Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Beczka "Tomaszka" 60L + pompa C.O. + reaktor CO2

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:10

Witam
Chciałbym przedstawić Wam mój filtr który mam zamiar uruchomić (a trwa to już prawie rok ;/ )
Krótki opis;
- beczka 60L z wiekiem na klamrę
- pompa Grundfosa
- filtr na rurowy jako reaktor
- zawory, kształtki różnej maści wszystko o średnicy 1"

Beczka będzie zasypana keramzytem ogrodniczym ok 50L, 5kg zeolitu kilka warstw waty akwarystycznej oraz żwir akwarystyczny na dociśnięcie wszystkiego , a na samej górze ok 7cm wolnej przestrzeni.

Obrazek

Obrazek

Zawór nr 3 jeszcze nie wkręcony (chwilowy brak w sklepie) w tym miejscu jest zaślepka

Opis;
1 zawór na rurze wlotowej
2 zawór za beczką
3 zawór spustowy
4 zawór "wylewka" jako jedyny ma 3/4" reszta to 1"
5 zawór ?? opiszę go później
6 zawór końcowy?? :P
7 beczka
8 pompa
9 reaktor
10 podwójny prefiltr
11 licznik bąbelków
12 butla co2
13 wylot wody z filtra

A więc po kolei, zamykam zawór 1 i 2 i wtedy mogę wyciągnąć beczkę 7 np. w celu jej czyszczenia. Zawór 3 ma kilka funkcji a) służy do spuszczania wody z akwarium b) do uzupełniania podmienianej wody która jest w beczce 120L następnie po włączeniu pompy przepompowuje wodę do akwa c) do podłączenia odmulacza który będzie z filtra narurowego. Zawór nr 4 będzie używany tylko wtedy gdy będę odmulał akwa (czego jeszcze nie robiłem od 1,5 roku :razz: ) i spuszczania wody ale szybciej będzie zaworem nr 3 gdyż ma większą średnicę. Zamykając zawór 2 i 5 można odmulać akwa i jednocześnie wylewać starą wodę zaworem 4. Zamykając zawór 2 i 5 i rozkręceniu ich można wyjąć pompę 8 bez konieczności wyjmowania reszty instalacji. Zamykając zawór 5 i 6 i rozkręceniu ich można wyjąć reaktor 9. Prefiltr 10 posiada dwie gąbki. Wylot 13 przefiltrowanej wody. Wpinka 14 tam wchodzi wężyk od co2 i przeciągnięty jest do reaktora 9 i zakończony kostką piaskową która ma za zadanie rozpylać co2 i pomogą jej biobale. Elektrozawór chyba też podłączę dlatego że jak wyłączą prąd pompa zatrzyma się a gaz cały czas by "leciał" i gromadziłby się w reaktorze to mogło by mieć niepożądane skutki a tak to wszystko będzie pozamykane.

A teraz moje pytanie :) wylot nr 13 przefiltrowanej wody nie wiem czy zostawić tak jak mam teraz czyli lekko spłaszczona rurka czy zamontować deszczownie??


Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-17, 21:14

Ja mam deszczownie na całej długości.

Czy już chodzi ten filtr ? Czy moze jednak masz jakiś problem?
Dostrzegam jeden błąd lecz nie krytyczny :P :mrgreen:

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:23

Andrew72 pisze:Ja mam deszczownie na całej długości.

Czy już chodzi ten filtr ? Czy moze jednak masz jakiś problem? :mrgreen:


Beczkę uruchamiam hmm... jakiś rok czasu ciągle wprowadzam jakieś zmiany w instalacji ale teraz już chcę ją uruchomić i mam nadzieję że to nastąpi w tym tygodniu :)

Andrew72 pisze:Dostrzegam jeden błąd lecz nie krytyczny :P :mrgreen:

Jaki??

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-17, 21:25

Punkty 1 i 2 zamienione z sobą

Awatar użytkownika
skaczacy
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1094
Rejestracja: 2010-01-18, 20:06
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: skaczacy » 2012-06-17, 21:30

Jaką moc ma pompa to jest ile przepływu i ile Watów ciągnie ? Poszukuję właśnie pompy do sumpa

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:34

Andrew72 pisze:Punkty 1 i 2 zamienione z sobą


Woda zasysana jest przez prefiltr następnie przepływa przez zawór 1, beczkę 7 gdzie złoże jest zraszane i wylatuje przez zawór 2.
Chyba coś źle zrozumiałeś ;)

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-17, 21:35

Moc pomp tych małych Grundfosów waha się około 30-50W.
Ja mam nieco inną tzw. elektroniczą Grundfosa mogę sobie regulować "płynnie" od przedziału 10W-180W

Zrozumiałem dobrze.
I podtrzymuje dalej - woda pownna wlatywać na spód a górą wypływać. Jak byś mał beczkę przezroczystą to byś widział jakie cuda mogą się dziać :mrgreen:

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:39

skaczacy pisze:Jaką moc ma pompa to jest ile przepływu i ile Watów ciągnie ? Poszukuję właśnie pompy do sumpa


Foto wszystko wyjaśni (foto z netu ale taki sam model jak moja pompa)

Obrazek

Na 1-szym biegu przepływ wody jest większy niż przy Eheimie 2228 który aktualnie jest podpięty do szkiełka

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:43

skaczacy pisze:Jaką moc ma pompa to jest ile przepływu i ile Watów ciągnie ? Poszukuję właśnie pompy do sumpa


Foto wszystko wyjaśni (foto z netu ale taki sam model jak moja pompa)

Obrazek

Na 1-szym biegu przepływ wody jest większy niż przy Eheimie 2228 który aktualnie jest podpięty do szkiełka

Andrew72 pisze:Zrozumiałem dobrze.
I podtrzymuje dalej - woda pownna wlatywać na spód a górą wypływać. Jak byś mał beczkę przezroczystą to byś widział jakie cuda mogą się dziać :mrgreen:


Hmm... zastanawiałem się nad tym ale wolałem złoże zraszane to jest raz a dwa to mam lepszy dostęp do waty która będzie od góry i tylko wystarczy ją wyjąć i wypłykać.
Ale przy przezroczystej beczce efekt na pewno może być piorunujący ;)

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-17, 21:47

No dobra .
Nigdy nie będziesz wiedział ile masz w niej powietrza i jaka cześć złoża jest wykorzystana (zalana wodą)
Dawano dawno temu ze 5 lat temu moja pierwsza próba była właśnie taka jak twoja
a ze był to karnister dość przezroczysty to widziałem ze w zasadzie woda spływała tylko po ściance a sama "beczka" była zapełniona trochę więcej a nie żeli dolny odpływ.
W rezultacie pojemność była 25l a aktywne może 5L.
Teraz zupełnie mam inaczej :mrgreen:

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-17, 21:56

Andrew72 pisze:No dobra .
Nigdy nie będziesz wiedział ile masz w niej powietrza i jaka cześć złoża jest wykorzytana (zalana wodą)
Dawano dawno temu ze 5 lat temu moja pierwsza próba była własnie taka jak twoja
a ze był to karnister dość przezroczysty to widziałem ze w zasadzie woda spływała tylko po ściance a sama "beczka" była zapełniona troche więcej a niezeli dolny odpływ.
W rezultacie pojemnosc była 25l a aktywne złoze to moze 5l. Teraz zupełnie mam inaczej :mrgreen:


Teraz dałeś mi do myślenia :/ masz rację że z wodą wpada też powietrze które będzie gromadziło się pod wiekiem. W wieku beczki zamontuję odpowietrznik manualny, także co jakiś czas będę musiał sprawdzać.
A czasem w Twojej beczce nie miałeś zbyt małej średnicy na zasilaniu?? Zasilanie mam o średnicy 32mm a odpływ 27mm także spokojnie wystarczy nawet na 3 biegu pracy pompy, testowane było przez kilkanaście godzin i nic nie wskazywało na brak wody w beczce, po zdjęciu wieka woda była na full pod nim.

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-17, 22:02

O ile pamiętam w tedy robiłem wszystko z PCV 25mm. Ale to dawne dzieje :P

Potem się wq...łem i zastosowałem filtry JBL i UNIMAXA , a teraz mam zbiornik 85l
http://www.discusforum.pl/jak-robilem-a ... 518,30.htm

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2012-06-17, 23:45

Ja mam wlot zrobiony od góry i na wężu mam odpowietrznik , węże są przeźroczyste , nie zauważyłem żeby po np. tygodniu zebrało się powietrze jak w czasie czyszczenia prefiltrów wyłączam pompę a zaraz po czyszczeniu jak zamontuję z powrotem prefiltry powietrze jest widoczne (z pustych prefiltrów ) odpowietrzam i jest ok.
Dlaczego do beczki napchałeś waty czy nie wygodniej jest założyć na wlocie prefiltry narurowe z 20 mikro-nowym wkładem sznurkowym czyszczenie zajmuje kilka minut i nie musisz otwierać beczki i co jeszcze ciekawe widzisz w jakim są stanie, moim zdaniem bardzo praktyczne
I jak chcesz to zobacz jak rozwiązałem problem przestrzeni bez przyciskania żwirem , keramzyt jest w worku uszytego z moskitiery
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2012-06-21, 22:19

Dziś po ok 5 godzinach mycia keramzytu poległem. Płukałem na różne sposoby, moczenie w pojemniku, płukanie pod bieżącą wodą małymi ilościami keramzytu, przelałem kilka tysięcy litrów wody na 60L keramzytu.
Cały czas woda była mętna, co mam zrobić żeby była czysta?? Gotowanie??

Awatar użytkownika
Andrew72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3278
Rejestracja: 2009-11-05, 21:31
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: Andrew72 » 2012-06-21, 22:21

włozyć w firankę albo w moskitiere i płukać w wiadrze. 4 -5 wymian wody powinno pomóc :P


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości