 11:43

Będę teraz robił Piotr tak jak Ty tylko na dwie pompy osobna do czystej i osobna do brudnej.
150 Kwarantanna paletek
300 Ziemiojady
450 Palety

Awatar użytkownika
jacaban
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 630
Rejestracja: 2008-08-01, 15:29
Lokalizacja: Żagań

Postautor: jacaban » 2011-02-09, 13:32

A ja nie kapuje w dalszym ciągu po co tam pompa przy spuszczaniu wody ;)
U mnie sama leci

Jacek
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2011-02-09, 13:35

Jacku bo ona pompuje wodę z wiadra do kibelka ;) Nie chce się Więckowi wiader nosić :)
Pasjonat

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2011-02-09, 13:41

Robię dokładnie tak samo, nie wyobrażam sobie biegania z wiadrami. Jak nalewam wodę, to przekładam pompę do beczek, które stoją w łazience i woda sobie leci do akwarium. A ja w tym czasie płuczę gąbki itp.
Mariusz
www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji

Moje akwarium

Awatar użytkownika
jacaban
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 630
Rejestracja: 2008-08-01, 15:29
Lokalizacja: Żagań

Postautor: jacaban » 2011-02-09, 13:41

no ja też wiader nie nosze sama do kibelka leci..... bez pompy ;)

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2011-02-09, 13:52

jacaban pisze:no ja też wiader nie nosze sama do kibelka leci..... bez pompy ;)


Też kiedyś tak próbowałem ale ja raczej czasu mam mało. Podmiana bez pompy zajmowała mi 2 godziny, z pompą zajmuje 25- 30 min, łącznie z czyszczeniem gąbek.
Mariusz

www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji



Moje akwarium

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2011-02-09, 13:59

jacaban pisze:no ja też wiader nie nosze sama do kibelka leci..... bez pompy ;)
Też bedzie płynąć im bliżej tym lepiej i im niżej a jak ma prosto i długo np; węza ok 20 m to zpompą lepiej bo szybciej.Pozdrawiam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacaban
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 630
Rejestracja: 2008-08-01, 15:29
Lokalizacja: Żagań

Postautor: jacaban » 2011-02-09, 14:03

Jeżeli masz odpowiednią średnicę węża to czy woda zlatuje do wiaderka czy do wc kilka metrów dalej nie robi różnicy - tu chyba tkwi szczegół.
Nie będę tu robił analizy SWOT dla tych rozwiązań, ale co tańsze wąż czy pompa ?

Jacek
Ostatnio zmieniony 2011-02-09, 15:30 przez jacaban, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2011-02-09, 14:04

Miałem to szczęście, że rozwalił mi się kubeł i pompy kupować nie musiałem.
Mariusz

www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji



Moje akwarium


Wróć do „Ogólne dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość