BUDOWA REGAŁU

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

BUDOWA REGAŁU

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 14:45

Witam planuje budowe kilku regałów . Myślę nad rozwiazaniem podmiany wody co myślicie o czymś takim ?

Moze Macie jakis lepszy sposob ułatwiajacy podmiane i nie za drogi w wykonaniu ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1023
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-10-03, 15:05

Wygląda ok. Ale czy to ma być na centralnej filtracji?

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 15:13

chyba zastosuje zwykle gabkowce zamiast sumpa . Jakos nie wiem czemu wole gabki . to ma sluzyc do ulatwienia podmian

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1023
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-10-03, 15:20

No to ok, skoro musisz miec spust z kazdego akwarium.

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 15:21

chyba ze samp ale tego nigdy nie robiłem ;/

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1023
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-10-03, 15:43

Jak sump to spust z każdego akwarium nie jest konieczny. Ja mam regał, aczkolwiek z nierównymi zbiornikami, gdzie największy zbiornik ma 500l i mam spust tylko z niego otworem wywiercony w połowie wysokosci zbiornika.

Cały regał ma ok 1000 litrów, jednorazowo spuszaczam około 250 litrów z tego duzego zbiornika. W sumpie jest tez przelew bezpieczeństwa odprowadzony na ogród. Daje mi to te mozliwość, ze mogę mieć stałą podmianę wody. Jak wyjechałem na 2 tyg to puściłem ciurkiem wodę do dużego zbiornika i osoba , która dogladał mi ryby tylko je karmiła.

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 16:08

masz jakies foty jak to wyglada ?

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1023
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-10-03, 16:30

Tylko to ponizej, nie widac tutaj za bardzo odpływów itd.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bosak5
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 920
Rejestracja: 2014-02-26, 13:30
Lokalizacja: Muszyna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: bosak5 » 2016-10-03, 16:49

Rafau pisze:Moze Macie jakis lepszy sposob ułatwiajacy podmiane i nie za drogi w wykonaniu ?


http://www.discusforum.pl/koncepcja-bud ... t10253.htm

może zrobię kiedyś aktualizację:P
PALETKI SĄ CUDEM NATURY
640l dekoracyjne
3100l łącznie hodowlane

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 16:51

tez fajne rozwiazanie pomysle na tym . regałów jak na obrazku ma byc 6 3 po jednej stronie sciany i 3po drugiej

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 16:59

Widziałem Marcin widziałem . Jedyne o czym mysle to to ze za kazdym razem odkrecanie tych zaworow kazdego z osobna . moze lepsza bylaby opcja druga czyli woda w głównej rurze spustowej i jeden zaworek na dole ? Tylko czy wtedy z górnego akwa nie przeleje się woda na dolne ?

Awatar użytkownika
bosak5
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 920
Rejestracja: 2014-02-26, 13:30
Lokalizacja: Muszyna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: bosak5 » 2016-10-03, 17:17

Rafau pisze:odkrecanie tych zaworow kazdego z osobna


przecież nie będziesz w jednym momencie pracował na wszystkich zbiornikach. Kończysz jeden i jedziesz z następnym
Rafau pisze: Tylko czy wtedy z górnego akwa nie przeleje się woda na dolne ?
:)

przeleje:P
albo się zagapisz i będziesz miał ambaras:P

lepiej każde z osobna spięte w jedną instalację i porozprowadzane na regały
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PALETKI SĄ CUDEM NATURY
640l dekoracyjne
3100l łącznie hodowlane

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1023
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Postautor: Coari » 2016-10-03, 17:27

Ja osobiscie wole systemy na centralnej filtracji.

Awatar użytkownika
Rafau
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 89
Rejestracja: 2016-02-01, 22:38
Lokalizacja: Paletkowo

Postautor: Rafau » 2016-10-03, 17:31

w systemie na centralnej filtracji i tak bym musial uzyc zaworow na kazde szklo do regulowania cisnienia prawda?

Awatar użytkownika
bosak5
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 920
Rejestracja: 2014-02-26, 13:30
Lokalizacja: Muszyna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: bosak5 » 2016-10-03, 20:28

Coari pisze:Ja osobiscie wole systemy na centralnej filtracji.


jak się coś zaplączę to później mina:(
PALETKI SĄ CUDEM NATURY
640l dekoracyjne
3100l łącznie hodowlane


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości