problem z pokrywą!!!
Moderator: Coari
problem z pokrywą!!!
Witam. Wiem że już takie tematy się pojawiały ale posiadam pokrywę LUXIMA 120x40 i cieknie. Próbowałem już sposobu z uszczelkami tzn przykleiłem jedną uszczelkę na akwarium i drugą pod pokrywę ale dalej ciekło, potem dołożyłem jeszcze jedną pod pokrywę bo gdy po raz pierwszy ją założyłem na akwarium to gibała się z jednej strony na drugą więc myślałem że jak dołożę drugą taśme pod pokrywę to wtedy ją lepiej dogniecie ale nic z tego, dalej ciekło. Może problemem jest ta pokrywa? Może da się ją jakoś wypoziomować?
- marutti
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
Hm ja osobiście nie mam takiej pokrywy, ale obejrzałem sobie zdjęcia jej i wydaje mi się, że jeżeli podłożyłeś uszczelki na całej długości styku pokrywy z akwarium i dalej cieknie, to prawdopodobnie gdzieś jest nierówność na profilu aluminiowym i całość nie styka.
Spróbuj obejrzeć całą obudowę w miejscach styku z szybą.
Spróbuj obejrzeć całą obudowę w miejscach styku z szybą.
Moja diversa też miejscami " ciekła" - a raczej się pociła. Choc pokrywa nie jest zwichrowana- głównie w okolicach wzmocnienia. Po prostu tak miała.
Przykleiłem uszczelkę okienną na brzeg szkła - teraz pokrywa leży na uszczelce i zero problemów.
Może to Ci pomorze.....
Przykleiłem uszczelkę okienną na brzeg szkła - teraz pokrywa leży na uszczelce i zero problemów.
Może to Ci pomorze.....
Ostatnio zmieniony 2011-10-02, 13:11 przez komarek34, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
- xenon
Łukasz Ja mam taką pokrywę i pewnie będzie podobnie jak u mnie. Po pierwsze załóż taką uszczelkę http://allegro.pl/mikroguma-z-klejem-10 ... 62677.html i po drugie możesz w narożnikach wewnątrz pokrywy przejechać silikonem bo właśnie na łączeniach może cieknąć skraplająca się woda. Mimo uszczelki. Powyższe zabiegi załatwią sprawę 

- marcinmarg
- niebezpiecznie zakręcony
- xenon
No to przerabiałemavti pisze:dokładnie tak samo skrapla mi się w rogu.

Nie nic nie robiłem bo jak dałem tą uszczelkę to pięknie równo przylegała i brak przecieków między uszczelką, a szybą. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z pokrywy. W 150cm długości spokojnie wchodzi np.świetlówka 80W T5.avti pisze:Naginałeś chociaż trochę pokrywę?
Odnawiam temat. Wczoraj pod wieczór gdy przyjechałem do domu zauwazyłem że oświetlenie jest wyłączone i nie chce sią z powrotem zapalić. Po szybkich oględzinach zauważyłem że w obudowie ze statecznikiem jest para i do tego trochę wody. Otworzyłem zapięcia, wysuszyłem i wszystko było ok, ale dziś po przyjściu z pracy patrzę że znowu jest w środku para. Czy to mozliwe żeby woda się skraplała kablami i dostawała się do statecznika? Dodam jeszcze że statecznik jest dosyć gorący.