co zrobic aby moje rosliny bardzo szybko rosly?

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
rafal.gorz
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 448
Rejestracja: 2010-10-11, 19:02
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: rafal.gorz » 2012-02-24, 11:27

W tych oprawach z zoolight tak ale one drogie są, a Łukasz chce iść po jak najniższych kosztach.
Lubuskie Forum Akwarystyczne


miszka
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 130
Rejestracja: 2010-02-01, 11:31
Lokalizacja: opole

Postautor: miszka » 2012-02-24, 11:33

no na pewno jak się chce mieć wyśrubowane na maxa warunki i dla tych i dla tych to pewnie ciężko pogodzić, ale można sobie stworzyć takie warunki żeby było dobrze, bo w sumie roślinność w akwariach powiedzmy pseudo biotop owych to wymysł akwarystów a nie tworzenie podobnych jak przypadku paletek, amzonii
tez uważam ze się zmieści 5 cm na oprawki w zupełności starczy a długość świetlówki jak się nie mylę jest podany do końca rury anie z bolcami

Awatar użytkownika
rafal.gorz
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 448
Rejestracja: 2010-10-11, 19:02
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: rafal.gorz » 2012-02-24, 12:43

Ale wtedy już nie będziemy mieli pięknego, kolorowego holendra z paletami, bo bardziej wymagające gatunki odpadają.
Świetlówka może się zmieścić, wszystko zależy od konstrukcji pokrywy. Jeśli jest to pokrywa aluminiowa, to nie powinno być z tym problemu. Jeśli pokrywa robiona samodzielnie ze spienionego PCV albo z płyty, to może być ciężko. Jeśli to wydmuszka z ABS, to max to 54W.
Lubuskie Forum Akwarystyczne

miszka
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 130
Rejestracja: 2010-02-01, 11:31
Lokalizacja: opole

Postautor: miszka » 2012-02-24, 18:14

Rafał Ty może rozstałeś się fizycznie z holendrem ale nadal żyjesz tymi klimatami :) wiadomo ze ciężko jest pogodzić tego typu akwarium z paletkami ;), dlaczego będzie do płyty ciężko zamocować, ja mam pokrywę z płyty i sam sobie rozmieszczam i mocuje oświetlenie i nie ma problemu z tym i mało tego podklejone są lustra pod spodem żeby wydajność była większa
,,Jeśli to wydmuszka z ABS, to max to 54W" ?

Awatar użytkownika
rafal.gorz
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 448
Rejestracja: 2010-10-11, 19:02
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: rafal.gorz » 2012-02-24, 18:53

No ja nie do końca się rozstałem, bo z kostki-krewetkarium 45x45x45 zrobiłem mini roślinniaka ;)
Ciężko dlatego, że grubość płyty zmniejsza nam wewnątrz ilość miejsca i już 148 cm może tam nie być wolnego miejsca, dodatkowo ograniczają nas podnośniki pneumatyczne, jeśli takie mamy. A ABS ze względu na kształt pokrywy już 145 cm jest niewielka szansa na wciśnięcie, chyba że porobi się otwory i wyprowadzi końcówki świetlówek na zewnątrz - już to przerabiałem przy takiej pokrywie i zamiast 80W musiałem podłączyć 54W.
Lubuskie Forum Akwarystyczne

miszka
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 130
Rejestracja: 2010-02-01, 11:31
Lokalizacja: opole

Postautor: miszka » 2012-02-24, 19:34

no nie do końca się z tobą zgodzę, ja pisząc płyta chodziło mi sklejka, płyty bym nie dał ona pęcznieje i z czasem to do niczego się nie nadaje, druga sprawa coś ,,kolega" przekombinował jak się nie mieści ?
przecież obudowa czy pokrywa nachodzi na akwarium to de facto mamy 150 cm, a wysokość jak robimy sami pokrywę to tez sami ustalamy jaka ma być to oczywiste, więc jak się dobrze przykombinuje to zawsze wlezie zresztą co ja chłopu będę tłumaczył :mrgreen:, zresztą Bidras pisał wyżej ze da rady, sam wsadził i dal rade :mrgreen:

Awatar użytkownika
rafal.gorz
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 448
Rejestracja: 2010-10-11, 19:02
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Postautor: rafal.gorz » 2012-02-24, 19:50

No ja miałem pokrywę z płyty a nie ze sklejki. Jak się dobrze zabezpieczy przed wilgocią to nie ma prawa pęcznieć. Ale ze względu na grubość płyty był problem aby zmieścić wszystkie świetlówki t5 54W 115 cm w pokrywę o długości 120 cm. Trzy na styk udało się upchać ale czwarta już poszła po skosie - przez podnośniki pneumatyczne właśnie.
Pokrywa z ABS - nie ma szans, bo jak zamocujesz nisko, to będzie wzmocnienie poprzeczne zbiornika wadziło, a ta część wyższa nie ma 150 cm szerokości.
Jak się pokombinuje to pewnie że da się zrobić, wszak nie ma rzeczy niemożliwych :)
Lubuskie Forum Akwarystyczne

miszka
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 130
Rejestracja: 2010-02-01, 11:31
Lokalizacja: opole

Postautor: miszka » 2012-02-25, 13:32

no dokładnie płytą ma grubość 18mm, sklejkę można cięższa dać i mieć bardziej wytrzymałą ja nie wiem jak Ty to montowałeś ze Ci nie wchodziło ja wsadziłem fakt że kutrze bo 36w sztuk 5 i jeszcze bym zmieścił :)
na szerokości 50cm a to są t8 a t5 jest węższe, wiec Rafał jak możesz zrób zdjęcie na swoja stronę wrzuć zobaczy się jak Ty to tam robiłeś ze Ci się nie mieściło ;)

dziuniek31
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 138
Rejestracja: 2010-11-03, 19:31
Lokalizacja: wawka

Postautor: dziuniek31 » 2012-02-25, 16:37

zamów sobie coś takiego a strasznie sie zdziwisz http://www.akwanawozy.com.pl/kat/7/biostymulatory.html

Łukasz91
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2012-02-22, 14:05
Lokalizacja: Sosnowiec

Postautor: Łukasz91 » 2012-02-26, 15:17

zdecydowałem ze nie chce akwarium holenderskiego będę miał dużo roślin ale nie typowy holender chodzi mi o parametry wody itd. ogólnie dodam sobie jeszcze jedna 36w więc będę miał 0,56w.


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości