Akwarium Dla Paletek

Moderator: Coari

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:30

Interesuje mnie czy na pisaku będa rosły rośliny?Ile paletek na 300L


Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 16 razy

Postautor: Pawel M » 2016-01-06, 12:34

kulki pod korzenie i trochę nawożenia - jakieś carbo, symfonia złota itp
większość z nas ma piach i niektórzy z nich mają super rośliny w nim, więc się udaje
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:48

Pawel M, a jak będzie większa ilość Paletek w akwarium to co z No3 jak bedzie wysokie czym redukować ??jakiś wkład do filtra ??Podmiana wody to wiadomo co tydzień

Awatar użytkownika
krecik
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 174
Rejestracja: 2014-10-12, 09:24
Lokalizacja: Poznań

Postautor: krecik » 2016-01-06, 12:50

Jestem po restarcie i teraz rośliny (korzenie) będe kładł w takie woreczki http://allegro.pl/woreczek-siatka-siate ... 58447.html i do tego podłoże substrate II i musi dobrze rosnąć. Wszystko to będzie zasypane piaskiem kwarcowym i nie będzie tego widać, a podłoże substrate przeznaczone jest do akwariów roślinnych.

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 16 razy

Postautor: Pawel M » 2016-01-06, 12:52

MaTii, poczytaj w tematach o zakładaniu akwariów z dyskami
wszyscy wygodni ostatnio - co tydzień pojawia się kilka nowych osób i każda chce by jej to samo opisać od nowa - poświęć kilka godzin a potem pytaj o to czego nie znalazłeś ;)

NO3 zbijesz podmianami właśnie
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:52

krecik, jakie rośliny będziesz dawał?Akwarium masz duże i ile tam bedzie palet ?

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:56

Pawel M, jest coś w tym złego że każdy sie wypowie i cos doradzi ??

Awatar użytkownika
krecik
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 174
Rejestracja: 2014-10-12, 09:24
Lokalizacja: Poznań

Postautor: krecik » 2016-01-06, 13:08

Paweł ma rację. Niektóre pytania są tak często powielane że wstyd sobie tego nie poszukać. No3 zabijasz przede wszystkim podmianami. Pomogą Tobie trochę rośliny szybkorosnące które żywią się no3.

Żabienicę, lotos czerwony (podstawy)
Zastanawiam się również nad trochę bardziej wymagającymi w miejscu gdzie mam komin od sumpa żeby go całkowicie zasłonić.

Akwarium 720L + sump 120L

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 13:12

Dzieki Michał za odpowiedz

michal.l
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1283
Rejestracja: 2011-09-24, 17:48
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: michal.l » 2016-01-06, 13:14

krecik pisze:Żabienicę, lotos czerwony (podstawy)

sorry ale to są rośliny szybko rosnące ?hmm
sorry taki mamy klimat

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-01-06, 13:16

Mateusz tu chodzi o wszędobylskie i powszechniejące wygodnictwo ... dzisiejsze pokolenie googla chce wszystko otrzymać gotowe najlepiej w punktach a i tak bez obrazków coraz trudniej zrozumieć ... czytać się nie chce a i z myśleniem coraz trudniej ...
Kup podłoże do roślin, usyp 3-4 cm, przykryj siatką np moskitiery lub woreczki ... to cyba będzie łatwiejsze ... na koniec przykryć żwirkiem 2-3mm koniecznie kwarcowym ... kolor bez znaczenia biały czarny ...
łatwo się odmula bez wzruszania podłoża co z kolei powoduje wzrost poziomu azotu ... ale czytaj szukaj myśl
Powodzenia
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 13:16

michal.l, według Ciebie jakie sa ?

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 16 razy

Postautor: Pawel M » 2016-01-06, 13:17

MaTii pisze:Pawel M, jest coś w tym złego że każdy sie wypowie i cos doradzi ??


nie ma - ale jak zaczynasz od pytań opisywanych po setki razy na tym forum to część forumowiczów przestanie zaglądać do tego tematu i jak naprawdę zadasz trudne pytanie to będzie problem z uzyskaniem odpowiedzi ;)

zaraz padną pytania o umycie szkła, mediów i parametry wody ......................
i część z nas przestanie tu zaglądać ................
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 13:20

Pawel M, No nic zostaje www.google.pl Dzieki wszystkim za odpowiedzi Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1812
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 4 razy
Podziękowania otrzymane: 16 razy

Postautor: Pawel M » 2016-01-06, 13:24

MaTii, szukaj na forum - znajdziesz wszystko co potrzeba
poświęć kilka godzin, przejrzyj działy i tematy i znajdziesz większość odpowiedzi

a jak nie znajdziesz to wtedy zapytaj - chętnie pomożemy
i nie szukaj pomocy u szpeca z Muszyny :mrgreen:
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości