Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-01-31, 18:19

Klej na gorąco trzyma dość mocno przelotki ale po pod wadzeniu go np nożem powoli ale odchodzi od przelotki, ogólnie trzyma mocniej niż silikon.
A co do rozmontowania rury to zablokowaliśmy ją dwiema obejmami przykręconymi do stołu a dekiel został wyciągany za pomocą płaskownika wygiętego coś w stylu L , hak włożyłem przez otwór do grzałki, nie było łatwo ale powoli poszło :)
Wielkie dzięki za pomoc ;)


Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-02-24, 00:56

Ostatnio doczekałem się regulatorów temperatury :-D
Czekałem za nimi troszkę bo zamówiłem przewody o niestandardowej długości czyli 3m.
Przedstawię schemacik jak ja to sobie wymyśliłem, narysowany na szybko w paincie.
Obrazek


1 - akwarium
2 i 3 - RT-2C i RT-2CO
4- elektrozawory na instalacji C.O.
5 - czujniki od regulatorów
6 - ruro grzałka

Wykorzystałem dwa regulatory RT-2
RT-2C - regulator "normalny" włącza urządzenie przy niższej temperaturze niż została nadana
RT-2CO - regulator "odwrotny" czyli włącza urządzenie przy wyższej temperaturze niż została nadana

Każdy regulator steruje swoim elektrozaworem, które będą na rurze PEX od C.O. Zawory będą jeden za drugim.
Pierwszy RT-2CO będzie sterował elektrozaworem który będzie zamykany gdy temp spadnie poniżej 30°C w inst C.O. a powyżej 30°C otwierany a drugi RT-2C będzie odczytywał temp ze zbiornika i będzie sterował drugim elektrozaworem. Gdy temp spadnie poniżej 30°C w inst C.O. i w zbiorniku to załączy się grzałka którą ustawię na 29°C.
Wybrałem termoregulatory RT-2C i RT-2CO, wiem że są to najtańsze regulatory sam ich nie darzę jakąś sympatią ale cały układ robię w celach testowych jak mi to wypali i te RT spalą się to wtedy kupię porządne regulatory. RT mają dwa lata gwarancji i jak ten okres wytrzymają to uznam to za wielki sukces.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-02-24, 20:48

TR-2C powinny chodzić , ale jestem ciekaw opinii
To jak zrobiłeś to powinno być ok , jak myślałem o uruchomieniu swojego ogrzewania też coś w tym stylu tylko u mnie ma być to podpięte pod obieg ciepłej wody użytkowej i ten elektrozawór co odpowiada za spadek temperatury w instalacji u mnie będzie to pompa obiegowa , a ja jeszcze myślałem żeby całość ( wężownicę i grzałki) podpiąć do dodatkowego termoregulatora zabezpieczającego który by wyłączył wszystko jak by w akwa wzrosła za dużo temperatura to znaczy jakby była jakaś awaria
Jakie użyłeś elektrozawory może jakieś zdjęcie , albo model i od czego
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-02-24, 22:52

bodzio 1 pisze:ja jeszcze myślałem żeby całość ( wężownicę i grzałki) podpiąć do dodatkowego termoregulatora zabezpieczającego który by wyłączył wszystko jak by w akwa wzrosła za dużo temperatura to znaczy jakby była jakaś awaria
Jakie użyłeś elektrozawory może jakieś zdjęcie , albo model i od czego

Dodatkowe zabezpieczenie hmm... trzeba nad czymś takim pomyśleć :)
Ja chciałem podpiąć pod alarm dźwiękowy ale to nie pomoże w przypadku gdy nikogo nie będzie w domu.

bodzio 1 pisze:Jakie użyłeś elektrozawory może jakieś zdjęcie , albo model i od czego

Zawory są z pralki automatycznej. Jeżeli mi to wszystko wypali to wtedy może poszukam innych zaworów.
Obrazek

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-02-24, 23:28

toommaszeek pisze:Dodatkowe zabezpieczenie hmm... trzeba nad czymś takim pomyśleć :)
Ja chciałem podpiąć pod alarm dźwiękowy ale to nie pomoże w przypadku gdy nikogo nie będzie w domu.

Dokładnie to ma pracować niezależnie od nas
Dajesz jeszcze jeden termoregulator z czujnikiem w akwa i nastawiasz go na przykład na 33* , wszystko jest włączone pod niego (elektrozawory , grzałki ) i jakby coś poszło nie tak jakaś awaria to ten wyłącza wszystko
Te elektrozawory mają mały przepływ i są raczej do zimnej wody ale może będą chodzić
ja kupiłem jeszcze coś takiego http://north.pl/karta/zawor-hydroobiegu ... -0033.html w sumie mam go zamiar do czego innego użyć ale on jest na ciepłą wodę , są jeszcze ciekawe elektrozawory od samochodu do sterowania wodą ciepłą
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-03-18, 21:38

Długo szukałem odpowiednich zaworów, w międzyczasie wpadły mi zawory od pralek ale w takiej instalacji nie miały racji bytu. Wyżaliłem się sąsiadowi że nie mogę znaleźć odpowiednich zaworów a on mi powiedział że ma takie jakie ja chcę i podarował mi je :-D
Obrazek


Zasilenie
Obrazek


Powrót
Obrazek


Teraz pozostaje tylko przetestować cały ten "system"

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-03-18, 21:59

Tomek co to jest , od czego , jakieś symbole
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-03-18, 22:34

bodzio 1 pisze:Tomek co to jest , od czego , jakieś symbole

Cewki są firmy SIRAI Z610A a na zaworach nic nie jest napisane ale niby kupione były jako komplet. Te zawory pracowały na gorącej wodzie.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-03-18, 23:59

Tomek zapytaj sąsiada od czego to są i gdzie to można kupić :>
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2013-03-19, 00:02

To są klocuszki :mrgreen: w odpowiedniej cenie
szukaj elektrozaworów danfoss
http://www.e-automatyka.net.pl/pl/c/Ele ... -DANFOSS/1

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-03-19, 09:24

bodzio 1, jak chcesz to na PW mogę wysłać Ci nr tel do gościa z Sochaczewa co ma podobne do sprzedania, za dwie używane szt chce 120zł + wysyłka, też 1/2 cala. Ale wg mnie lepiej wydać ok 200zł za dwie szt i mieć nowe z gwarancją ze sklepu, tyle chcieli u mnie.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-03-19, 21:06

Dzięki
Muszę się dowiedzieć ile by kosztowały u mnie w hurtowni , bo w sumie cena powala
Mam jeszcze kupiony z powyższego linku (nowy w niższej cenie )tylko muszę się dowiedzieć czy może pracować w długich cyklach a nie jak pisałeś o tych od pralki tylko kilka minut
Są jeszcze ciekawe stosowane do systemów nawodnień , ale pewno do wysokich temperatur się nie będą nadawać
Są jeszcze od samochodu np, BMW mają spory przepływ
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-03-19, 21:18

bodzio 1 pisze:Są jeszcze ciekawe stosowane do systemów nawodnień , ale pewno do wysokich temperatur się nie będą nadawać

Takie też odpadają, dlaczego?? Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś.

bodzio 1 pisze:Są jeszcze od samochodu np, BMW mają spory przepływ

Też chciałem od BMW, tanie i wydajne. Nadają się jak najbardziej bo pracują w wysokiej temperaturze oraz mogą długo pracować. Zasilacz 12V to żaden problem, tylko jak to zwykle bywa jest jedno ale... musi dawać dużo Ah. Więc wolałem na 220V.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2013-03-19, 21:27

Takie też odpadają, dlaczego?? Sam sobie na to pytanie odpowiedziałeś.

Tak nie będą się nadawać do wody gorącej (zasilanie z np. centralnego ) ale już do wody z akwa to jest nie przekraczającej 35* chwilami , a normalnie 27-28* to już się nadadzą a ja pod tym kontem też czegoś szukam (z dużym przepływem)
toommaszeek pisze:musi dawać dużo Ah

A może wiesz jaki mają pobór mocy
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2013-03-19, 21:36

bodzio 1 pisze:A może wiesz jaki mają pobór mocy

Tak szczerze to nie wiem, choć interesuję się BMW to aż takiej wiedzy niestety nie posiadam żeby Ci odp na to pytanie :) W necie pewnie gdzieś jest napisane. Popytaj elektroników samochodowych oni najprędzej będą wiedzieć ile Ah pobiera taki elektrozawór. Tylko że takie używane zawory kosztują ok 50zł za dwie szt + zasilacze minimum 30zł czyli 80zł a jak dobrze poszukasz to za ok 100zł można kupić też dwa używane elektrozawory na 220V.


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości