filtr nad akwa

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

filtr nad akwa

Postautor: amba » 2016-02-27, 23:53

Witam
Zrobiłem projekt filtracji w planowanym akwa i chciałbym zapytać was czy tak będzie to funkcjonować ?
Obrazek
Filtrem będzie beczka, jako pompę chcę zastosować pompę c.o., problemem wydaje się tylko czy pompa będzie działać jeśli będzie około 2 metry nad akwarium?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-02-28, 09:40

pod warunkiem że w chwili uruchomienia będzie zalana wodą i nie będzie w komorze wirnika zbierać powietrza, a więc musisz przewidzieć ew. wyłączenia (przerwę w pracy) pompy i późniejsze zalanie jej wodą .. może zawór zwrotny ... czy coś takiego, na dodatek w akwarium musi się zmieścić dodatkowo cała woda z filtra.
A czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem umieszczenie pompy w akwarium ?
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-02-28, 10:42

Pompa stosowana w układach C.O. jest pompą obiegową, nie ciśnieniową, nie zassie/zaciągnie sama wody. Jeżeli cały układ, łącznie z akwarium byłby ciśnieniowy to miałoby to sens, a tak to są marne szanse aby to zadziałało.
Co innego jeżeli zastosujesz jakąś pompę zanurzeniową która będzie w akwarium, ale i tak będziesz musiał dobrze rozwiązać cały układ filtracji aby nie zalać sobie domu.
Dlaczego chcesz mieć w ten sposób rozwiązaną filtrację?? Czy masz możliwość umieszczenia chociaż samej pompy pod akwarium??

iner
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2009-10-17, 18:19
Lokalizacja: gniezno

Postautor: iner » 2016-02-28, 11:27

Tak jak pisali koledzy,pompa poniżej lustra wody,chyba ,że przed nią założysz zawór zwrotny i pierwsze uruchomienie zalejesz pompę wodą.Zawór zwrotny jest konieczny ,bo przy braku prądu bądż wyłączenia pompy cała woda z filtra zleci do akwarium no i filtr będzie suchy.
Umiejscowienie filtra nad poziomem wody na pewno ograniczy wydajność pompy.
Mam takie same rozwiązanie -beczka jest powyżej akwarium, ale pompa poniżej-całość znajduje się za ścianą w spiżarni na półce.Max wydajność pompy [Grundfos alpha 2 na trzecim biegu] 1,0m3 z tym ,że pompa pokonuje dodatkowo opór narurowca.Pompę odpowietrzam po czyszczenu prefiltra zaworem w filtrze narurowym.

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-02-28, 13:38

Zawór zwrotny dość mocno ogranicza przepływ wody.
Jeżeli beczka jest zalewana od góry a wylot z niej jest u dołu do woda cofnie się tylko do poziomu wody w akwarium, i to tylko z samych rur. Filtr/beczka będzie mieć złoże zraszane.

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: amba » 2016-02-28, 18:02

zawory zwrotne mają być 2 na wlocie i wylocie tuż nad lustrem wody schowane w pokrywie. Pompa przed startem byłaby zalana wodą. Pod akwarium nie bardzo mam miejsce gdyż ma ono być wkute w ścianę a nad nim tylko około 15 cm w celach serwisowych, a nad stropem mam strych i tam chciałem umieścić cały sprzęt. Jeśli pompa miałaby byś w akwa to jaką zastosować aby podniosła wodę na około 2 -2,5 metra?

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-02-28, 18:59

Jeżeli zastosujesz dwa zawory zwrotne to dość mocno ograniczysz przepływ wody. Chyba że zastosujesz mocną pompę.

Awatar użytkownika
krackowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 233
Rejestracja: 2009-11-04, 19:58
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: krackowski » 2016-02-28, 19:06

Kolego jeżeli nad akwarium masz strych to można tam zamontować sampa. Do akwarium pompę Jebao która, będzie podnosiła wodę do 1 komory sampa. Z ostatniej wystarczy zrobić przelew do zbiornika i filtracja gotowa. Trzeba tylko dobrać pompę do wielkości zbiornika i wysokości podnoszenia, te pompy można kupić z kontrolerem przepływu tak że można kupując większą dostosować sobie do swoich potrzeb.

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: amba » 2016-02-28, 19:58

Uważasz że sump byłby lepszy od beczki? Jakiej wielkości musiałby być jeśli akwa będzie około 500l, i czy pompa obiegowa Jebao DCT-4000 z kontrolerem wystarczy i czy ona musi być zanużona czy wystarczy że będzie tuż nade lustrem wody bo tam mam miejsce

Awatar użytkownika
krackowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 233
Rejestracja: 2009-11-04, 19:58
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: krackowski » 2016-02-28, 20:31

Sampy są wygodniejsze bo masz dostęp do wszystkich przegród, można pierwsze gąbki stosować jako mechaniczne a pozostałe złoża jako biolog. Ostatnio do akwarium o wymiarach 150x60x60 zastosowaliśmy sampa 100x50x50, jest to duży zapas filtracyjny. Pompa którą podałeś powinna bez problemów sobie dać radę a jeżeli będzie za duża wydajność można zmniejszyć na kontrolerze. Ja zamontował bym pompę w akwarium ładnie ją tylko zamaskować. Do podawania na górę możesz zastosować węża do odprowadzenia pralki są w odcinkach 2-3-4 metrowych

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-02-28, 20:32

Lepiej kup mocniejszą DCT-6000. Sump jest o wiele lepszy od beczki. Strych masz ogrzewany?? Tzn czy pomieszczenie nad akwarium jest ogrzewane?? Latem i zimą możesz mieć problemy z utrzymaniem temp.

Awatar użytkownika
krackowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 233
Rejestracja: 2009-11-04, 19:58
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: krackowski » 2016-02-28, 20:35

Tomek jest coś takiego jak styropian którego bym i tak zastosował

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-02-28, 20:42

Skoro to strych, więc rozmiar sumpa nie ma ograniczeń i ten zdecydowanie będzie lepszy od jakiegokolwiek filtra.
Ponieważ planujesz dwa zawory to wziąłbym DCT-6000 a nawet DCT-12000, obie mają 10 stopni regulacji i nie muszą pracować na najwyższym ... za to jest moc. Rurę prowadzącą z akwarium do filtra dałbym minimum calową a nawet większą, tutaj jednak rura nie jest aż tak droga aby nie sprawdzić dwóch, trzech rozmiarów.
Trochę mało tego miejsca nad akwarium, dojdzie oświetlenie i będzie jeszcze ciaśniej.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-02-28, 20:45

krackowski pisze:Tomek jest coś takiego jak styropian którego bym i tak zastosował
Ano jest ;)

Sezar pisze:Rurę prowadzącą z akwarium do filtra dałbym minimum calową a nawet większą, tutaj jednak rura nie jest aż tak droga aby nie sprawdzić dwóch, trzech rozmiarów.
Wszystko zależy jaką max średnicę zaleca producent.

amba
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 214
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: amba » 2016-02-28, 20:53

strych nie jest ogrzewany ale wydzielę troche miejsca któe wyizoluje dobrze i nie powinno być problemu, jeśli chodzi o miejsce nad akwarium to dziue w ścianie będę wykuwał więc nie będzie problemu zrobić więcej miejsca, a czy te zawory zwrotne będą konieczne w przypadku sumpa ? jak rozumiem w ostatniej komorze sumpa muszę wywiercić otwór odpowiedniej średnicy na powrót wody do akwa, który powinien być powiedzmy około 5 cm od góry akwarium

taki schemat poglądowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości