Jakie podłoża

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
tygryspmi
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 91
Rejestracja: 2010-03-27, 20:32
Lokalizacja: międzychód

Jakie podłoża

Postautor: tygryspmi » 2015-12-04, 23:18

Witam jakie podłoża zastosować w kokosie dla lotosa


Awatar użytkownika
klucha1964
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1375
Rejestracja: 2010-04-28, 18:21
Lokalizacja: Oświęcim

Postautor: klucha1964 » 2015-12-05, 15:50

Witaj żwirek 5 mm na spód kulki gliniane.
"rybka lubi pływać"
pozdrawiam!

PIOTREK100_2006
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 643
Rejestracja: 2009-01-31, 10:19
Lokalizacja: Strzegom

Postautor: PIOTREK100_2006 » 2015-12-21, 23:13

w takim podłożu lotos nie będzie rósł

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-12-21, 23:17

PIOTREK100_2006 pisze:w takim podłożu lotos nie będzie rósł
Niby dlaczego??

jan kaczor
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 150
Rejestracja: 2009-11-06, 19:59
Lokalizacja: suchedniów

paletki

Postautor: jan kaczor » 2015-12-22, 11:43

Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu
janek

Awatar użytkownika
klucha1964
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1375
Rejestracja: 2010-04-28, 18:21
Lokalizacja: Oświęcim

Postautor: klucha1964 » 2015-12-22, 18:30

[quote][/quote]
Nie masz racji w takim podłożu zapychałem wsyp w bloku liście miały po 25 cm średnicy przycinkę robiłem co 5 dni podstawa dla lotosa to podłoże gruby żwir plus glina lotos ma potężny system korzeniowy który musi być dotleniony.
"rybka lubi pływać"

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
toommaszeek
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1802
Rejestracja: 2012-06-12, 11:26
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: toommaszeek » 2015-12-22, 19:36

jan kaczor pisze:Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu
Dokładnie, słyszałem że dobra też jest ziemia z kretowisk.

Jak lotos zacznie się rozrastać to potrafi być chwastem, ja tak miałem w rośliniaku. Wegetował mi przez pół roku, po przesadzeniu metr obok ruszył jak F16 ;) Podłoże (grubości ok 7cm) to żwirek o gradacji 3-8mm i kulki gliniano-torfowe.

tomas3410
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 2011-01-11, 14:45
Lokalizacja: janów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: tomas3410 » 2016-02-15, 00:36

Witam
po kilku latach myśl o trzymaniu paletek wraca do mnie jak bumerang jestem w trakcie kompletowania tego co niezbędne i mam pytanie odnośnie podłoża ,chodzi mi o utrzymanie czystości czy taki zestaw zda egzamin JBL AQUABASIS na spód JBL MANADO na góre chciałbym mieć kilka roślin z góry dziękuje za odpowiedzi

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-02-15, 05:06

Manado raczej się nie nadaje - jest "za lekkie", a paletki lubią sobie podmuchać, więc na okrągło będzie remont w podłożu, chociaż ma też zaletę w przypadku palet - jest jałowe i jak gąbka skutecznie pochłania wszeklkie substancje ze słupa wody - oczywiście tak będzie do czasu, to co jest tu zaletą dla palet - może się okazać wadą dla roślin, bo jak wspomniałem jest jałowe i podsypka AB może nie wystarczyć roślinom.
Dobrym sposobem na pozbycie się lekkości w Manado jest rozsypanie go w woreczki z siatki, poukładanie na dnie zbiornika i przysypanie tego jakimś podłożem dekoracyjnym - może być piasek kwarcowy 1-3 mm. Tylko uważaj na wszelkie piaski i żwirki bazaltowe - nawet te "zaokrąglone i bezpieczne dla ryb dennych" - to po prostu oszustwo, bazalt jest tak twardy, że zawsze będzie miał ostre krawędzie.
Ponad rok temu rozważałem manado przy zakładaniu zbiornika, ale koniec z końcem zdecydowałem się na amazonię - jakieś 4-5 cm przykryłem siatką 1x1 mm i przysypałem żwirkiem kwarcowym - teraz rośliny mają się bardzo dobrze bez nawożenia, a ja mogę spokojnie sobie odmulać bez obawy wymieszania podłoża roślinnego ze żwirkiem.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 398
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Postautor: splowa » 2016-02-15, 10:06

czy jest za lekki hmmm z sadzeniem rozlin nigdy nie miałem problemu. co prawda miałem dość grubą warstwę JBL. Odmulać tez mi się wygodnie robiło, a zawsze sie coś wciagnie.

Jedynie co według mnie jest nieodpowiednie to to że podnosi twardość wody (GH miałem z nim na poziomie 18-20).

jurasiga

Postautor: jurasiga » 2016-02-15, 11:28

Ani jedno ani drugie się nie nada , wcześniej czy później zaczną się kłopoty z wodą , już nie jeden tak chciał i szybciutko zmieniał na kwarc lub zwirek rzeczny .

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-02-15, 13:58

jurasiga pisze:Ani jedno ani drugie się nie nada , wcześniej czy później zaczną się kłopoty z wodą , już nie jeden tak chciał i szybciutko zmieniał na kwarc lub zwirek rzeczny .

To Cię zaskoczę bo od ponad roku a konkretnie od listopada 2014 mam 35l. Amazonii przysypanej kwarcem i ryby nie narzekają.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: adam1977 » 2016-02-15, 14:56

Myślę, że Jurasowi chodziło konkretnie o zbiornik z paletami - a w 35l raczej nie trzymałeś palet :)
Ja na początku wystartowałem z podłożem Pana Mariana Wojtaszka ( podobno on trzyma na nim palety). Przysypałem to żwirem 1-5 mm, i niestety nie mogłem dojąć do niskiego PH ( cały czas było powyżej 8) ale to pewnie od tego żwiru. Po kilku miesiącach od startu zmieniłem podłoże na zwykły piach ( jak najbielszy)
Natomiast sam substrat i żwir daję teraz do kokosowych donic, ale muszę je wymienić na coś większego, bo rośliny już się nie mieszczą :D

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2016-02-15, 16:23

Nie myślałem że ktoś tak to odbierze ... 35l. podłoża w zbiorniku i ok. 20l. żwiru kwarcowego ... nie mam akwarium o poj. 35l. ;)
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

Awatar użytkownika
adam1977
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 661
Rejestracja: 2012-01-11, 17:53
Lokalizacja: Pajęczno
Podziękował: 8 razy
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Postautor: adam1977 » 2016-02-15, 17:01

Heheh :D


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości