CO2 w nocy

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Maćko
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 255
Rejestracja: 2011-10-30, 08:34
Lokalizacja: Rzeszów

CO2 w nocy

Postautor: Maćko » 2012-11-18, 19:37

Spotkałem się z różnymi opiniami odnośnie CO2 włączonego na noc. Macie włączone CO2 w nocy czy raczej nie? Mam małe akwarium roślinne około 55l i się zastanawiam co zrobić, gdyż ciągłe nabijanie butli jest trochę uciążliwe. Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami, wiedzą :>


Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2012-11-18, 20:08

A masz tam ryby ? - jeśli tak to chcesz je uśmiercić ?

Awatar użytkownika
Maćko
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 255
Rejestracja: 2011-10-30, 08:34
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Maćko » 2012-11-18, 20:25

Nie mam w tym akwarium ryb, to jest mały zbiornik zapełniony roślinkami in-vitro, które nawożę itd, a jak rosną to zawsze po garści ląduje u paletek.

symphy
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 55
Rejestracja: 2012-08-24, 23:29
Lokalizacja: Zamość

Postautor: symphy » 2012-11-18, 21:19

A dla kogo CO2 w dozujesz ?

Awatar użytkownika
Maćko
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 255
Rejestracja: 2011-10-30, 08:34
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Maćko » 2012-11-19, 14:06

No dla roślin.
Mam małe akwarium roślinne około 55l

Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2012-11-19, 15:31

Wal śmiało , jeśli przez Rzeszów będę przejazdem to po nadwyżki wpadnę. :D :D
pozdro....
450l
160l
25l.
10l.

Awatar użytkownika
Klayman
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3361
Rejestracja: 2012-02-21, 11:15
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Klayman » 2012-11-19, 15:57

Maćku, jeśli nie będziesz przedawkowywał CO2 i walił go hektolitrami czy wiadrami, nic nawet rybom się nie stanie. Ja mam w swoim zbiorniku CO2 podawane z butli wysokociśnieniowej bez elektrozaworu przez atomizer i nie chce mi się jej zakręcać, odkręcać, zakręcać itd ... tak więc działa cały czas. Przy umiarkowanym dawkowaniu nie skacze pH, nie wpływa na ryby a Ty będziesz miał problem z głowy. Dawkuję ok 1 bąbla na 2 sekundy i 2 kg butla od lutego jeszcze się nie skończyła więc wystarcza u mnie na około rok.
Pozdrawiam
Klay

Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2012-11-19, 16:49

Klayman pisze:Dawkuję ok 1 bąbla na 2 sekundy i 2 kg butla od lutego jeszcze się nie skończyła więc wystarcza u mnie na około rok.

wszystko fajnie ale jeśli napowietrzasz kostką , głowicą i.t.p.
to dawanie co2 jest praktycznie 100% nieskuteczne .
Bąbelki skutecznie ,,wybijają" co2 z wody.
Kolega z resztą pisze że ćwiczy w baniaku bez ryb. ;) :)
pozdro...
450l

160l

25l.

10l.

Awatar użytkownika
Maćko
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 255
Rejestracja: 2011-10-30, 08:34
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Maćko » 2012-11-19, 17:18

Widziałem wiele akwarii, gdzie paletki żyją w zgodzie z podłączonym CO2, ale wiecie ja dmucham na zimne. Zbyt przywiązałem się do moich rybek, aby przy jakiejś niespodziewanej awarii stracić większość rybek jak mój znajomy :(. Jak na razie mam to 55l, sprzęt i roślinki sterylne bo tylko i wyłącznie in-vitro, więc po prostu przy przycinkach wiele zielska będzie lądować do palet. Ciekawe czy "ściana z mchu" się mi powiedzie :D Właśnie plusem takiego akwarium jest to, że mogę sobie podłączyć filtr bez dodatkowego napowietrzania, czyli dla roślin jak najlepiej, gdyż to CO2 się nie "wybija" :> Acha i odpowiedź na moje pytanie już znam, gdyż zawędrowałem do chemiczki, biologiczki i wszystko dokładnie mi objaśniła :)

Awatar użytkownika
Klayman
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3361
Rejestracja: 2012-02-21, 11:15
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Klayman » 2012-11-19, 17:23

Jeśli szkoda Ci CO2 to możesz zakręcać ... w sumie najlepszym rozwiązaniem będzie elektrozawór. Masz światło - masz CO2 ... nie masz światła - nie masz CO2.

Gienku, ćwiczyłem więcej chyba różnych wersji CO2 niż większość z Was (nie chwaląc się ;))i w sumie najlepiej i najmniej problemów było tak jak mam teraz, czyli przez atomizer. Strata CO2 praktycznie zerowa. Nie mam problemów z roślinami (prócz ich szybkiego wzrostu), z rybami także nie (przynajmniej nie przez CO2).
Pozdrawiam

Klay

Awatar użytkownika
gienierator
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6851
Rejestracja: 2007-05-06, 10:21
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: gienierator » 2012-11-19, 17:59

Klayman pisze:(przynajmniej nie przez CO2).

Tego nigdy nie wiesz. ;)
pozdro....
450l

160l

25l.

10l.

Awatar użytkownika
Klayman
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3361
Rejestracja: 2012-02-21, 11:15
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Klayman » 2012-11-19, 18:09

Wiem, bo żadnego z objawów zatrucia CO2 nie wyleczysz metronidazolem :mrgreen:
Pozdrawiam

Klay

Awatar użytkownika
Antosia
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 253
Rejestracja: 2010-03-14, 09:38
Lokalizacja: małopolskie

Postautor: Antosia » 2012-11-19, 19:13

Mam CO2 i stosuję w akwa z plackamiObrazek
Światło świeci się w godzinach 13-20, natomiast CO2 leci 9-21-elektrozawór sterowany przez timer .
Pozdrawiam
Życie jest piękne, gdy się ma dla kogo żyć

Awatar użytkownika
dylus
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1367
Rejestracja: 2008-01-30, 08:48
Lokalizacja: Grudziądz

Postautor: dylus » 2012-11-20, 11:37

Miałem swego czasu co2 z bimbrowni i jak wiesz bimbrowni nie zatrzymasz nic się nie stało ,pic cały polega na tym że jeśli uzyskasz odpowiednią proporcję co2 to roślinki wyprodukują tyle tlenu że wystarczy on na noc .Obecnie mam butlę 1,5 kg i co2 jest sterowane czasowo .


Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość