Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-30, 10:58

bodzio 1 pisze:
toommaszeek pisze:RT-2.

Ja już im nie uwierzę , chyba że jeszcze miały by w środku transformator :/
Pewnie nie mają transformatora. Ja też im nie wierzę ale kupiłem je do testowania ogrzewania, po kilku dniach widzę że póki co to to się sprawdza, jak zaczną szwankować to kupię lepsze regulatory, zawory pobierają coś ok 8W także myślę że to jest małe obciążenie dla RT-2

bodzio 1 pisze:Sprawdź jeszcze czy rurki zasilające schładzają się po wyłączeniu , czy elektrozawór prawidłowo działa
Trwa to długo ponieważ temperatura wody z C.O. i z akwarium musi osiągnąć tą samą temperaturę. Zawory trzymają, podpinałem je pod kran i nic nie puszczały.

bodzio 1 pisze:Tak ta przestrzeń wystarczy , ale mnie nie o to jeszcze chodziło , te grzałki są przystosowane do pracy w wodzie a nie w powietrzu , ona w powietrzy się przegrzeje , może się zaraz spalić a nawet pęknąć , musiał byś wypełnić przestrzeń czymś podobnym do wody żeby szybko przekazało ciepło grzałki do wody w wymienniku , oczywiście woda się nie nada bo szybko odparuje , musiało by to być coś na wzór pasty przewodzącej ciepło jak do procesorów
bodzio 1, spójrz na szkic na którym widać że grzałka jest w wodzie.


Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-30, 20:51

toommaszeek pisze: W środku jest 5 rur o długości 500mm fi20mm i jedna 40mm

toommaszeek pisze: Rura ma 40mm średnicy

Tomku zapytałem bo napisałeś co powyżej
to więc jest wspawana rura , czy tylko mufa z gwintem , bo ja zrozumiałem że jest wspawana w środek rura (dopowiedziałem sobie że jest od dołu zaślepiona ) i grzałka będzie w tej fi40 nie stykająca się z wodą
toommaszeek pisze:spójrz na szkic na którym widać że grzałka jest w wodzie.

i grzałkę zanurzysz a na mufie uszczelnisz
tak to zrozumiałem :/
Co do rt-2 był obciążony 100W a można przecież 1000 , chwyciło styki i mało brakło bym ryby ugotował , drugi puszczony był przez przekaźnik więc obciążenie minimalne , zaczął pyrkać , więc wolałem go wywalić i nie ryzykować , może na takie trafiłem ale już ich więcej nie kupię , a miałem taki 30 lat temu, pracował kilka lat, był na transformatorku, obsługiwał cały regał poprzez dopasowanie grzałek do litrażu
toommaszeek pisze:Trwa to długo ponieważ temperatura wody z C.O. i z akwarium musi osiągnąć tą samą temperaturę.

podniesienie temperatury po wyłączeniu jeszcze o 1* to sporo , nie myślałem że aż tyle będzie
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-30, 21:49

Od góry wymiennik ma dwie mufy z gwintem wewnętrznym, z lewej jest to wylot wody do akwarium z prawej jest mufa do wkręcenia grzałki, w głębi widać rurę fi 40mm.
Obrazek

Na szkicu widać jak grzałka będzie zamontowana.
Obrazek
Gdzie czerwony kolor to gorąca woda, niebieski kolor to woda z akwarium i kolor czarny to Jagger 300W. Na szkicu są tylko trzy rury fi 20mm (w rzeczywistości jest ich pięć), dlatego że jest to przekrój wymiennika i żeby zobrazować mniej więcej jak to wewnątrz wygląda. Wlot od dołu jest centralnie pod rurą 40mm dlatego że w przypadku jak nie grzeję wodą z C.O. to woda dookoła grzałki ma swobodny przepływ i żeby termostat nie zwariował.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-30, 22:20

Tomku bo się nie dogadamy, narysowałem szkic na którym widać grzałkę w rurze fi40 , rura od dołu jest zaślepiona , czyli w nią nie wpływa woda , a grzałka nie jest zatopiona w wodzie tylko w rurze w której jest powietrze
na początku tak to zrozumiałem
jeżeli tak jest to na 99% grzałka nie wytrzyma
jak to jest zrobione inaczej to naszkicuj bardziej szczegółowo przyspawanie rury 40 i umiejscowienie grzałki , i wody
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-30, 22:56

Zrobiłbym projekt w 3D ale nie mam takiego programu.
Rura nigdzie nie jest zaspawana, od dołu jest wlot wody a od góry rury jej wylot. Pomiędzy rurami płynie gorąca woda, natomiast wewnątrz nich jest woda z akwarium.
Rury są wspawane coś w tym stylu, tylko że to nie jest mój wymiennik.
Obrazek

Od góry jest jeszcze wieko w którym są dwie mufy, jedna jest to wylot wody do akwarium natomiast druga jest centralnie nad rurą fi 40mm i jest wsunięta w nią grzałka od góry.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-30, 23:41

No to tera pojąłem :> gdzieś się zasugerowałem że to masz odwrotnie gorąca z zimną :/ i na grzałkę jest osobna rura bez wody
to Cię wymęczyłem ;)
za to masz piwo :>
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-31, 06:54

Ano wymęczyłeś, dobrze że dostałem tego schłodzonego browarka bo w gardle mi zaschło od tłumaczenia :P :mrgreen:
Tłumaczyłbym do upadłego ;)

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2014-01-09, 21:44

Tomku jak się sprawdza wymiennik
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-01-09, 22:15

Początkowo grzał a teraz coś odwidziało mu się i jest klapa. A dokładniej jest problem z obiegiem wody, wymiennik jest zimny. Domyślam się dlaczego, mieszkam w domu w którym instalacja C.O. jest grawitacyjna, o średnicy 1¼" czyli dość spora a do wymiennika są rurki pex 16mm i dwa elektrozawory, podejrzewam że woda coś nie chce płynąć do wymiennika nie tyle z różnicy średnic rur co z oporów jakie są na elektrozaworach. Jak wiadomo woda płynie tam gdzie ma najmniejsze opory. Niby jest pompa obiegowa. Kolega ma chyba małą pompę obiegową do wody użytkowej, jest mu niepotrzebna jak ją znajdzie to podepnę u siebie na powrocie z wymiennika i zobaczę czy coś to pomoże.
Zapowiadało się tak fajnie a wyszło jak zwykle...

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2014-01-09, 22:48

Szukaj czy nie zapowietrzyła się na rurkach , bo jak chodziła to powinna chodzić , może być słabo wydajna ale przynajmniej na wlocie powinna być ciepła
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-01-10, 06:16

Początkowo myślałem że się zapowietrzył, ale nie było powietrza. Do wymiennika woda jest gorąca a w nim już chłodna. Cały czas zastanawia mnie dlaczego kiedyś było dobrze a teraz nie jest?? Po przemyśleniach doszedłem do wniosku aby spróbować zamontować pompę cyrkulacyjną o bardzo małym przepływie takim żeby tylko coś pchało/ciągnęło wodę.
Zapchanie się wymiennika odrzucam ponieważ jest to niemożliwe.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-01-11, 13:17

Dziś w nocy walczyłem z wymiennikiem i w końcu doszedłem co było nie tak :D
Cały czas nie dawało mi spokoju co jest że kiedyś było ok a teraz nie jest, jak się okazało jeden z elektrozaworów po dłuższej pracy zamykał się samoczynnie. Coś się uszkodził elektromagnes. Teraz mam na jednym elektrozaworze gdyż drugi jest praktycznie zbyteczny ;)

piotr-s1
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 2009-09-08, 09:28
Lokalizacja: elbląg

filtr przelewowy ze stałą dolewką świeżej wody i przelewem

Postautor: piotr-s1 » 2015-12-29, 16:22

Witam Chcę zrobić filtr który będzie przyjmował na bieżąco świeżą wodę i odprowadzał przelewem nadmiar stałej Ma ktoś może jakieś rozwiązania Mi kotłują się myśli i na nic nie mogę się zdecydować
Pozdrawiam i liczę na pomoc

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-12-29, 18:05

O sump'ie myślałeś??
Chyba że chcesz filtrację opartą na układzie zamkniętym, i zamontować w akwarium overflow pipe.

elespero
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2016-05-01, 22:13
Lokalizacja: Nysa

Postautor: elespero » 2016-05-06, 11:45

Mam pytanie. Skladam wlasnie beczke i moje pytanie jest takie, czy mogę pompe C.O zalozyc przed beczka? Uniknal bym tym wklesnienia beczki.


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość