komoda

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

arkady
nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 2010-04-20, 16:14
Lokalizacja: Toruń

komoda

Postautor: arkady » 2016-01-03, 23:40

Witam kupuje w sumie odbieram akwarium 6stycznia standard
240l 120x40x50
Moje pytanko bo mam komode o wymiarze
Dl 113 szer 40
Raczej nie uda mi się odkręcić blatu co położyć by przedłużyć blat o brakujące 7cm?


Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-01-03, 23:47

Nie "rydzykowałbym"

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1828
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Postautor: Pawel M » 2016-01-04, 00:40

toommaszeek pisze:Nie "rydzykowałbym"


bo Toruń wyczytałeś :mrgreen:
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-01-04, 00:44

Pawel M pisze:
toommaszeek pisze:Nie "rydzykowałbym"


bo Toruń wyczytałeś :mrgreen:
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-01-04, 12:16

położyć by przedłużyć blat o brakujące 7cm?


Połóż 2gi zwykły 18mm blat - 3,5cm na stronę to nic. Możesz sobie za 3zł kupic metr okleiny na czoło pod kolor i będzie cycuś glancuś :D

arkady
nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 2010-04-20, 16:14
Lokalizacja: Toruń

Postautor: arkady » 2016-01-04, 15:13

Tak wlasnie mysialem zrobic

arkady
nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 2010-04-20, 16:14
Lokalizacja: Toruń

Postautor: arkady » 2016-01-09, 21:24

a mam mozliwosc przerobic komode dl 90 cm czy jak dam gruby 2,8 cm blat wzmocnie taka sama plyta plecki do da rade komoda ?

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2016-01-09, 21:55

Jak dasz gruby blat to spokojnie Ci wytrzyma.

Awatar użytkownika
mariuszm72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2147
Rejestracja: 2014-06-05, 21:17
Lokalizacja: Ziel. Góra- Den Haag
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: mariuszm72 » 2016-01-10, 08:23

Zobacz jak jest u mnie przy ciężarze myślę że przekraczającym 1500kg .....
....... zwykłe szafki (45szer. - 80dł) do boków (ścianek - 45cm) są dokręcone 4 płyty na parapety (36mm jeśli dobrze pamiętam) na szerokość zbiornika (80cm) - te z czarnym pasami - okleina , na tym zwykła płyta wiórowa (12mm) + styropian (2cm)
Bardzo proste rozwiązanie po małych kosztach!

....... moja propozycja -
dokręć podobnie dwie ścianki (36mm) do swojej komody - da Ci to pełny wymiar zbiornika na długości i zniknie brakujące 7cm, na to daj styropian i nic więcej nie kombinuj.
Płyty pod parapety są już zaokrąglone i nie będziesz musiał nic oklejać, wystarczy tylko dobrać pod kolor komody!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Postępuj w taki sposób,by wszyscy,z którymi rozmawiasz stali się
Twoimi przyjaciółmi

arkady
nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: 2010-04-20, 16:14
Lokalizacja: Toruń

Postautor: arkady » 2016-01-10, 10:34

Bardzo dobry pomysl z kolorem nie bedzie problemu bo i tak cala szafka idzie do malowania

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-01-10, 14:57

Wektory siły rozkładają się prostopadłe do podłoża...W przypadku akwa Mariusza każda z komoda dostaje około 700kg. Przykładowo gdyby te komódki miały styczność z podłogą na 4 nóżkach no każda z 8 nóg musiałaby dźwigać niecałe 200kg...

Blat jest ważny ale ważniejsza jest wytrzymałość tego na czym stoi czyli podpór...

Mój regał jest wykonany z profilowanej blachy 0,9mm. 4 słupki i półki to wszystko...

Wszyscy są w szoku jakim cudem to stoi na takiej lichej stali... :)

Jednak atest i deklaracja zgodności pozwala obciążyć całość ciężarem 1750kg więc około 440kg na 1 kolumnę. Moje rzeczywiste obciążenie to zaledwie 800-850kg więc śpię spokojnie...Jedyne co to zastanawiam się kiedy zapukają sąsiedzi z dołu że im po tynku rysy idą :mrgreen: ale może nie przyjdą :roll: Niby całość stoi dokładnie na wieńcu z 1955r :P

Podsumowując jak widzę w sprzedaży regały lub szafki samoróbki spawane z 3-4mm stali za kilkaset zł to zawsze delikatnie się uśmiecham pod nosem. 4mm zwykły nieprofilowany kątownik ma w normie około 1500-2000kg obciążenia maksymalnego :P

Mój regał kosztował 219zl z przesyłka i 5letnia gwarancją

Awatar użytkownika
mariuszm72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2147
Rejestracja: 2014-06-05, 21:17
Lokalizacja: Ziel. Góra- Den Haag
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: mariuszm72 » 2016-01-10, 15:07

Szafki wiszą w powietrzu (3mm od podłogi) i całość spiera się tylko na tych czterech płytach bocznych - oczywiście są pod nimi nóżki (po dwie na każdym) 8szt
....... doradzano mi stelaże o różnych profilach za kosmiczne ceny, olałem to i uparłam się na swoim gdzie każdy mi nie wierzył ze zda to egzamin - więc proszę! dało się :mrgreen: :mrgreen:
Podpatrzyłem jak Maciek zrobił szafkę na ZB ......
były dwie 18mm razem skręcane co dawało 36mm - zbiornik o podobnych gabarytach
Ostatnio zmieniony 2016-01-10, 15:20 przez mariuszm72, łącznie zmieniany 2 razy.
Postępuj w taki sposób,by wszyscy,z którymi rozmawiasz stali się

Twoimi przyjaciółmi

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-01-10, 15:11

Jako ciekawostka:

Chłopaki z jednostki z Żagania podnoszą leopardy na 20mm plecionce i się nie boją :P

Awatar użytkownika
mariuszm72
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2147
Rejestracja: 2014-06-05, 21:17
Lokalizacja: Ziel. Góra- Den Haag
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: mariuszm72 » 2016-01-10, 15:23

Bill3 pisze: podnoszą leopardy na 20mm plecionce
...... a, to ciekawe, gdzie można ten "wyczyn" zobaczyć? :roll:
Postępuj w taki sposób,by wszyscy,z którymi rozmawiasz stali się

Twoimi przyjaciółmi

Awatar użytkownika
Bill3
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1088
Rejestracja: 2015-01-20, 18:56
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 11 razy

Postautor: Bill3 » 2016-01-10, 15:28

Jakbyś miał firmę budowlaną i był naszym podwykonawcą to być Ci przepustkę na jednostkę załatwił :P

Firma w której pracuje buduje min dla wojska. Jak jeżdżę na przeglądy to się nie raz napatrzę na takie cuda że głowa mała :P Raz mi proponowali, że na koniec gwarancji przejażdżkę leopardem załatwią ;) Zobaczymy...


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości