Akwarium Dla Paletek

Moderator: Coari

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Akwarium Dla Paletek

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 10:21

Witam serdecznie
Tak jak w temacie,chciał bym założyć akwarium na białym piasku kwarcowym z roślinami dla paletek.Do was prośba koledzy i koleżanki o pomoc i podpowiedzi co jak sobie zrobić ..jakie rośliny czy sam piasek kwarcowy bez żadnych substratów sprawdzi się dla roślin?Jakie trzeba zachować parametry wody żeby wszystko pięknie rosło bez żadnych glonów..Czy przy większej ilości paletek a co z tym idzie większe No3 ,wkład purigen coś pomoże zredukować poziom azotynów?
Bardzo proszę o pomoc

Akwarium będzie 300L do tego dwa kubły JBL 1500


michal.l
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1283
Rejestracja: 2011-09-24, 17:48
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: michal.l » 2016-01-06, 10:41

Wszystko masz opisane na forum trochę inicjatywy wykaż
sorry taki mamy klimat

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-01-06, 11:14

michal.l pisze:Wszystko masz opisane na forum trochę inicjatywy wykaż

Kolega nie zauważył że jesteś z Muszyny ... tylko żeby nie przyszło Ci do głowy kupowanie miejscowych tarlaków.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 11:16

Sezar, co masz na myśli albo kogo ?

michal.l
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1283
Rejestracja: 2011-09-24, 17:48
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: michal.l » 2016-01-06, 11:22

nie zauważył że jesteś z Muszyny

zauważył ;)
co masz na myśli albo kogo ?

lepiej żebyś nie wiedział :P
sorry taki mamy klimat

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-01-06, 11:37

Mateusz napisz jakie duże to akwarium czy masz już cokolwiek filtry grzałki ro ... etc.
Napisz koniecznie jakie masz parametry wody w kranie jak nie wiesz kup testy kropelkowe ph gh i kh później przyda się no2 ... tropicala sobie daruj ... kup jbl lub sera
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 11:42

Sezar, Awakrium 300L wszystko juz mam filtry dwa kubły JBL 1500 ,Woda kran gh 6 ph 7.0 ale to nie problem z zakwaszeniem..Hmm znacie kogoś z Muszyny?

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-01-06, 11:53

To zostało Ci porządne odkazić zbiornik filtry siatki ... etc i zalewać ... ryby masz ?
Muszyna jest nam wszystkim doskonale znana ... może dzięki Tobie wzrośnie jej ranking na tym forum ...
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

michal.l
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1283
Rejestracja: 2011-09-24, 17:48
Lokalizacja: Myślenice
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: michal.l » 2016-01-06, 11:53

Znamy , ale .. znajomości z jegomościem lepiej nie zawieraj ;)
sorry taki mamy klimat

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 11:56

michal.l, hehe podaj imię tego kogoś może go znam :)

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:03

Sezar, Tak ryby sa akwarium zdezynfekowane perhydrolem i reszta osprzętu.... co myślisz o roślinach?

Awatar użytkownika
krecik
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 174
Rejestracja: 2014-10-12, 09:24
Lokalizacja: Poznań

Postautor: krecik » 2016-01-06, 12:14

Rośliny jak najbardziej, ale może jak akwarium Tobie dojrzeje. Trzeba je odkazić. Tu może inni się wypowiedzą czy np. Kąpiel w nadmanganianie potasu wystarczy- bo zdania są podzielone. Gh jest ok. A kh? Masz test?

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:17

krecik, Kh jest miedzy 6-7 ..bedzie to rosło na piasku ??

Awatar użytkownika
krecik
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 174
Rejestracja: 2014-10-12, 09:24
Lokalizacja: Poznań

Postautor: krecik » 2016-01-06, 12:24

Jeśli masz dobry piasek kwarcowy to żadne parametry nie mają prawa rosnąć.
Zbij trochę pH i akwarium w akwarium masz dobre warunki.

Teraz czeka Cie dojrzewanie zbiornika. Jakie masz wkłady w tych kubełkach?

MaTii
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2014-09-16, 21:37
Lokalizacja: Muszyna

Postautor: MaTii » 2016-01-06, 12:28

krecik, ceramika ,keramzyt gąbki i zeolit :)


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość