problem z nowym zbiornikiem

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

problem z nowym zbiornikiem

Postautor: staszer » 2011-09-18, 21:23

Witam, dawno nie zagladalem z powodu braku czasu. Mam nielada problem poniewaz zalozylem drugi zbiornik z mysla o krewetkach. Problem tkwi w tym ze wszystkie parametry pod krewetki red cherry sa wporzadku lecz kiedy wpuszczam pojedynczo sztuki ( po 2-5 szt) to po jakiejs dobie zaczynaja padac. Akwarium funkcjonuje od dwoch miesiecy.


Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 21:27

A mierzyłeś zawartość Cu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 21:30

nie mierzylem Cu, wode przygotowywuje w stosunku 1-3 kranowka Ro , parametry sa takie same jak w zbiorniczku 25 litrowym, czy tlo strukturalne moze na te zgony wplynac?

Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 21:34

może ,jeśli coś się z niego do wody dostaje. Być może farba tła zawiera metale ciężkie, na których obecność są czułe krewecie...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 21:35

to po co oni te tla sprzedaja?? pisalo ze nie jest szkodliwe dla ryb i innych zyjatek:( wyciagnac je?

Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 21:52

Ja bym wyciągnął. Nie jest powiedziane,że to wina tła,ale od czegoś trzeba zacząć.
Może masz niepewne podłoże,jakieś nowe elementy typu korzenie?
Tam tez może się coś czaić. Drewno oddaje do wody nie tylko garbniki, a z żwirem też różnie bywa.
Na chwilę obecną nic innego do głowy mi nie przychodzi. :/
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 21:56

korzenie pewne, podloze tez... akwarium jest na substracie aquakrisa, jakie czynniki jeszcze moga wplynac na zgony krewetek??

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 21:58

nie pojete jest dla mnie to dlaczego w malym akwarium 25 litrow i o tych samych parametrach jest wszystko ok red cherry sie rozmnazaja itd a w 112 l dzieje sie taki cyrk

Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 22:06

A czy korzenie były wcześniej w tym 25l?Może tu lub w tle jest przyczyna...
Na substratach się nie znam-nie używam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 22:07

korzenie byly w 112 juz wczesniej je mialem zalane i zarybiione, zrobilem ogolny restart

Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 22:09

Czyli jedynym nowym elementem jest to tło?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-18, 22:11

tak jest, w sumie substrat tez mam wyprobowany bo w akwa 50 litrow mialem na nim i krewetki tez hasaly:) tlo wyciagne i jutro wpuszcze z 5 sztu i zobacze co z nimi bedzie sie dzialo

Awatar użytkownika
komarek34
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 506
Rejestracja: 2011-02-07, 14:31
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: komarek34 » 2011-09-18, 22:13

proponowałbym wyjąć tło i zrobić dużą podmianę i filtrowanie przez węgiel. Tak dla pewności.A dopiero później krewecie :>
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2011-09-20, 11:15

Sprawdź parametry wody. Może jednak nie są takie jakich się spodziewasz.

Awatar użytkownika
staszer
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-03-29, 23:20
Lokalizacja: Niemcza

Postautor: staszer » 2011-09-20, 15:49

parametry mam takie same jak w zbiorniku 25litrow, zrobilem wedle zalecen komarek32, dzisiaj jeszcze podmiane zrobie, po jakim czasie wpuszczac krewetki?? tydzien starczy ??


Wróć do „Krewetki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość