Oświetlenie w pokrywnie akwrium narożengo nie działa- pomocy

Moderator: Coari

micz43
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 424
Rejestracja: 2010-03-20, 20:54
Lokalizacja: Wa-wa

Oświetlenie w pokrywnie akwrium narożengo nie działa- pomocy

Postautor: micz43 » 2015-10-16, 12:41

Mam do was prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Od jakiś 2 tygodni mam problem z oświetleniem . Początkowo włączało się po jakimś czasie, stopniowo czas do zaświecenie świetlówek wydłużał się, a obecnie światło zapale się dopiero po przekręceniu (ręką) świetlówki. Początkowo myślałem,że to wina świetlówek, ale wymieniłem je na nowe i nadal problem istnieje. I tu najważniejsze, nie wiem, gdzie znajduje się starter. Poza tym puszka( pod pokrywą akwarium) w której jest cała instalacja elektryczna jest połączona na stałe, tzn ma zatopione plastikowe łącza. Nie da się tego w żaden sposób odkręcić, co najwyżej urwać i ponownie skleić. Macie jakiś pomysł, czy czeka mnie wymiana całej pokrywy?


Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1818
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Postautor: Pawel M » 2015-10-16, 13:31

a w tej niby belce prócz świetlówek nie ma jakiś wystających zaślepek ??
startery są często wkręcone i zaślepione takim niby kapselkiem z uszczelką to odstaje od belki wewnątrz na jakiś centymetr

obejrzyj to wypuklenie do którego przymocowane są świetlówki dokładnie z każdej strony od spodu, może coś znajdziesz

druga opcja jest taka że góra pokrywy ma naklejony pasek plastyku w kolorze pokrywy
wygląda jakby góra była z jednego kawałka ale jak podważysz leciutko nożem to w miejscu belki oświetleniowej odklei się 5- 10 cm (zależy od szerokości pokrywy) pasek plastyku i w środku będą całe bebechy od oświetlenia.

Z takimi dwoma rozwiązaniami spotkałem się po drodze u mnie
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
Mapet
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 764
Rejestracja: 2013-01-01, 18:27
Lokalizacja: Chicago
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: Mapet » 2015-10-17, 01:30

micz43 pisze:a obecnie światło zapale się dopiero po przekręceniu (ręką) świetlówki.

Prawdopodobnie problem leży na stykach (tam gdzie wkładasz świetlówkę) przetrzyj je delikatnie drobnym papierem ściernym i powinno działać jak łączą dopiero po przekręceniu, więc mogą być zaśniedziałe.
"Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podłogi."

KriSStoW
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 676
Rejestracja: 2012-02-05, 10:33
Lokalizacja: Rybnik
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: KriSStoW » 2015-10-18, 09:59

Dokładnie tak jak mapet mówi,albo SPR jeszcze przewody które doprowadzone są do oprawek z świetlówki czy nie są gdzieś luznie, że gdy dopiero poruszasz świetlówka w penwnym momencie łapie i zapala się.


Wróć do „Oświetlenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości