zużycie prądu przez T5

Moderator: Coari

raff74
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2015-01-05, 16:23
Lokalizacja: Kurzętnik
Podziękował: 1 raz

zużycie prądu przez T5

Postautor: raff74 » 2017-01-16, 15:49

Witam. Kupiłem oświetlenie t5 2x45w chcąc sprawdzić ile zużywa prądu podłączyłem do miernika i zaskoczenie ,miernik zamiast 90W pokazuje ok 70W
Jak jest w waszych akwariach? Czy mam coś zepsute? źle podłączone, a może tak jest. Proszę o odpowiedzi. Dziękuję.


splowa
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 263
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 3 razy

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: splowa » 2017-01-16, 16:58

filtr kubełkowy który nominalnie powinien pobrac 35W u mnie pobierał 20W

Awatar użytkownika
larson
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 779
Rejestracja: 2014-05-12, 12:10
Lokalizacja: Polska
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: larson » 2017-01-16, 23:36

splowa pisze:filtr kubełkowy który nominalnie powinien pobrac 35W u mnie pobierał 20W
raff74 pisze:Witam. Kupiłem oświetlenie t5 2x45w chcąc sprawdzić ile zużywa prądu podłączyłem do miernika i zaskoczenie ,miernik zamiast 90W pokazuje ok 70W
Jak jest w waszych akwariach? Czy mam coś zepsute? źle podłączone, a może tak jest. Proszę o odpowiedzi. Dziękuję.


Brawo Panowie zużycie prądu w Watach?????

Waty to jednostka mocy czyli praca w 1 sekundzie równa się 1 dżul

A napiszcie jak to zmierzyliście? no i czy czynną czy bierną tę moc pomierzyliście
Mądry człowiek uczy się od każdego, głupi wie wszystko

raff74
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2015-01-05, 16:23
Lokalizacja: Kurzętnik
Podziękował: 1 raz

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: raff74 » 2017-01-17, 19:03

Nie wiem czy moc bierna występuje przy statecznikach elektronicznych z świetlówkami T5. Mam taki miernik, który mierzy zużycie energii, a przy okazji wykonuje kilka pomiarów jak napięcie, natężenie, moc. Moje pytanie dotyczy mocy jaką pokazuje wskaźnik podczas pomiaru, w moim przypadku dwie świetlówki t5 45W przy stateczniku 2x49W U mnie wynosi ona ok. 70W ,gdzie powinna ok 90W. Coraz bardziej skłaniam się do diagnozy, że winny może być statecznik , który automatycznie zmniejsza moc po wykryciu dwóch świetlówek o nieco mniejszych mocach, chyba że jest uszkodzony i będę reklamował. Stąd moje pytanie. Wiecie 20W dla roślin, trochę szkoda. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
larson
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 779
Rejestracja: 2014-05-12, 12:10
Lokalizacja: Polska
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: larson » 2017-01-17, 22:59

Na stateczniku masz napisane ile co i jak więc nie wiem po co Tobie ten cudowny miernik (jak coś jest do wszystkiego do zazwyczaj jest do d...).
Napisz jaki statecznik i jaki miernik stosujesz?
Mądry człowiek uczy się od każdego, głupi wie wszystko

raff74
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2015-01-05, 16:23
Lokalizacja: Kurzętnik
Podziękował: 1 raz

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: raff74 » 2017-01-19, 22:53

Dzisiaj pożyczyłem statecznik, który był używany przez mojego znajomego, po podłączeniu pomiar jest zbliżony do tego mojego. Widocznie niektóre mierniki nie są wstanie poprawnie wskazać mocy przy elektronicznych statecznikach. Nie jestem odosobniony z tym problemem, gdyż na kilku innych forach znalazłem te same pytania. Nie będę dalej się przejmował ,pewnie jest wszystko w porządku. Pozdrawiam.
Miernik Orno-wat 408

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4010
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: bodzio 1 » 2017-01-20, 00:14

raff74 pisze:Dzisiaj pożyczyłem statecznik, który był używany przez mojego znajomego, po podłączeniu pomiar jest zbliżony do tego mojego. Widocznie niektóre mierniki nie są wstanie poprawnie wskazać mocy przy elektronicznych statecznikach. Nie jestem odosobniony z tym problemem, gdyż na kilku innych forach znalazłem te same pytania. Nie będę dalej się przejmował ,pewnie jest wszystko w porządku. Pozdrawiam.
Miernik Orno-wat 408

a może trzeba by sprawdzić sam miernik czy ma prawidłowy pomiar
tym bardziej mi się ta myśl nasunęła nie tyle do statecznika czy to poprawnie mierzą , ale co do filtra, bo jakby tak było to producent mógłby śmiało napisać że filtr ma mniejszy pobór co by było na jego korzyść
a jeżeli chodzi o zakłócenia to bardziej magnetyczny statecznik mógłby mieć negatywny wpływ , niż elektroniczny
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
larson
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 779
Rejestracja: 2014-05-12, 12:10
Lokalizacja: Polska
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: zużycie prądu przez T5

Postautor: larson » 2017-01-20, 09:58

No toś zaszalał z tym miernikiem, on ma błąd pomiarowy na poziomie 30%
Mądry człowiek uczy się od każdego, głupi wie wszystko


Wróć do „Oświetlenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość