Nowe ryby zdychają - paletki mają sie dobrze

Ogólne dyskusje o akwarystyce

Moderator: Coari

krystianj
nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 2012-10-05, 09:59
Lokalizacja: Świerklany
Kontaktowanie:

Nowe ryby zdychają - paletki mają sie dobrze

Postautor: krystianj » 2016-02-12, 18:30

Witam,
Mam akwarium 240 litrów.
Obsada: 10 paletek + 2 kiryśniki dorosłe + 3 kiryśniki małe
KH: ok 5
GH: ok 6
niestety więcej testów nie mam na daną chwilę

ale do rzeczy

kupiłem kilka kosiarek i do rana wszystkie zdechły - myślałem że za wysoka temp. więc obniżyłem z 29 do 26 stopni. kupiłem kolejnych pare sztuk i znowu zdechły po kilku godzinach. Kiedyś kupiłem otoski i było to samo... czyli do rana zdechły.
Macie pomysł co może być przyczyną? że paletki mają sie ok a inne ryby zdychają po kilku godzinach?


Awatar użytkownika
Antiope
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1536
Rejestracja: 2013-01-21, 00:44
Lokalizacja: Belgia
Podziękował: 18 razy
Podziękowania otrzymane: 30 razy

Postautor: Antiope » 2016-02-12, 18:50

A nie za szybko je wrzucasz do akwa? Pomijając kwarantannę, ryby należy aklimatyzować do nowych parametrów wody.
Niejeden rekin sobie życzy, by taka szprotka wiodła go na smyczy...

Awatar użytkownika
x-larson
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 789
Rejestracja: 2014-05-12, 12:10
Lokalizacja: Polska
Podziękowania otrzymane: 5 razy

Postautor: x-larson » 2016-02-12, 21:36

krystianj pisze:Macie pomysł co może być przyczyną? że paletki mają sie ok a inne ryby zdychają po kilku godzinach?

może ze strachu jak takie wielkie ryby zobaczyły :shock:
Do wszystkiego podchodź z ostrożnością bo to co widzisz to tylko ułuda, co cię omami i zostawi w ......... :P

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-02-12, 23:26

Jak na mój gust to nie skoki temp je wykańczają no chyba że je wrzucasz z 18 do 28 chlust do wody...
Jeśli jednak wyrównujesz temp a ryby non stop padają po kilku h :shock: to może te Twoje paletki co się świetnie mają to tylko na tle za szybą są wydrukowane... :P

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2016-02-12, 23:39

tak jak napisała Domi , pomijając kwarantannę , nie chodzi o samą temperaturę ale inne jak np. PH
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

DxM

Postautor: DxM » 2016-02-12, 23:47

Twardości z przewodnością (bo to powiązane), bo inaczej kończy się szokiem osmotycznym. Tak gwoli ścisłości.

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1038
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-02-13, 11:48

A nie napisałeś jakie pH?

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2016-02-13, 18:53

Coari pisze:A nie napisałeś jakie pH?

zbyt różne , a resztę Łukasz dopisał
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

krystianj
nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 2012-10-05, 09:59
Lokalizacja: Świerklany
Kontaktowanie:

Postautor: krystianj » 2016-02-14, 18:55

Dzisiaj zmierzyłem PH - 6,8

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2016-02-14, 20:49

Krystian chodzi o to jaką miałeś wodę (PH , twardości ) w swoim a z jakiej wody wpuściłeś nowe ryby
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

krystianj
nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 2012-10-05, 09:59
Lokalizacja: Świerklany
Kontaktowanie:

Postautor: krystianj » 2016-02-15, 10:24

Nie mierzyłem wartości PH z jakiej wrzuciłem ryby do mojego akwarium.
Czyli na przyszłość powolne mieszanie wody powinno pomóc?

Awatar użytkownika
Antiope
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1536
Rejestracja: 2013-01-21, 00:44
Lokalizacja: Belgia
Podziękował: 18 razy
Podziękowania otrzymane: 30 razy

Postautor: Antiope » 2016-02-15, 20:05

krystianj, prawidłowo najpierw powinieneś przeprowadzić kwarantannę ryb w osobnym zbiorniku, zanim wpuścisz je do akwarium głównego. W każdym jednak przypadku najpierw powinieneś na ok pół godziny (zależy od różnicy temperatur) zanurzyć worek z rybami w zbiorniku, do którego trafiają. Kiedy temperatura już się wyrówna, otwierasz worek i powoli dolewasz niewielkie ilości wody ze zbiornika do woreczka z rybami. Robisz tak co ok 10 minut, aż woda ze zbiornika będzie stanowiła większą część w worku z rybami. Dopiero po takiej aklimatyzacji ryba może trafić do zbiornika (kwarantannowego lub docelowego). Prawidłowo należy wyjąć rybę z woreczka tak, by znajdująca się tam woda nie trafiła do zbiornika.
Z tego co kojarzę wszystko to jest w formie obrazkowej wytłumaczone na workach, w jakie pakowane są rybki w sklepach akwarystycznych.

Tak aklimatyzujemy ryby też wtedy, kiedy poddawaliśmy je leczeniu, albo kąpieli w soli w odrębnym zbiorniku. Zawsze mieszamy powoli wodę, by ryba przyzwyczaiła się do docelowych parametrów.
Niejeden rekin sobie życzy, by taka szprotka wiodła go na smyczy...

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-02-16, 08:00

Antiope pisze:Prawidłowo należy wyjąć rybę z woreczka tak, by znajdująca się tam woda nie trafiła do zbiornika.



krystianj

Ten fragment weź sobie do serca i zapamiętaj na całe życie. :) To bardzo ważne by nie mieszać różnych szczepów bakterii i nie wlewać potencjalnych "kwaitków" z innych zbiorników.

Fiola
nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 2016-07-11, 16:59
Lokalizacja: Tychy

Postautor: Fiola » 2016-07-11, 20:25

Hej! Mam podobny problem. Kwarantanna przeprowadzona, PH w miarę się zgadza, a rybki i tak nie odzywają tygodnia... Faktycznie zwykle trochę wody z woreczka wleje mi się do akwarium, ale żeby to był aż taki problem?

jotpe
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 297
Rejestracja: 2014-01-16, 13:29
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postautor: jotpe » 2016-07-12, 13:07

Jeżeli chcesz uzyskać pomoc to musisz podać więcej informacji.
Co to za zbiornik i czy pływają w nim inni mieszkańcy?
Parametry wody
Gdzie kupowałaś ryby?
Pozdrawiam Kuba


Wróć do „Ogólne dyskusje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości