Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-03-19, 21:46

toommaszeek pisze:elektrozawory na 220V.

Bezpieczniej na 12 ;) Zasilacz może bym miał z odzysku :>
No ale to mniej istotne , na razie zbieram informację
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727


Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-25, 22:58

Ruro-grzałka miała delikatne przecieki i po uszczelnieniu podpiąłem ją do kranu w celu sprawdzenia szczelności pod ciśnieniem którego górny dekiel nie wytrzymał i pękł :/ cała praca poszła na marne :evil:
Zapadła decyzja o wykonaniu wymiennika z kwasiaka, który wygląda praktycznie tak samo jak ruro-grzałka. Wymiennik zrobił mi kolega, ja mu dałem tylko zwymiarowany rysunek.
Próba szczelności pod dużym ciśnieniem przeszła test pozytywnie, teraz zostaje dokładne wypłukanie, skręcenie wszystkiego i miejmy nadzieję radość z eksploatacji ;-)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-26, 13:25

Tomek , to jest wymiennik płaszczowy czy jakaś wężownica w środku , jaka powierzchnia wymianu ciepła , może dorzucisz jakiś szkic jak to jest zrobione :>
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-29, 13:05

bodzio 1, wymiennik jest z rury fi150mm i jego wysokość to 570mm bez króćców. W środku jest 5 rur o długości 500mm fi20mm i jedna 40mm w którą można zmieścić Jaggera 300W.
Jak oblicza się moc kW takiego wymiennika to nie wiem :/ jakby ktoś to obliczył to byłbym "dźwięczny"

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-29, 14:27

toommaszeek pisze: jakby ktoś to obliczył to byłbym "dźwięczny"

Tomek, to nie takie proste, zależy od materiału, temperatury wejścia, wyjścia, szybkości przepływu czynnika grzejnego , i pewno coś jeszcze
Ale można trochę uśrednić , przyjmując materiały z jakich się robi wymienniki na rynku (miedź , stal , nierdzewka ) przyjmuje się moc na 13-15kW/m2 wężownicy
Oblicz sobie jaką masz powierzchnię rurek przez które przepływa woda grzejna i mniej więcej będziesz wiedział :>
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-29, 14:51

Tak na szybko wyszło mi 1,1m² czyli ~14kW

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-29, 15:23

Mnie nawet więcej wyszło :>
Dodam jeszcze do poprzedniego posta że przyjmuje się to do tęperatury wody grzejnej 60* a temperatura wody grzanej na poziomie 45*
podam jeszcze inny przykład
temperatura wody grzejnej wejście 70* temperatura wody dostarczanej (do ogrzania ) 10* temperatura wody ogrzanej 45* , powierzchnia wężownicy 1,5m2 przy stali moc 24kW/m2 a wydajność 860l na godzinę
analogicznie ta sama wężownica
temperatura wody grzejnej wejście 80* temperatura wody dostarczanej (do ogrzania ) 10* temperatura wody ogrzanej 45* , powierzchnia wężownicy 1,5m2 przy stali moc 32kW/m2 a wydajność 1150l na godzinę
Tak jak widać powyżej nie jest to takie proste bo wszystko się zmienia
mamy jednakowe wężownice różnica 10* na zasilaniu wężownicy a moce się zmieniają
podobnie jest na grzejnikach , w specyfikacjach jest podawana moc grzejnika (od co.) w zależności od temperatury zasilania i powrotu
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-29, 17:46

Tak na szybko szkic zrobiony w paint'cie
Obrazek
Czerwony kolor to gorąca woda
Niebieski kolor to woda z akwarium
Kolor czarny to Jagger 300W
Temperatura w instalacji C.O. to ok 50°C

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2013-12-29, 18:04

Widzę ze to całkiem niezła robota. ;)
pełen profesjonalizm.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-29, 22:30

No Andrzej dobrze to ujął , fajnie wymyślone i wygląda na dobrze wykonane
Do podniesienia temperatury w akwa 300l. o 10* więcej jak temperatura otoczenia i utrzymaniu jej na tym poziomie , potrzebna jest grzałka jakieś 170W.
Także myślę Tomku że jakby nie liczyć z danych które posiadam to ten wymiennik spokojnie wystarczy na utrzymanie temperatury w Twojej 700setce
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-29, 23:00

bodzio 1 pisze:Także myślę Tomku że jakby nie liczyć z danych które posiadam to ten wymiennik spokojnie wystarczy na utrzymanie temperatury w Twojej 700setce

Chciałbym mieć taki litraż, póki co muszę cieszyć się ze "skromnych" 500litrów ;) w ciągu chyba 3 godzin temp z 28°C podskoczyła do 31°C co daje 1°C na godzinę. Chciałem uzyskać temperaturę 30°C więc termoregulator ustawiłem na 29°C dałem 1°C na wyrównanie temperatury w wymienniku i akwarium i wyszło mi że muszę regulator ustawiony mieć na 28°C. W domu utrzymujemy temp ~23°C.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-29, 23:17

toommaszeek pisze:Chciałbym mieć taki litraż, póki co muszę cieszyć się ze "skromnych" 500litrów ;)

Chee wydawało mi się że masz 700 ale to nie szkodzi pewno niedługo powiększysz z 500 na 1000 :mrgreen:
A sam termoregulator sprawdzałeś wcześniej jak działa , zwróć uwagę przy jakiej temperaturze się wyłącza i po wyłączeniu ile jeszcze podskoczy temperatura (i jeszcze czy termometr nie przekłamuje bo też tak bywa )
A jeszcze jedno miałem zapytać , napisałeś że w wymienniku masz wspawaną rurę na grzałkę , nie wiem czy jak grzałka nie będzie zalana to wytrzyma , będzie miała za mało oddawania ciepła , trzeba by wypełnić przestrzeń między rurą a grzałką jakąś substancją szybko przenoszącą ciepło
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-12-29, 23:35

bodzio 1 pisze:Chee wydawało mi się że masz 700 ale to nie szkodzi pewno niedługo powiększysz z 500 na 1000 :mrgreen:
Boguś w planach mam coś jeszcze większego ale to dopiero za kilka lat, teraz mam inne ważniejsze wydatki.

bodzio 1 pisze:A sam termoregulator sprawdzałeś wcześniej jak działa , zwróć uwagę przy jakiej temperaturze się wyłącza i po wyłączeniu ile jeszcze podskoczy temperatura (i jeszcze czy termometr nie przekłamuje bo też tak bywa )
Z ok 10-ciu termometrów które mam w swojej kolekcji wybrałem te które miały najwięcej takich samych temperatur, dodatkowo sprawdziłem elektronicznym termometrem także ten który jest w akwarium bardzo dobrze mierzy temp. Muszę jeszcze sprawdzić czy dobrze ustawione jest pokrętło od RT-2. Muszę posiedzieć przy akwarium i sprawdzić ile podskakuje temp po wyłączeniu elektrozaworu.

bodzio 1 pisze:A jeszcze jedno miałem zapytać , napisałeś że w wymienniku masz wspawaną rurę na grzałkę , nie wiem czy jak grzałka nie będzie zalana to wytrzyma , będzie miała za mało oddawania ciepła , trzeba by wypełnić przestrzeń między rurą a grzałką jakąś substancją szybko przenoszącą ciepło
Też to wziąłem pod uwagę ;) i dlatego wlot do wymiennika jest dokładnie pod samą grzałką, tak jak to przedstawia mój szkic. Rura ma 40mm średnicy natomiast grzałka chyba 25mm myślę że te 7mm na każdą stronę wystarczy, jak nie to kupię Skalara 300W a on jest duuużo mniejszy od Jagera.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-12-29, 23:51

toommaszeek pisze:RT-2.

Ja już im nie uwierzę , chyba że jeszcze miały by w środku transformator :/
toommaszeek pisze: sprawdzić ile podskakuje temp po wyłączeniu elektrozaworu.

Sprawdź jeszcze czy rurki zasilające schładzają się po wyłączeniu , czy elektrozawór prawidłowo działa
toommaszeek pisze:Też to wziąłem pod uwagę

Tak ta przestrzeń wystarczy , ale mnie nie o to jeszcze chodziło , te grzałki są przystosowane do pracy w wodzie a nie w powietrzu , ona w powietrzy się przegrzeje , może się zaraz spalić a nawet pęknąć , musiał byś wypełnić przestrzeń czymś podobnym do wody żeby szybko przekazało ciepło grzałki do wody w wymienniku , oczywiście woda się nie nada bo szybko odparuje , musiało by to być coś na wzór pasty przewodzącej ciepło jak do procesorów
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
zdzichfur
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3619
Rejestracja: 2010-01-10, 09:12
Lokalizacja: Brzeg Dolny

Postautor: zdzichfur » 2013-12-30, 06:03

Bodzio przecie woda z akwarium odbiera ciepło oplywajac w koło grzalki więc po co jakąś pasta termo ?
pozdrawiam Dzidek


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość