Regał z kątownika

Moderatorzy: Coari, toommaszeek

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Regał z kątownika

Postautor: adam1977 » 2015-11-18, 11:02

Panowie zastanawiam się nad zmontowaniem sobie regału.
Piwnica dość niska - 220cm - więc akwaria wejdą dwa w pionie.
Akwaria planuję 100x40x40 - już jedno takie mam.
Mam niedaleko firmę produkującą profile zamknięte - http://kiepurex.pl/ - i można kupić u nich profile - te co mają w nadwyżkach, choć z tego co brałem od nich na barierki to mają raczej ścianki do 2,5 mm i małe przekroje.
Ja się zastanawiam nad zrobieniem regału z kątownika stalowego 40x40x4 - oczywiście przymocowanego do ściany w narożniku - czyli będzie się trzymał dwóch ścian :)
Półki będą przykręcane na śrubki M8 w ilości 8 sztuk na półkę, aby można było przestawić:)
Blaty z płyty meblowej 18 mm podwójnie położonej.
Co myślicie o takim rozwiązaniu ?


tomo
nowicjusz
Posty: 41
Rejestracja: 2015-02-10, 20:42
Lokalizacja: dolny śląśk
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: tomo » 2015-11-18, 11:53

słonia bedzie można tam położyć a nie 160 tki :mrgreen:

jotpe
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 297
Rejestracja: 2014-01-16, 13:29
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postautor: jotpe » 2015-11-18, 13:39

Adam, zamiast płyty meblowej daj sklejkę wodoodporną, nie spuchnie w kontakcie z wodą.
Pozdrawiam Kuba

Awatar użytkownika
Arturo
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 651
Rejestracja: 2009-10-01, 19:19
Lokalizacja: Skórzewo
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: Arturo » 2015-11-18, 13:51

Piszesz, że masz 220cm wysokości i wejdą Ci tylko 2 akwa w pionie....... akwa mają mieć 100cm..... to może postaw je poziomo.... jak każdy z nas.... wejdzie ich więcej..... :mrgreen: ;)
hmmmm.... co by tu jeszcze spier........

bergman
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 267
Rejestracja: 2014-12-18, 17:44
Lokalizacja: Radzionków

Postautor: bergman » 2015-11-18, 14:47

Arturo pisze:Piszesz, że masz 220cm wysokości i wejdą Ci tylko 2 akwa w pionie....... akwa mają mieć 100cm..... to może postaw je poziomo.... jak każdy z nas.... wejdzie ich więcej..... :mrgreen: ;)



szach i mat :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1801
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-11-18, 16:50

Wejdą Ci trzy sztuki, każdy zbiornik po 50cm wysokości.
Na półki daj płytę OSB 10mm styropian max 1cm a najlepiej jakbyś kupił podkłady styropianowe pod panele podłogowe.
Mocniejsze są profile zamknięte.

Awatar użytkownika
grigor
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 159
Rejestracja: 2009-12-23, 19:23
Lokalizacja: Wola Radziszowka

Postautor: grigor » 2015-11-19, 00:18

Adam u mnie też jest nisko dokładnie 210 a ja mam trzy piętra akwari dwa wysokie na 50 cm a jedno na 40 ale jak bym inaczej zrobił półki to weszły by spokojnie trzy akwaria 50cm. Ja regały mam zrobione z profil zamkniętego 30×30 mm i stoją na tym akwaria po 350 l i wszystko nawet nie drgnie i nawet mi przez głowę nie przeszlo żeby jeszcze dodatkowo zabezpieczać je wkrętami do ściany;)

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: adam1977 » 2015-11-19, 07:39

Dzięki panowie za informacje. Regał powstanie na razie na dwa akwaria, ale półki robię na śruby więc zawsze można przestawić lub dołożyć :)
Kątownik z tego co widzę wyjdzie mi najtaniej - więc pierwszy powstanie z niego - a piwnica duża jest :D


Wróć do „Zrób to sam”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości