filtr nad akwa

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: amba » 2016-11-02, 20:13

No fajnie że ci funkcjonuje jednak mi o coś innego chodziło i chyba twojej doniczni do sumpa niebardzo można porównać
Ostatnio przy zmianach a baniaczku zredukowałem rure pompującą wode z akwa do sumpa z 1 cala do 3\4 cala i z tego co widze to pompa ma lżej i przepływ jest większy


Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: bodzio 1 » 2016-11-02, 22:03

Pompa nie ma lżej bo musi tą samą ilość wody zmieścić w mniejszej średnicy a więc zwiększa się ciśnienie , ma ciężej , Przepływ na pewno nie jest większy (wręcz ilość wody przepompowanej się zmniejszyła ) , zwiększyła się prędkość wypływającej wody, co daje złudzenie większego przepływu (podobnie jak lejąca się woda z węża ogrodowego leci na kilka centymetrów , a jak przyciśniesz lekko palcem to już na metr , a jak mocniej to na kilka metrów , i tu nie zwiększa się wydajność tylko szybkość wypływu wody w zależności od wielkości (średnicy) otworu przez który przepływa )
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: amba » 2016-11-03, 07:04

Chyba nie do końca bo tej wody w damym momęcie podnosi mniej więc może to zronić szybciej. Jak wróce z delegacji to zrobie test przepływu zobaczymy jak to wyjdzie

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: bodzio 1 » 2016-11-03, 23:07

fizyka jest jedna
żeby to dobrze zweryfikować musiał byś założyć przepływomierz
podobnie jest z deszczownicą na tym samym kuble załóż jedną część a woda będzie sikać ostro a załóż kilka części to będzie ledwo się lała przez poszczególne dziurki
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: amba » 2016-11-04, 08:40

Wydaje mi się że nie bierzesz pod uwagę że pompa musi podnieść na daną wysokość ilość wody która sie mieści w rurze żeby to bardziej zobrazować to czy pompa miałaby tak samo ciężko jak rura miałaby przekrój 3 cali ? Zmierze to prostą metodą czyli ile wody wypompuje w danym czasie i na tej podstawie oblicze przepływ godzinowy . Z tym ciśnieniem jak najbardziej masz racje ale trzeba teź uwzględnić ciężar wody znajdującej się w rurze

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: bodzio 1 » 2016-11-05, 00:11

ciężar wody nie ma tu żadnego znaczenia, tylko ciśnienie (wysokość słupa wody, a nie ilość (objętość ) ) przypomnij sobie doświadczenie ze szkoły z dębową beczką, rurką, i dzbankiem wody (dzbanek wody rozsadza beczkę )
http://www.fiz.boost.pl/wp-content/uplo ... /02/p3.jpg
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: amba » 2016-11-07, 20:06

No cóż chyba masz rację. Ja wyobraziłem to sobie na przykładach ekstremalnych czyli jak napisał kolega w linku poniżej jak zachowałaby się pompa jakby rurę 25mm zamienić na 250mm, choć nie zmierzyłem jeszcze u siebie przepływu (brak czasu) to nadal mam wrażenie że w tym przypadku będzie większe. Nie zmienia to faktu że w szkole na tych lekcjach fizyki chyba na wagarach byłem :lol:
Tu chłopaki się rozpisali http://nano-reef.pl/topic/51389-srednic ... osc-pompy/

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4079
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: filtr nad akwa

Postautor: bodzio 1 » 2016-11-08, 00:22

jakby tak było że ciężar wody ma wpływ na pompę , to ciepła woda z wymiennika (bojler) powiedzmy 500l. ledwo by musiała lecieć , a co będzie jak wymiennik będzie miał 1000l.
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości