Strona 1 z 2

Jakie podłoża

: 2015-12-04, 23:18
autor: tygryspmi
Witam jakie podłoża zastosować w kokosie dla lotosa

: 2015-12-05, 15:50
autor: klucha1964
Witaj żwirek 5 mm na spód kulki gliniane.

: 2015-12-21, 23:13
autor: PIOTREK100_2006
w takim podłożu lotos nie będzie rósł

: 2015-12-21, 23:17
autor: toommaszeek
PIOTREK100_2006 pisze:w takim podłożu lotos nie będzie rósł
Niby dlaczego??

paletki

: 2015-12-22, 11:43
autor: jan kaczor
Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu

: 2015-12-22, 18:30
autor: klucha1964
[quote][/quote]
Nie masz racji w takim podłożu zapychałem wsyp w bloku liście miały po 25 cm średnicy przycinkę robiłem co 5 dni podstawa dla lotosa to podłoże gruby żwir plus glina lotos ma potężny system korzeniowy który musi być dotleniony.

: 2015-12-22, 19:36
autor: toommaszeek
jan kaczor pisze:Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu
Dokładnie, słyszałem że dobra też jest ziemia z kretowisk.

Jak lotos zacznie się rozrastać to potrafi być chwastem, ja tak miałem w rośliniaku. Wegetował mi przez pół roku, po przesadzeniu metr obok ruszył jak F16 ;) Podłoże (grubości ok 7cm) to żwirek o gradacji 3-8mm i kulki gliniano-torfowe.

: 2016-02-15, 00:36
autor: tomas3410
Witam
po kilku latach myśl o trzymaniu paletek wraca do mnie jak bumerang jestem w trakcie kompletowania tego co niezbędne i mam pytanie odnośnie podłoża ,chodzi mi o utrzymanie czystości czy taki zestaw zda egzamin JBL AQUABASIS na spód JBL MANADO na góre chciałbym mieć kilka roślin z góry dziękuje za odpowiedzi

: 2016-02-15, 05:06
autor: Sezar
Manado raczej się nie nadaje - jest "za lekkie", a paletki lubią sobie podmuchać, więc na okrągło będzie remont w podłożu, chociaż ma też zaletę w przypadku palet - jest jałowe i jak gąbka skutecznie pochłania wszeklkie substancje ze słupa wody - oczywiście tak będzie do czasu, to co jest tu zaletą dla palet - może się okazać wadą dla roślin, bo jak wspomniałem jest jałowe i podsypka AB może nie wystarczyć roślinom.
Dobrym sposobem na pozbycie się lekkości w Manado jest rozsypanie go w woreczki z siatki, poukładanie na dnie zbiornika i przysypanie tego jakimś podłożem dekoracyjnym - może być piasek kwarcowy 1-3 mm. Tylko uważaj na wszelkie piaski i żwirki bazaltowe - nawet te "zaokrąglone i bezpieczne dla ryb dennych" - to po prostu oszustwo, bazalt jest tak twardy, że zawsze będzie miał ostre krawędzie.
Ponad rok temu rozważałem manado przy zakładaniu zbiornika, ale koniec z końcem zdecydowałem się na amazonię - jakieś 4-5 cm przykryłem siatką 1x1 mm i przysypałem żwirkiem kwarcowym - teraz rośliny mają się bardzo dobrze bez nawożenia, a ja mogę spokojnie sobie odmulać bez obawy wymieszania podłoża roślinnego ze żwirkiem.

: 2016-02-15, 10:06
autor: splowa
czy jest za lekki hmmm z sadzeniem rozlin nigdy nie miałem problemu. co prawda miałem dość grubą warstwę JBL. Odmulać tez mi się wygodnie robiło, a zawsze sie coś wciagnie.

Jedynie co według mnie jest nieodpowiednie to to że podnosi twardość wody (GH miałem z nim na poziomie 18-20).

: 2016-02-15, 11:28
autor: jurasiga
Ani jedno ani drugie się nie nada , wcześniej czy później zaczną się kłopoty z wodą , już nie jeden tak chciał i szybciutko zmieniał na kwarc lub zwirek rzeczny .

: 2016-02-15, 13:58
autor: Sezar
jurasiga pisze:Ani jedno ani drugie się nie nada , wcześniej czy później zaczną się kłopoty z wodą , już nie jeden tak chciał i szybciutko zmieniał na kwarc lub zwirek rzeczny .

To Cię zaskoczę bo od ponad roku a konkretnie od listopada 2014 mam 35l. Amazonii przysypanej kwarcem i ryby nie narzekają.

: 2016-02-15, 14:56
autor: adam1977
Myślę, że Jurasowi chodziło konkretnie o zbiornik z paletami - a w 35l raczej nie trzymałeś palet :)
Ja na początku wystartowałem z podłożem Pana Mariana Wojtaszka ( podobno on trzyma na nim palety). Przysypałem to żwirem 1-5 mm, i niestety nie mogłem dojąć do niskiego PH ( cały czas było powyżej 8) ale to pewnie od tego żwiru. Po kilku miesiącach od startu zmieniłem podłoże na zwykły piach ( jak najbielszy)
Natomiast sam substrat i żwir daję teraz do kokosowych donic, ale muszę je wymienić na coś większego, bo rośliny już się nie mieszczą :D

: 2016-02-15, 16:23
autor: Sezar
Nie myślałem że ktoś tak to odbierze ... 35l. podłoża w zbiorniku i ok. 20l. żwiru kwarcowego ... nie mam akwarium o poj. 35l. ;)

: 2016-02-15, 17:01
autor: adam1977
Heheh :D