Beczka Xenona

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4072
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Postautor: bodzio 1 » 2014-12-12, 19:29

Ja jestem zadowolony z korpusów ; nie ma zbędnych rzeczy w akwa ; nie muszę moczyć rąk przy czyszczeniu ; przy czyszczeniu nic nie dostanie się z powrotem do wody
w korpusach miałem do tej pory sznurki 100mikronów , ale zależy jak się kupiło wkłady nie raz po drugim płukaniu zaczynał się problem z przepustowością , teraz (podpatrzone u Tomka) założyłem włókninę przepływ zdecydowanie lepszy , mam nadzieję że beczki też pozostaną czyste (Tomek obiecał że tak będzie :P )
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727


Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-12, 22:08

Nic nie obiecałem :P ale złoże powinno być czyste na 99%

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-21, 09:00

Beczka już jest teraton zakupiony generalnie została tylko pompa , tak się zastanawiam że każdy poleca pompy grunfosa w sumie sam ją posiadam drugi rok przy piecu i nie narzekam , niestety trochę kosztuje używana można kupić za około 350 zł znalazłem inne pompy może ktoś posiada i mógłby się wypowiedzieć na ich temat


http://allegro.pl/pompa-c-o-rs25-60el-1 ... 37416.html

http://allegro.pl/pompa-elektroniczna-e ... 13637.html

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-21, 09:30

Wystarczy Ci 40-stka.
Używaną Alphę2 kupisz do 200zł.

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-21, 09:32

wież mi od dłuższego czasu szukam i nie widziałem za 200 zł

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-22, 13:57

pompa kupiona padło jednak na grunfosa 25-40L po nowym roku zaczynam kombinować

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-22, 16:35

witek112 pisze:padło jednak na grunfosa 25-40L
Czyli Alpha2?? UPS nie ma chyba oznaczenia "L"

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-22, 16:58

Grunfost Alpha 2 L 25-40 taką kupiłem różni się tym że nie ma wyświetlacza

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-22, 17:43

witek112 pisze:nie ma wyświetlacza
I autoadapt. Ale te niuanse nie są najważniejsze, ważna jest jej duża wydajność przy niskim zużyciu energii :)
Bardzo dobry wybór, będziesz zadowolony ;)

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-22, 18:48

Tylko nadal się zastanawiam nad tymi złączkami czy 1 calowe nie będą za duże jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić przy większej beczce może by było to inaczej, może ktoś wstawi zdjęcie.
Chodzi mi czy na całej długości dać 1 calowe np. wlot wody (akwarium -beczka) , a na wylocie 3/4 (beczka -akwarium )

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-22, 20:27

Kupiłeś pompę o sporej wydajności a teraz chcesz ją zdławić?? Jedno-calówki nie będą za duże, u siebie mam 32mm. A jak chcesz zobaczyć jak to wygląda, to masz fotki w moim temacie.

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: witek112 » 2014-12-22, 20:55

Nie mam zamiaru jej dławić bo nie po to kupiłem ale jak pisałem wcześniej jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić z tak grubymi rurami w akwarium . Po swietach pójdę do sklepu i kupie złączki calowe i może wtedy nabierze barw.Czyli rozumiem ze od samego początku do końca (chodzi o wlot do beczki ,akwarium-beczka) dać 1 calowe a na wylocie dać 3,4 też na całej długości?

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2014-12-22, 22:28

Z akwa do beczki, dalej do pompy minimum calowe a za nią mogą być ¾

Isabelle
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2015-01-22, 15:43
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Isabelle » 2015-01-23, 16:08

Witam Panów serdecznie.
Na wstępie chciałabym się przywitać, bo to mój pierwszy post.

Od kilku dni w naszym domu zagościło 300 litrowe szkiełko. Moje doświadczenie akwarystyczne jest ubogie i skończyło się wiele lat temu, ale ... podobno od pewnych rzeczy uciec się nie da ;)
Szkło nabiera mocy urzędowej i czeka na metalowy stelaż (swoją drogą, tu też będę potrzebowała wskazówki, ale może o tym gdzie indziej...). Cóż planuję? Roślinniaka. Chciałabym w końcu dać radę z roślinami, bo mąż się ze mnie nabija, że nawet pod wodą mi rośliny umierają. Chcę wpuścić tam jakąś ławicę za kilka miesięcy, a jak nabiorę ogłady - może zdecydować się na dyski.

Przechodząc do meritum.
Mam pod nosem w fajnych cenach takie beczki:
http://olx.pl/oferta/beczka-beczki-od-3 ... 5QpRx.html

Planuję zakupić numerek 2, czyli 30 litrów. Mogłabym pewnie zamontować mniejszą, ale zapłaciłabym więcej za mniejszą pojemność, więc może warto korzystać?
Przeczytałam cały temat, ale przyznam się - hydraulicznie i elektrycznie jestem noga.

Planuję polecanego tu atmana 306, zgodnie z Waszymi radami.

I przechodzę do pytań:
1. Czy mogę zrobić z tego filtr mechaniczno-biologiczny? Poza gąbkami, ceramiką, keramzytem chcę jeszcze wrzucić takie okrągłe gąbki do zmywania i może ocieplinę (rozwiązania polecane przez "króla DIY" zza oceanu).

2. Jeśli mogę połączyć dwa filtry w jednym - czy atman będzie wystarczający?

3. Czy ktoś byłby tak miły i... jak krowie na rowie powiedzieć co mam zakupić? Jak mówiłam, jestem noga i niewiele z fachowych nazw rozumiem i niezbyt będę potrafiła dopasować w markecie. Więc... byłoby mi łatwiej iść z listą "co i ile" i wrzucić do koszyka. Za nic nie mogę dojść jakie średnice są mi potrzebne i jak to ugryźć. Zdaję sobie sprawę, że to niekulturalne z mojej strony, żeby prosić o gotowca, ale obawiam się, że inaczej o beczce mogę zapomnieć :oops: Chciałabym raczej rozwiązań "po taniości", bo pewnie coś uda mi się zepsuć ;)

4. "Spływ" chciałam zrobić taki jak tu pokazano : https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls, a "wypływ" z takich samych rurek, ale z dziurkami, czyli deszczownią. I za nic nie wiem jak połączyć rurki z wężem...

naszkicowałam "jak to widzę". Nie uwzględniłam odpowietrzenia, bo tu już zupełnie nie mam pojęcia jak ma to działać. Gdzie błędy popełniłam?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc babie bez talentu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-01-23, 20:27

Isabelle pisze:Przeczytałam cały temat, ale przyznam się - hydraulicznie i elektrycznie jestem noga.

Witaj ;)
Moja rada jest taka, jeżeli nie masz pojęcia co z czym to czy nie lepiej kupić gotowy filtr?? Zapewne nie chciałabyś zbierać takiej ilości wody z podłogi. Pomyśl nad tym.
No ale skoro chcesz coś udowodnić swojemu mężowi to my Ci w tym pomożemy ;-)

Jeżeli beczki są szczelne to nie ma co się oglądać, tylko brać (czyt. kupować)

Isabelle pisze:1. Czy mogę zrobić z tego filtr mechaniczno-biologiczny? Poza gąbkami, ceramiką, keramzytem chcę jeszcze wrzucić takie okrągłe gąbki do zmywania i może ocieplinę (rozwiązania polecane przez "króla DIY" zza oceanu).
Beczka ma służyć jako biolog, częste otwieranie i zamykanie może uszkodzić uszczelkę. Okrągłe gąbki daruj sobie, beczkę zasyp keramzytem, jest to tani i skuteczny wkład biologiczny.
Któż to ten "król DIY" zza oceanu??

Isabelle pisze:2. Jeśli mogę połączyć dwa filtry w jednym - czy atman będzie wystarczający?
Nie ponieważ Atmany nie są pompami ciśnieniowymi i nie podoła temu.

Isabelle pisze:3. Czy ktoś byłby tak miły i... jak krowie na rowie powiedzieć co mam zakupić? Jak mówiłam, jestem noga i niewiele z fachowych nazw rozumiem i niezbyt będę potrafiła dopasować w markecie. Więc... byłoby mi łatwiej iść z listą "co i ile" i wrzucić do koszyka. Za nic nie mogę dojść jakie średnice są mi potrzebne i jak to ugryźć. Zdaję sobie sprawę, że to niekulturalne z mojej strony, żeby prosić o gotowca, ale obawiam się, że inaczej o beczce mogę zapomnieć :oops: Chciałabym raczej rozwiązań "po taniości", bo pewnie coś uda mi się zepsuć ;)
Masz w Łodzi sklepy z nawadnianiem ogrodów?? W Castoramie też znajdziesz kształtki. Zastosuj plastiki. Inni mają tego typu beczki z takimi pompami to może Ci pomogą, ja mam troszkę inaczej taką instalację skonstruowaną ;)

Isabelle pisze:4. "Spływ" chciałam zrobić taki jak tu pokazano : https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls, a "wypływ" z takich samych rurek, ale z dziurkami, czyli deszczownią. I za nic nie wiem jak połączyć rurki z wężem...
To jest overflow pipe, zasadę jego działania i budowę opisałem w temacie http://www.discusforum.pl/overflow-box- ... vt8384.htm poczytaj sobie i jak masz jakieś pytania to postaram się Ci pomóc ;)

Isabelle pisze:Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc babie bez talentu.
Sorry że tak z grubszego Ci opisałem, ale chciałem Cię przygotować co Ciebie czeka :mrgreen:
Pamiętaj, że wszystko jest do zrobienia ;)


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość