Wybór podłoża

Moderator: Coari

bartys93
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2014-11-25, 17:25
Lokalizacja: Pisz

Wybór podłoża

Postautor: bartys93 » 2014-11-30, 02:41

Zakładam nowy zbiornik z paletkami. Szukam podłoża i tutaj pytanie czy te sa odpowiednie oraz które wybrać?
http://allegro.pl/piasek-rzeczny-do-akw ... 66890.html

http://allegro.pl/najbielszy-naturalny- ... 49636.html

biały mi sie wydaje mało naturalny i wolałbym rzeczny.


Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 17 razy

Postautor: Pawel M » 2014-11-30, 05:25

ja mam ten biały - mnie się podoba i ładnie wygląda
ale ładnie to kwestia gustu

nikt Ci nie powie co konkretnie masz kupić - musisz sam zdecydować jak chcesz by akwa wyglądało

jedna ważna sprawa w podłożu to by nie zmieniało parametrów wody (nie podnosiło twardości) - reszta to kwestia gustu
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
Mapet
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 764
Rejestracja: 2013-01-01, 18:27
Lokalizacja: Chicago
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: Mapet » 2014-11-30, 16:42

W OBI czy innym budowlanym nie kupisz taniej piasku do piaskownic z atestem któr nie zmienia parametrów wody?
"Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podłogi."

bartys93
nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 2014-11-25, 17:25
Lokalizacja: Pisz

Postautor: bartys93 » 2014-11-30, 17:02

Używałeś już takiego? Bo taniej na pewno by było.

Awatar użytkownika
Mapet
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 764
Rejestracja: 2013-01-01, 18:27
Lokalizacja: Chicago
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Postautor: Mapet » 2014-11-30, 17:14

Nie (bo nie mieszkam w pl), ale nie raz ludzie piszą że używali i bodajrze nie zmieniają parametrów wody.
Poszukaj piasku firmy ZEW. Jest on w OBI jak i w Leroy Merlin.

Edit:

Jest tez Sobex (ten chyba coś delikatnie zmienia) i jest też kwarcowy kreisel który zmienia parametry w zależności od partii.
"Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podłogi."

Daroslaw
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 103
Rejestracja: 2014-02-05, 16:31
Lokalizacja: wadowice

Postautor: Daroslaw » 2014-11-30, 21:29

ja mam piasek z obi wychodzi 10 zl za 20 kg piaseczek pierwsza klasa wystarczy kilka razy wyplukac :mrgreen:

Awatar użytkownika
1qwerty
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1100
Rejestracja: 2011-01-19, 21:07
Lokalizacja: Bęczarka

Postautor: 1qwerty » 2014-12-01, 06:55

Potwierdzam też mam z OBI, piasek bialuteńki w baniaku, no i łaskawy dla portfela. Mógłbym napisać, że nawet żałuję iż nie podnosi twardości, bo po dwóch dniach w akwa z 6,8 mam 4,0 :D
"W każdej przeciwności kryje się zalążek równej lub większej korzyści"
Uczymy się tylko na błędach, które bolą.

Awatar użytkownika
marutti
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2008
Rejestracja: 2011-08-13, 23:02
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: marutti » 2014-12-01, 10:52

No i ja też mam ten piasek, póki co na razie po za zbiornikiem, ale wkrótce ponownie trafi do niego.
Parametrów nie podnosi. :D

maciek120576
nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 2015-05-06, 08:43
Lokalizacja: Poznań

Postautor: maciek120576 » 2015-05-07, 20:59

Dużo czytam i staram sie wchłonąć jak najwięcej wiedzy użytecznej i stąd moje pytanie. Czy podczas zaczynania przygody z paletkami darowac sobie podłoźe?? Troche mało dekoracyjnie ale chyba łatwiej uczymać czystosc w zbiorniku a co za tym idzie mniejsze prawdopodobieństwo wytwarzania sie azotu który może zaszkodzić rybą.

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 17 razy

Postautor: Pawel M » 2015-05-07, 21:21

Maciek - tak naprawdę wszystko zależy w jakiej kondycji ryby kupisz.
Jak kupisz w miarę zdrowe to urządzenie zbiornika można zacząć zaraz po kwarantannie i badaniach kontrolnych.

A jak kupisz z pasażerami to lepiej leczyć na tzw. gołym szkle.
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

Awatar użytkownika
jab75
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3118
Rejestracja: 2012-10-01, 20:37
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: jab75 » 2015-05-07, 21:30

Nie śpiesz się z wystrojem .
W razie leczenia lepsze gołe szkło jak Paweł już wspomniał i jak kupisz młode ryby to łatwiej będzie sprzątać po obfitych karmieniach ;)

maciek120576
nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 2015-05-06, 08:43
Lokalizacja: Poznań

Postautor: maciek120576 » 2015-05-07, 21:34

No ale chociaż jakieś doniczki z roslinami można wstawic??? Ryby chcial bym kupowac z pewnego zródla ale tego chyba nie da sie byc pewnym : (

Awatar użytkownika
jab75
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3118
Rejestracja: 2012-10-01, 20:37
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: jab75 » 2015-05-07, 21:58

Podstawa żebyś nie kupił w sklepie i z 10 źródeł , najlepiej od jednej osoby .

maciek120576
nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 2015-05-06, 08:43
Lokalizacja: Poznań

Postautor: maciek120576 » 2015-05-07, 22:03

jab75, ale kupowac raczej ryby młode??

Awatar użytkownika
jab75
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3118
Rejestracja: 2012-10-01, 20:37
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: jab75 » 2015-05-07, 22:15

To zależy jakie masz fundusze . Jak śpisz na kasie to i gotowe pary możesz sobie kupić .


Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość