Filtracja a przemiany chemiczne i biochemiczne w akwarium

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2010-07-19, 15:37

tak dla formalności-teraz jadę na Fluvalach.

A na pytanie:

A poważnie, to powiedz mi, co w takim razie niszczyło mi wirniki, skoro dwa razy je wymieniałam w przeciągu roku.


sama podałaś odpowiedź troszkę wyżej, o tu:

A widzisz Ty to masz markowy filterk, ja męczę się ze zwykłym JBL_em. :D


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Mariusz
www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji

Moje akwarium


Awatar użytkownika
kms
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2508
Rejestracja: 2010-05-04, 16:51
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Postautor: kms » 2010-07-19, 16:47

jebao rulez :D

Kasiu jakie masz podłoże w akwarium? Co jeszcze masz w filtrze?
Pozdrawiam:)
Kuba.

Obrazek

ratafia

Postautor: ratafia » 2010-07-19, 19:12

kms pisze:jakie masz podłoże w akwarium?

Teraz żadne.
Rośliny mieszkają sobie w doniczkach, po prostu nie mam teraz czasu dbać o podłoże, więc najprościej było się go pozbyć.
Jednak problem zahacza o czasy, kiedy w akwarium był żwirek kwarcowy. Nie sądzę żeby to on był przyczyną ścierania się wirników w filtrze. Lawa to potłuczone kawałki mniej więcej wielkości keramzytu. Własnoręcznie toto tłukłam i płukałam.
A teraz co miałam wtedy w filtrze?
Ano miałam to, co dołączył JBL, czyli w większości same gąbki, jedynie pojemnik na samym dnie wypełniony był lawą. Zresztą teraz jest podobnie jedyna zmiana to zastąpienie lawy ceramiką różnej wielkości.
No to teraz główkujcie. ;) :D

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2010-07-20, 09:28

gadziol6 pisze:Chodzi o to Kasiu że ja ten keramzyt mam już w filtrze, który pracuje od dwóch tygodni w akwarium.W akwarium mam dosyć wysokie Ph 7.3 a podmiany wody robię czystym RO dozuje Co2 a Ph wysokie.

Jeśli od samego początku lałeś wodę z RO (o KH=GH=0) to sprawdź twardości w akwa i jak keramzyt jest ok. to też tam będziesz miał KH=GH=0. Ale oczywiście tak nie będzie :)
Test ze słoikiem jaki opisała Ci Kasia byłby najlepszy.
Nie napisałeś jak dozujesz to CO2 i ile więc ciężko oczekiwać jakiś konkretnych zmian w PH.

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2010-07-20, 11:46

birdas pisze:Nie napisałeś jak dozujesz to CO2


CO2 dozuje z butli wysokociśnieniowej i spiku ceramicznego około 2 bąbelków na sekundę.Będę podmieniał jeszcze na czyste RO może sytuacja się zmieni.
Pasjonat

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2010-07-20, 11:50

Łukasz nic to nie da, albo masz filtr RO coś nie halo albo po prostu coś podnosi pH. W funkcjonującym akwarium jest na odwrót, wraz z czasem pH obniża się i woda robi się co raz kwaśniejsza.
Mariusz

www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji



Moje akwarium

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2010-07-20, 14:31

Dokładnie. Dozując CO2 w takiej ilości jak napisałeś to PH powinno być o wiele niższe. Tak na oko o jakiś 1 stopień. Ale to też zależy od twardości wody. No ale skoro lejesz wodę z RO to twardości są niskie ... chyba, że coś je podnosi ... i to mocno. I takie jest moje zdanie. Podaj twardości wody w akwa.
Czy woda z RO ma zerowe twardości ?
Czy 100% wody w akwa to woda z RO ?

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2010-07-20, 20:36

birdas pisze:Podaj twardości wody w akwa.


GH-5-6
KH-2-3

birdas pisze:Czy woda z RO ma zerowe twardości ?


Tak ma zero na wyjściu.

birdas pisze:Czy 100% wody w akwa to woda z RO ?


Nie jak startowałem to lałem 2 do 1 teraz podmiany robię tylko RO.

Wczoraj znowu podmiana i chyba sytuacja się stabilizuje bo PH 6.6 po całym dniu dozowania CO2 a rano 6.9 :mrgreen:
Pasjonat

ratafia

Postautor: ratafia » 2010-07-20, 20:45

To akwarium ma dwa (może trzy) tygodnie – chyba, że mi się cosik pokręciło.
To wszystko dopiero budzi się do życia, Czego od niego chcieć?
Poza tym moim zdaniem jeden dyfuzor o jakim piszesz w 240 litrach rozpuszczający nawet 2 bąbelki w ciągu sekundy to tyle co nic. To nie ma prawa pomóc roślinom ani zaszkodzić rybom, nawet podawane 24 godziny na dobę. Przy buforze węglanowym o jakim piszesz, manipulując jedynie przepływem i ustawieniem wylotu z filtra mogę regulować sobie odczyn, w zakresie co najmniej 0,3 pH.
Po prostu zaczekaj kilka tygodnie, nie panikuj i nie psu tego, co buduje natura.

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2010-07-20, 20:54

Nie nie nic ci się nie pokręciło to właśnie to akwarium.Twoim zdaniem jeden dyfuzor to za mało na to akwarium :?:

Ps:Nic nie ruszam będę czekał.
Pasjonat

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2010-07-20, 21:10

ratafia pisze:Poza tym moim zdaniem jeden dyfuzor o jakim piszesz w 240 litrach rozpuszczający nawet 2 bąbelki w ciągu sekundy to tyle co nic. To nie ma prawa pomóc roślinom ani zaszkodzić rybom, nawet podawane 24 godziny na dobę.

Czegoś nie rozumiem. Podawałem do akwa 450 l 1 bąbelek na sekundę przez całą dobę i momentami miałem stężenie CO2=42 i lekką przyduchę. Gdybym podawał 2 bąbelki na minutę to byłaby katastrofa. A tu mamy akwa 2 razy mniejsze i dozowanie (aktualnie) 2 razy większe.

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2010-07-20, 21:15

Teraz według tego kalkulatora mam 22ppm.
Pasjonat

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2010-07-20, 21:28

2 bąbelki na minutę

Marcin, myślę, że chciałeś napisać 2 bąbelki na sekundę.
Mariusz

www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji



Moje akwarium

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2010-07-20, 21:37

gadziol6 pisze:Teraz według tego kalkulatora mam 22ppm.

Kalkulator to nie jest dobry wskaźnik bo chociażby nie uwzględnia ilości roślin w akwa, a to jest bardzo istotne. Gdybyś miał test na CO2 to byłoby o wiele lepiej i wtedy można by określić czy gazu jest za mało, w sam raz czy za dużo. No ale to też wtedy wymaga odpowiedzi na pytanie o ilość roślin, oświetlenie, nawozy itp.

Mariuszu oczywiście chodziło o 2 bąbelki na sekundę. Dzięki za poprawkę.

Awatar użytkownika
gadziol6
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 805
Rejestracja: 2010-04-26, 11:10
Lokalizacja: Swarzędz

Postautor: gadziol6 » 2010-07-20, 21:41

birdas pisze:Gdybyś miał test na CO2


Będę musiał się zaopatrzyć i porównać z tym kalkulatorem.
Pasjonat


Wróć do „Ciekawe artykuły”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość