Nowe akwarium 600L od podstaw

Forum o paletkach, dyskowcach. Ogólne dyskusje o paletkch i ich hodowli w akwariach.

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-08-24, 18:00

Podebrałem z piaskownicy od synka ;) na początku był taki mieszany, ale jak odmulałem to drobiny poszły do odmulacza i została taki bardzo drobniutki żwirek około 0,5 mm może 0.8. Oczywiście porządnie go wypłukałem i wyparzyłem. Bałem się że będzie zmieniać parametry wody więc rzuciłem do tylko tyle żeby dno przykrył. Fajnie kiryski w nim kopią i paletki są mniej płochliwe od kiedy dno przykryłem.


Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-08-24, 18:03

Na żywo wygląda dużo lepiej bo jest lekko żółty na zdjęciu wyszedł jakiś taki szarawy. A jest bardziej złoty i wygląda super naturalnie ;)

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-09-17, 17:59

Aktualizacja roślin na dzień dzisiejszy tak się mają. Zmieniłem świetlówkę z day light na grolux sylvania. Ta wielka gąbka z prawej strony to brzydki patent mojej osoby czyli prefiltr do fluval FX 6 :shock: :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-09-17, 18:10

Prefiltr to dokładnie ta gąbka wielkość około 20cm brzydki. Ale od czasu kiedy go mam fluval nie przytkał się ani razu czyli jakieś 3 miesiące. Wiec śmiało polecam. Bez takiego prefiltra z paletkami fluval to porażka... Wszystkie resztki roślin i pokarmu osiadają na gąbce , a wtedy zajmują się nimi rożne zbrojniki których trochę ich tam pływa. Jak rozrośnie mi się gigantea to mam zamiar go zasłonić szklankami z roślinami będzie mniej bił po oczach. Sprawdzałem mniejsze gąbki o różnej strukturze ale drastycznie spadał przy nich przepływ filtra. Przy tej gąbce i wielkości otworów zasysających tego problemu nie ma także polecam ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jac1925
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 130
Rejestracja: 2013-02-26, 20:13
Lokalizacja: Zambrów
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: jac1925 » 2017-09-17, 18:33

Jest fajnie ;) niech rybki szybko rosną :)

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-09-17, 18:44

z tym trochę słabiej bo ze względu na rośliny obniżyłem im temperaturę na 28 stopni. Najlepszy apetyt mają przy 30-32. Wiec wzrost tez troszkę zwolnił... ale predzej czy później coś z nich może wyrośnie. Nie są to jakieś czempiony bo podkreślam że są to rybki po 15z ;) Ale coś się z nich wybierze na pewno.

agata54
nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 2017-09-06, 13:05

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: agata54 » 2017-10-04, 13:36

No gratuluję jestem tu nowy więc dopiero teraz dotarłem do Twojego tematu
baniaczek powoli się rozkręca to widać jest coraz ładniej rybki rosną /tu jeśli można to gdzie je nabyłeś/
temperatura 28 jest wystarczająca ja trzymam w 26,5 i jest wszystko oki a powiem że nawet kilka razy w takiej udało mi się tzn.moim dyskom złożyć ikrę i wyprowadzić młode
co bym zmienił oczywiście jeśli mogę to może te szklane doniczki na ceramiczne no i jakiś korzonek by się zdał

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-10-04, 18:44

Za około tydzień robię podłoże i sadze rośliny zostawię tylko trochę wolnej przestrzeni z piaskiem żeby miały gdzie pluć mixem. Tylko jeszcze musze zrobić selekcje rybek. A Ryby kupiłem od Krzysztofa z Obornik Śląskich.
Co do doniczek to tylko tymczasowa wersja żeby było łatwiej czystość utrzymać , a takie szklanki podpatrzyłem u kolegi Karemusa z forum i przyjeło się; )

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-10-15, 19:35

Czas na aktualizacje... Tak wygląda na dzisiaj paletki sprzedane zostawiłem sobie tylko 6 sztuk.
Z nowych ryb doszły kirysy panda, razbory klinowe, ramirezy. Teraz szukam duzych kokosów żeby przesadzić lotosy. Gdzie można kupić duże kokosy ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-10-15, 19:38

Ps czemu zdjęcie akwarium wrzuciło się jako miniaturka jak ma 2 mb ?

amba
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 183
Rejestracja: 2016-01-26, 22:47
Lokalizacja: Woźniczna
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: amba » 2017-10-15, 19:56

Cóż to sie podziałów że sprzedałeś palety? I co tam pływa jako ławica bo niebardzo widać.

Awatar użytkownika
Michurb
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 602
Rejestracja: 2012-06-07, 21:29
Lokalizacja: Słupca
Podziękował: 21 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michurb » 2017-10-15, 21:21

Kokosów szukaj w Tesco, Auchan itp. Czasem zdarzają się duże.
Pozdrawiam Michał

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-10-17, 16:12

amba pisze:Cóż to sie podziałów że sprzedałeś palety? I co tam pływa jako ławica bo niebardzo widać.


około 60 sztuk rodostomusa i 30 sztuk neona czerwonego jest też trochę razbory. Paletki sprzedałem bo nie były to czempiony tylko ryby do nauki. Pobawiłem się popływały i poszukam jakiś ładniejszych rybek. Jak wstawić zdjęcie w większej rozdzielczości bo mi dziwnie zmniejsza jak wrzucam ?

Co do ryb pływają tam jeszcze 4 gatunki kirysa i 8 gatunków zbrojników.

Awatar użytkownika
Michał.Ł
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 302
Rejestracja: 2017-03-01, 15:16
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Nowe akwarium 600L od podstaw

Postautor: Michał.Ł » 2017-10-17, 16:13

Michurb pisze:Kokosów szukaj w Tesco, Auchan itp. Czasem zdarzają się duże.



Kokosy dzisiaj kupiłem w Auchanie na kg wychodzi około 2,50 zł za sztuke ale małe sa troszke takie max 12-13 cm... słabe te donniczki z nich beda ...


Wróć do „Dyskowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości