Jaki piasek

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2011-01-22, 10:17

yorki111 pisze:Też polecam piasek. Jeśli coś się wzbije to bardzo szybko opada i po problemie, zresztą BW na żwirku? Phi. Toż to profanacja :P
Cały czas pisałem o zastosowaniu najgrubszego piasku tzn. o granulacji 0,315-1,2 to chyba jeszcze nie zwirek ,ale będąc na miejscu dokładnie jeszcze poogladam. Pozdrawiam
Pozdrawiam


Awatar użytkownika
kms
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2508
Rejestracja: 2010-05-04, 16:51
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Postautor: kms » 2011-01-22, 12:14

Zygmunt skoro już brałeś od nich to ok ;) Ja kierowałem się doświadczeniem kolegi który kupił z kopalni piasku piasek "płukany" a po wrzuceniu do akwarium i zalaniu miał brązową wodę. Stąd moje "niedowierzanie"...;)

Jak ja zalałem mój piasek z lasu bez płukania to było tam....wszystko! Patyki, śmieci, igliwie...ale po chyba 7 krotnym płukaniu było już ok:)
Pozdrawiam:)
Kuba.

Obrazek

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2011-01-22, 12:32

kms pisze:Jak ja zalałem mój piasek z lasu bez płukania to było tam....wszystko! Patyki, śmieci, igliwie...ale po chyba 7 krotnym płukaniu było już ok:)
Żwir czy zwirek to sie dosc fajnie i w miare szybko wypłucze, ale piach a jeszcze drobniutki ,prawie miał i jeszcze z lasu- to szkoda gadać,nie zazdroszczę ...... pozdrawiam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kms
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2508
Rejestracja: 2010-05-04, 16:51
Lokalizacja: Nowa Wieś Ujska

Postautor: kms » 2011-01-22, 12:38

Ojj było roboty;) U mnie jest w sumie typowy pył. Frakcja nawet poniżej 0.1mm...;)

Płukania było ale...szło sprawnie.
wiaderko do polowy zasypywałem piaskiem i potem pod ciśnieniem lałem wodę miesząjąc tez ręką. Wodę lałem az do krawędzi wiaderka i potem zlewałem jak sie chwilkę odstała. Po 7 razach już było czysto;)
Pozdrawiam:)

Kuba.



Obrazek

Awatar użytkownika
birdas
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 7739
Rejestracja: 2007-08-31, 20:31
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: birdas » 2011-01-22, 22:03

Zdecydowanie piasek jak najmniejszej granulacji. Nie wiem jakie macie ryby, ale moje niestety nie powodują unoszenia się go w żadnej sytuacji. Może nowe masywne Stendkery będą to robić, ale te ryby co mam teraz tego nie robią.
Jeśli chodzi o jego płukanie to nie ma takiej potrzeby:

Obrazek

Obrazek

... po kolejnych kilku godzinach:

Obrazek

yorki111
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 530
Rejestracja: 2007-10-13, 17:37
Lokalizacja: Zalew
Kontaktowanie:

Postautor: yorki111 » 2011-01-22, 22:06

Ja też piasku nie płukałem.
Kupuję taki do piaskownicy w leroy merlin i jest świetny.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zyga49
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1321
Rejestracja: 2010-10-04, 20:28
Lokalizacja: Kalno
Podziękował: 2 razy

Postautor: Zyga49 » 2011-01-22, 23:07

Wszystkim b.dziękuje za porady i piasek będzie średni tzn.o granulacji 0,2-0,8. Nie będzie ani najdrobniejszy ani najgrubszy.I będzie go przy pow.dna 180*60 ok.80 kg. Pozdrawiam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krawiecm
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1421
Rejestracja: 2009-09-23, 13:11
Lokalizacja: Wołczyn

Postautor: krawiecm » 2011-01-24, 14:31

niałem żwir i....... nigdy więcej

teraz mam piasek i jak widze palety podnoszace pokarm z piasku, który później filtrują przez pokrywy skrzeli...bezcenne.

Marcin

Awatar użytkownika
MAX1661
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1521
Rejestracja: 2009-11-16, 21:11
Lokalizacja: Środa Wlkp Wągrowiec

Postautor: MAX1661 » 2011-01-24, 14:37

Też jestem za piaskiem...przynajmniej widzę ten syfek i mogę go odmulić, a przy żwirku dużo szło w głąb .
Piotr

Człowiek całe życie się uczy i...głupim umiera.

Awatar użytkownika
macis
nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: 2010-06-23, 10:27
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: macis » 2011-01-24, 20:24

Też jestem za piaskiem
Akwarium 450l,1xfiltr UNIMAX Professional FZKN 500Aquael;JBL FILTR GREENLINE CRISTAL PROFI e1501--biolog,,oświetlenie T5 2x54W plus t5 2X36W

Awatar użytkownika
jacekfora
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 129
Rejestracja: 2009-09-23, 20:13
Lokalizacja: Kozy

Postautor: jacekfora » 2011-02-06, 19:59

mariuszzawadzki pisze:Jakubie jedna mała różnica-Ty nie masz palet :/
Jak wygląda paleta w mętnej wodzie gdzie unosi się podłoże, w którym grasują ryby.....


a pamiętasz może Mariusz jaki piasek zastosowałeś?
chodzi o to że może sopro. Taki posiadam i mąci wodę a płukanie jego to kiepska robota.
Jest jeszcze możliwośc że ryby unosząc go samego oczyszczą ponieważ filtr wciągnie całe badziewie które po wzburzeniu się unosi. chyba ze się mylę.

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2011-02-06, 20:32

a pamiętasz może Mariusz jaki piasek zastosowałeś?


Zwykły piasek kwarcowy, drobniutki. Nigdy więcej przy paletach i ogólnie większych rybach tego nie zastosuje-nie moje klimaty, nie odpowiada to mojej wizji akwarium a więc czyste dno bez widocznych odchodów itp. Drobny żwir, to jest co dla mnie jest odpowiednie.
Mariusz
www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji

Moje akwarium

PIOTREK100_2006
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 643
Rejestracja: 2009-01-31, 10:19
Lokalizacja: Strzegom

Postautor: PIOTREK100_2006 » 2011-02-08, 18:52

a czy podłoże ADA może być użyte do palet?

Awatar użytkownika
mariuszzawadzki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 6883
Rejestracja: 2007-12-14, 13:15
Lokalizacja: Ciechanów
Kontaktowanie:

Postautor: mariuszzawadzki » 2011-02-09, 13:51

PIOTREK100_2006 pisze:a czy podłoże ADA może być użyte do palet?


Może być, aczkolwiek nie ma to jak czysty kwarc.
Mariusz

www.mariuszzawadzki.pl.tl po małej aktualizacji



Moje akwarium

sokol
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2015-06-20, 23:16
Lokalizacja: pl

Postautor: sokol » 2015-06-20, 23:38

Witam wszystkich. Mam spory dylemacik, a mianowicie mam czarny bazalt, grubość ok 0-2mm. Po przepłukaniu uzyskałem z niego dwie grubości, jedna z nich to prawie piasek. I tu moje pytanie, czy na spód dać najpierw grubszą frakcje tego bazaltu a na górę tą drugą frakcję, czyli (piasek), czy może na odwrót. Dodam że chcę aby rośliny w miarę dobrze rosły, no i w akwa oczywiście palety.


Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość