Przeprowadzka

Ogólne dyskusje o akwarystyce

Moderator: Coari

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-01-31, 21:03

Cześć, jako że przeprowadzam się na nowe mieszkanie i chciałem zabrać ze sobą aktualne akwarium 576l, jednak klatka jest dość wąska i chciałem się dowiedzieć od was czy można rozkleić akwarium i skleić je na nowo w nowym mieszkaniu?
Chciałbym poznać Waszą opinię oraz Wasze doświadczenia.
POZDRAWIAM


tomekgrzybowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-12-11, 17:47
Lokalizacja: nowy sacz
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: tomekgrzybowski » 2017-01-31, 21:10

Jeśli sklejał byś akwa po raz pierwszy nie ryzykowałbym. Ja bardziej poszedłbym w stronę zabezpieczenia akwarium jakimś styrodurem zrobił jakiś stelaż z desek tak aby akwa można było postawić w pionie i kilku dobrych gości żeby pomogli wynieść akwa z mieszkania. Bania 576l to nie kanister 10l tylko troszkę więcej wody ale to tylko moje zdanie

albrechtmateusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2017-01-30, 09:28

Re: Przeprowadzka

Postautor: albrechtmateusz » 2017-02-01, 15:30

Firmy co robią akwaria na zamówienia i składają je w domu może by ci to ogarnęła.
Ale samemu też bym się za to nie brał.nie chciałem bym aby tyle litrów na mieszkanie poszło.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-02-01, 17:50

Oczywiście że sam nie brałbym się za klejenie tylko napisał do firmy od któej kupowałem akwarium, ponieważ nadal jest na gwarancji :)

Awatar użytkownika
MarcinK
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 127
Rejestracja: 2016-12-03, 09:28
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: MarcinK » 2017-02-01, 18:13

To jak jest na gwarancji, napisz im że spuściłeś wodę i pudełko się poskładało trza przyjechać i złożyć ;)

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-02-01, 18:57

A ma ktoś zdjęcia takiego stelaża z drewna do przeprowadzki akwariumu?

tomekgrzybowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-12-11, 17:47
Lokalizacja: nowy sacz
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: tomekgrzybowski » 2017-02-01, 19:42

Nie trzeba jakiegos profesjonalnego stelarza. Obłóż dokladnie styropianem oklej tasma, do srodka mozesz tez nawkladac steropianu i po bokach zwykle deseczki tak zeby styropian nie mial styku z klatka schodowa. Podejrzewam ze deski tez sa zbedna przy wykorzystaniu twardego styropianu ale lepiej "dmuchac na zimne"

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-02-08, 12:26

Czy ktoś z Was posiada duży litraż (od 450l w górę) na 4 piętrze bloku?

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1829
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: Pawel M » 2017-02-08, 12:54

450 to nie jest duży litraż - uwierz mi
znajdą się tu i tacy co po 800 - 1000l w blokach mają - sam znam kilku

ja mam tylko 450l na trzecim piętrze :mrgreen:
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-03-19, 14:28

Cześć, pytałem się Pana (z Katowic) co sklejał mi akwarium ile by kosztowało rozklejenie akwa i sklejenie go w nowym miejscu, przy okazji zmieniłbym układ panelu filtracyjnego, chciałby 600-800 zł gdzie za 700 zł nowe kupiłem. Tak więc tylko zostało ręczne wnoszenie :)

Awatar użytkownika
Michał.Ł
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 554
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 10 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: Michał.Ł » 2017-04-01, 19:58

Pawel M pisze:450 to nie jest duży litraż - uwierz mi
znajdą się tu i tacy co po 800 - 1000l w blokach mają - sam znam kilku

ja mam tylko 450l na trzecim piętrze :mrgreen:




Wypowiem się w temacie akwarium na piętrze przy ścianie można spokojnie stawiać 600l. Jednak jeżeli pojawią się pęknięcia na stropie ścianie i to nie ważne z jakiego powodu, a mieszkacie w bloku np nowym. To możecie być pewni , że wspólnota mieszkaniowa was obciąży i to sroogo. Wiec jak macie więcej niż 450-500l to lepiej nie chwalcie się sąsiadom. Tyle z Polskich realiów. Duże baniaki się stawia w swoim domu na swoją odp. Co ważne pękniecie na ścianach w nowych blokach np we Wrocławia tu standard (osiadanie budynku) ! Szczególnie teraz jak buduje się szyyybko tanio i dużo. Dlatego oficjalną droga w bloku nie dostanie się zgody na większe akwarium niż 450l. A o płatnej ekspertyzie na akwarium 1000l to możecie pomarzyć bo nikt nigdy się pod tym nie podpisze. A tylko taka może uchronić was od ponoszenia gigantycznych kosztów. Bo deweloper i wspólnota w pierwszej kolejności pokarze paluszkiem na akwarystę jako winowajce katastrofy budowlanej .


Reasumując regały hodowalne stawia sie w piwnicy albo w TAJEMNICY!!!!!! :)

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1829
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: Pawel M » 2017-04-01, 21:03

Michał.Ł pisze: Co ważne pękniecie na ścianach w nowych blokach np we Wrocławia tu standard (osiadanie budynku) ! Szczególnie teraz jak buduje się szyyybko tanio i dużo.


teraz się buduje dużo, tanio i szybko :mrgreen: :) :mrgreen: a bum budowlany w latach 70 i 80, wielka płyta itd.......... tylko napiszę tyle :mrgreen: :lol: :mrgreen:

teraz deweloperzy stawiają odsetek tego co budowano w PRL - co do jakości to wystarczy obejrzeć kilka filmów Barei - polecam obejrzeć "alternatywy 4" lub chociaż początek "nie ma róży bez ognia"
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
Michał.Ł
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 554
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 10 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: Michał.Ł » 2017-04-01, 21:46

Niby kiedyś wielka płyta a stoją do dzisiaj :) A w nowych blokach Wrocław Psie pole (2-3 letnie budynki) szpary pod parapetem takie i pęknięcia na ścianach że można ołówek wsadzić i co Ty mi na to powiesz :D ?

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Przeprowadzka

Postautor: bodzio 1 » 2017-04-01, 23:52

nie ma znaczenia kiedy budowane , wszystko zależy od inwestora i ekipy wykonawczej
wielka płyta ma tą zaletę że betony używane w jej budowie są wysokiej jakości ( jak ktoś miał przyjemność kuć w takiej płycie to wie jaki tam jest beton ) jakoś wykonania ma wiele do życzenia
obecna deweloperka niestety idzie w oszczędności materiałowe i mamy to co mamy , choć i w latach wielkiej płyty robili oszczędności np. w Bytomiu bloki budowane w tzw. systemie NRDowskim są obecnie wzmacniane ściany kotwami kwasoodpornymi bo przy budowie zostały w ramach oszczędności zastosowane kotwy stalowe i teraz się ktoś zorientował że te stalowe mocno korodują i tracą swoją wytrzymałość
tak jak napisałem wszystko zależy od inwestora czy chce wyłożyć pieniądze na odpowiednie materiały i od wykonawcy czy prawidłowo wykona robotę
co do wytrzymałości stropów ostatnio ogarnęło mnie wielkie zdziwienie , przy remoncie lokalu, jak na stropie kleina odkryłem 35cm gruzu pod podłogą, na rozpiętości mieszkania 4,5x5m. , co dawało obciążenie ponad 600kg. na metr kwadratowy , na całym mieszkaniu było ponad 14 ton gruzu , dopiszę że budynek budowany był przed wojną a po wojnie rozbudowany
oczywiście w żaden sposób nie namawiam ani nie sugeruję że można tak obciążać stropy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Krzysiek0507
nowicjusz
Posty: 49
Rejestracja: 2014-05-20, 20:09
Lokalizacja: Zabrze

Re: Przeprowadzka

Postautor: Krzysiek0507 » 2017-04-19, 07:08

Cześć, mam do Was pytanie, mianowicie chce dokleic jedna szybę w filtrze panelowym aby dostać dodatkową komore, przejdźmy do pytania ile musi schnac silikon przed zalaniem?


Wróć do „Ogólne dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości