Jakie podłoża
Moderator: Coari
- klucha1964
- nieuleczalnie zakręcony
-
- toommaszeek
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
-
- niebezpiecznie zakręcony
paletki
Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu
janek
- klucha1964
- toommaszeek
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
Dokładnie, słyszałem że dobra też jest ziemia z kretowisk.jan kaczor pisze:Czesc moje lotosy rosną w ziemi normalnej takiej z pola ale musi byc czysta bez nawozu
Jak lotos zacznie się rozrastać to potrafi być chwastem, ja tak miałem w rośliniaku. Wegetował mi przez pół roku, po przesadzeniu metr obok ruszył jak F16

-
- nowicjusz
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
Witam
po kilku latach myśl o trzymaniu paletek wraca do mnie jak bumerang jestem w trakcie kompletowania tego co niezbędne i mam pytanie odnośnie podłoża ,chodzi mi o utrzymanie czystości czy taki zestaw zda egzamin JBL AQUABASIS na spód JBL MANADO na góre chciałbym mieć kilka roślin z góry dziękuje za odpowiedzi
po kilku latach myśl o trzymaniu paletek wraca do mnie jak bumerang jestem w trakcie kompletowania tego co niezbędne i mam pytanie odnośnie podłoża ,chodzi mi o utrzymanie czystości czy taki zestaw zda egzamin JBL AQUABASIS na spód JBL MANADO na góre chciałbym mieć kilka roślin z góry dziękuje za odpowiedzi
Manado raczej się nie nadaje - jest "za lekkie", a paletki lubią sobie podmuchać, więc na okrągło będzie remont w podłożu, chociaż ma też zaletę w przypadku palet - jest jałowe i jak gąbka skutecznie pochłania wszeklkie substancje ze słupa wody - oczywiście tak będzie do czasu, to co jest tu zaletą dla palet - może się okazać wadą dla roślin, bo jak wspomniałem jest jałowe i podsypka AB może nie wystarczyć roślinom.
Dobrym sposobem na pozbycie się lekkości w Manado jest rozsypanie go w woreczki z siatki, poukładanie na dnie zbiornika i przysypanie tego jakimś podłożem dekoracyjnym - może być piasek kwarcowy 1-3 mm. Tylko uważaj na wszelkie piaski i żwirki bazaltowe - nawet te "zaokrąglone i bezpieczne dla ryb dennych" - to po prostu oszustwo, bazalt jest tak twardy, że zawsze będzie miał ostre krawędzie.
Ponad rok temu rozważałem manado przy zakładaniu zbiornika, ale koniec z końcem zdecydowałem się na amazonię - jakieś 4-5 cm przykryłem siatką 1x1 mm i przysypałem żwirkiem kwarcowym - teraz rośliny mają się bardzo dobrze bez nawożenia, a ja mogę spokojnie sobie odmulać bez obawy wymieszania podłoża roślinnego ze żwirkiem.
Dobrym sposobem na pozbycie się lekkości w Manado jest rozsypanie go w woreczki z siatki, poukładanie na dnie zbiornika i przysypanie tego jakimś podłożem dekoracyjnym - może być piasek kwarcowy 1-3 mm. Tylko uważaj na wszelkie piaski i żwirki bazaltowe - nawet te "zaokrąglone i bezpieczne dla ryb dennych" - to po prostu oszustwo, bazalt jest tak twardy, że zawsze będzie miał ostre krawędzie.
Ponad rok temu rozważałem manado przy zakładaniu zbiornika, ale koniec z końcem zdecydowałem się na amazonię - jakieś 4-5 cm przykryłem siatką 1x1 mm i przysypałem żwirkiem kwarcowym - teraz rośliny mają się bardzo dobrze bez nawożenia, a ja mogę spokojnie sobie odmulać bez obawy wymieszania podłoża roślinnego ze żwirkiem.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]
jurasiga pisze:Ani jedno ani drugie się nie nada , wcześniej czy później zaczną się kłopoty z wodą , już nie jeden tak chciał i szybciutko zmieniał na kwarc lub zwirek rzeczny .
To Cię zaskoczę bo od ponad roku a konkretnie od listopada 2014 mam 35l. Amazonii przysypanej kwarcem i ryby nie narzekają.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]
- adam1977
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania otrzymane: 3 razy
Myślę, że Jurasowi chodziło konkretnie o zbiornik z paletami - a w 35l raczej nie trzymałeś palet
Ja na początku wystartowałem z podłożem Pana Mariana Wojtaszka ( podobno on trzyma na nim palety). Przysypałem to żwirem 1-5 mm, i niestety nie mogłem dojąć do niskiego PH ( cały czas było powyżej
ale to pewnie od tego żwiru. Po kilku miesiącach od startu zmieniłem podłoże na zwykły piach ( jak najbielszy)
Natomiast sam substrat i żwir daję teraz do kokosowych donic, ale muszę je wymienić na coś większego, bo rośliny już się nie mieszczą

Ja na początku wystartowałem z podłożem Pana Mariana Wojtaszka ( podobno on trzyma na nim palety). Przysypałem to żwirem 1-5 mm, i niestety nie mogłem dojąć do niskiego PH ( cały czas było powyżej

Natomiast sam substrat i żwir daję teraz do kokosowych donic, ale muszę je wymienić na coś większego, bo rośliny już się nie mieszczą