Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Forum o paletkach, dyskowcach. Ogólne dyskusje o paletkch i ich hodowli w akwariach.

Moderator: Coari

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-22, 18:16

Witam serdecznie forumowiczów,jestem tutaj nowy i jest to mój pierwszy post,mam nadzieje że w dobrym dziale i obejdzie się bez bana:)
Akwarystyką zajmuję się juz jakiś czas więc jakieś pojęcie mam lecz nigdy nie trzymałem u siebie Paletek-Dyskowców,dlatego proszę doświadczone osoby o pomoc w przygotowaniu się do przyjęcia tych pięknych ryb:).Zainteresowany jestem kupnem 5 Red Turquoise z hodowli p. Andzeja z Katowic.
Dlaczego w tytule napisałem przejściowy otóż na chwilę obecną posiadam akwarium 112 l wiem że to minimum ale za rok przesiadka na 300 więc myślę iż roczek powinny Palety wytrzymać-taka dłuższa kwarantanna.
Trochę opowiem o zbiorniku,tak jak wspomniałem jest to 112 l ,oświetlenie leddy slim plant firmy Aquael 32 w,za filtrację odpowiedzialny jest fluval 206,posiadam także Aquael turbo 1000 (jeśli zajdzie potrzeba mogę zamontować),filtr powierzchniowy Eheim skim 350, tem 25-26,podłoże to piasek do piaskownic( kupowany w Obi) gdzieś około 1-1,5cm,dość duży korzeń,czekam także na szyszki olchy -lada dzień mają być,planuję wrzucić 8 sztuk i podmieniać je co 3 tyg na świeże.Wodę do podmian używam tylko kranowitę odstaną około doby w wiaderku podmiana ok 20 l co tydzień
puki co akwarium dojrzewa dopiero tydzień więc nie podmieniam,przesyłam link o jakości wody podany u mnie w wodociągach i tutaj moje pytanie czy taka woda będzie odpowiednia dla Paletek: http://rpwik.tychy.pl/biuro-obslugi-kli ... ody/tychy/
Chciałbym się was poradzić czym najlepiej karmić swoich przyszłych lokatorów-w grę wchodzi tylko pokarm suchy.
następnie chciałbym się was spytać kiedy będzie można zasiedlić akwarium-dojrzewa dopiero tydzień,co prawda filtr był dojrzały z poprzedniego zbiornika ale woda była cała wymieniona na nową+ podłoże więc biologia na pewno ucierpiała,zastosowałem także pigułki Tetra bactozym w liczbie 4,
planuje wpuścić molinezje by dojrzewanie przyśpieszyć.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji


smith
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2016-12-03, 09:47
Podziękował: 9 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: smith » 2018-01-22, 22:41

Akwarium 112l zdecydowanie za małe. Chyba że na pierwsze 2 -3 miesiące. Przy prawidłowym wzrośnie ryb po roku będziesz miał 5 wielkich koni w szkle. Woda po trzech dniach karmienia miesem - a nie tylko suchy pokarm - to bedzie kwas a nie miejsce dla ryb. Filtr należy odkazic a nie traktować jako źródło biologi w świeżym akwarium. Ja proponuję Ci przeczytać większość tego forum, poczekać rok jak będziesz miał akwarium 300l i uczyć się od bardziej doświadczonych na tym forum. Inaczej szkoda ryb, twojej kasy i zapału do tych pięknych ryb.
Sprawy korzeni w tak małym szkle i tych molinezji nie będę komentować.

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1821
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: Pawel M » 2018-01-22, 23:22

112l to w sam raz dla tych molinezji, duży korzeń w 112l zbiorniku - tylko po co by zabrać 20l miejsca ??

nie utrzymasz tak dużych ryb w tym zbiorniku - nie ogarniesz parametrów, zwłaszcza że jesteś niedoświadczony w temacie

poczytaj forum, dokładnie tematy o starcie z dyskami
korzenie, podłoże, filtracja, parametry wody ............... wszystko tu znajdziesz jak poszukasz

dyski jak się uprzesz to wystartujesz w tej 112 ale one rosną duże, żrą jak konie i brudzą też
poczekałbym na tą 3setkę a 112 przyda się na kwarantanny itp................
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-23, 18:30

No trochę przesadziłem z tym dużym korzeniem,powiedzmy ze jest średni i na pewno nie zabierze 20 litrów,wiem że palety mają dużą przemianę materii
ale mam wydajną filtrację a po za tym na pewno nie będę ich karmił mixem mięsnym więc biologia nie ucierpi,
myślę o max 4 paletkach jak na ten zbiornik.Przeglądając różne filmiki widzę ze ludzie trzymają z powodzeniem paletki w 112 l .
po za tym ciekawi mnie ten artykuł:http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a95-96/a95-96,2.html.

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1038
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: Coari » 2018-01-23, 18:47

Pewnie, że możesz trzymać. Ale tylko gołe szkło i bieganie z wiadrami codziennie.

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-23, 20:37

Szczerze to jestem skłonny nawet codziennie tylko w takim wypadku ile tej wody podmieniać :P
po za tym jak stara zobaczy to co wyprawiam to szybciej przystanie na 300 :lol: hehehe

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4078
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: bodzio 1 » 2018-01-23, 22:38

mario 84 pisze:No trochę przesadziłem z tym dużym korzeniem,powiedzmy ze jest średni i na pewno nie zabierze 20 litrów,wiem że palety mają dużą przemianę materii
ale mam wydajną filtrację a po za tym na pewno nie będę ich karmił mixem mięsnym więc biologia nie ucierpi,
myślę o max 4 paletkach jak na ten zbiornik.Przeglądając różne filmiki widzę ze ludzie trzymają z powodzeniem paletki w 112 l .
po za tym ciekawi mnie ten artykuł:http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a95-96/a95-96,2.html.

jeżeli masz wydajną filtrację i dojrzałą to tylko oznacza że nie będzie w wodzie NO2 ale nadal wszystko zostaje w wodzie tyle że pod inną postacią
karmienie mixem mięsnym nie niszczy biologii nie wiem skąd u Ciebie takie myślenie , nieważne czym karmisz to co dostarczasz do wody zostaje w wodzie
ludzie i w szklanej kuli trzymają rybki ale czy to oznacza że tak jest dobrze :/
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-23, 23:32

przepraszam przejęzyczyłem się Pokarm mięsny powoduje znacznie szybszy wzrost zawartości NO3 to miałem na myśli i dlatego chciałbym tego uniknąć poprzez podawanie mixów mięsnych

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1821
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: Pawel M » 2018-01-24, 02:34

mario 84 pisze:przepraszam przejęzyczyłem się Pokarm mięsny powoduje znacznie szybszy wzrost zawartości NO3 to miałem na myśli i dlatego chciałbym tego uniknąć poprzez podawanie mixów mięsnych


raczej szybszy spadek PH jeśli już - ale i też szybszy wzrost ryb
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 419
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: splowa » 2018-01-24, 07:49

a przy karmieniu maøych prosiaków to zeby cie nie zdziwiło że będziesz nawet dwa razy dziennie musiał podmienić wodę:)

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-24, 17:16

przy suchym pokarmie? 2 razy dziennie podmieniać im wodę?
proszę Was :lol: chcę wziąć 8-9 cm więc to już nie takie małe prosiaki ;)

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 419
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: splowa » 2018-01-24, 18:31

Ty chyba nie wiesz ile te ryby jedzą a ile srają:):): a to tylko 100l :) i nie lubią NO :) do tego wieczne skoki parametrów bo co chwilę podmiana :) ale twoja kasa :) twoje ryby :) i ciebie mają cieszyć :)

smith
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2016-12-03, 09:47
Podziękował: 9 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: smith » 2018-01-24, 20:41

mario 84 pisze:przy suchym pokarmie? 2 razy dziennie podmieniać im wodę?
proszę Was :lol: chcę wziąć 8-9 cm więc to już nie takie małe prosiaki ;)

Będą problemy. Ja tylko radzę poczytaj więcej to forum i patrz na wzloty i upadki bardziej doświadczonych. Dyskowe to nie molinezje. Pięciu ludzi też może mieszkać na 10 m2. Czy się da. Pewnie tak. Ale problemy na dłuższą metę murowane. Powodzenia.

mario 84
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2018-01-21, 09:33

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: mario 84 » 2018-01-24, 21:16

czyli nawet przy 3 paletek w takim zbiorniku nie dam rady utrzymać stabilnego zbiornika?

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1821
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Nowy (przejściowy) dom dla Red Turquoise

Postautor: Pawel M » 2018-01-24, 21:29

kolega wyżej napisał

one potrzebują stabilnych parametrów, a jak to zrobić na 100l ??
ciągłe podmiany to ciągłe wahania parametrów - a podmian przy nich nie ominiesz

w tarliskowym dorosła para w ciągu kilku dni zbijała mi PH z 7 do 5
i nie karmiłem jej zbyt obficie by nie syfić wody i nie podmieniać zbyt często
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)


Wróć do „Dyskowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości