Problem z roslinkami+glony

Moderator: Coari

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Problem z roslinkami+glony

Postautor: misior555 » 2015-09-11, 21:35

Witam wszystkich forumowiczow.
Zbiornik zalozony troche ponad rok temu,od tego czasu wymienialem 3 razy wszystkie roslinki,roznego rodzaju i za kazdym razem ten sam problem a mianowicie roslinki rosly przez pierwszy miesiac,glony i ogolne zmarnienie roslin.Zaznacze,ze nie nawoze niczym i nie podaje CO2.Nie mam pojecia co musze zrobic,od czego zaczac aby rosliny zaczely mi normalnie rosnac.Mysle tez nad zmiana podloza na piasek kwarcowy poniewaz substrat powoli zamienia sie w bloto i o posadzeniu nowych roslinek w kokosach.
Bardzo prosze o wasza pomoc.

Wymiary zbiornika-1200x400x400
Obsada-4 paletki,10 kardynalkow,3 kiryski,4 red cherry,1 zbrojnik
Podloze-substrat Flora Base
Podmiany wody co 2 tyg.30%
Oswietlenie-2x T5,39W
Parametry wody-Ph-6,7,Gh-6,Kh-2,No2-0,No3-50-60,NH4-0,PO4-0,Fe-0,SiO2-2,5.Temp.-29 stopni C.



Dorzucam pare zdjec roslin po okresie 4 miesiecy od zasadzenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2015-09-11, 22:53

€Jak dla mnie to no3 zbyt wysokie, powinno być 15-20.
Brak fosforu ... tutaj spowolnienie wzrostu a w Twoim przypadku jego zahamowanie, chloroza Twoich roślin to również brak potasu, choć nie widzę pomiaru, ale tutaj niedobór jest bardzo prawdopodobny.
Kup najlepiej macro green, nie zawiera azotu, podawaj 1/4 dawki codziennie i co tydzień zmierz fosfor - powinien się utrzymywać ok 0.25
Dałbym jeszcze mikroelementy ... żelaza nie ma więc innych pierwiastków też.
Doprowadź azotany do odpowiedniej wartości, posadź kilka szybko rosnących roślin, oświetlaj od 4-5 godz. na dobę, jak rośliny ruszą to zwiększaj czas ...
Skoro substrat tak się zachowuje to najprawdopodobniej jest już nieźle wyczerpany z pierwiastków, wymieniłbym na jakiś firmowy ciągnący ph do 6.5-7, sporo tego na rynku. Żwirek kwarcowy może posłużyć do przykrycia substratu, rośliny nie będą w nim rosły a i ph będzie niestabilne, bo kwarc nie wpływa w żaden sposób na ten parametr.
Skąd u Ciebie tyle krzemu?
powodzenia
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-12, 23:55

Dziękuję Ci Waldku za Twoja odpowiedz.Zamòwilem dzisiaj macro green i test na potas wiec za niedługo podam pomiar.Pisałes ze w skład tego macro green nie wchodzi azot , ale jednak jest(tak podaje sprzedawca), i teraz nie wiem czy będę mógł go podawać?Jakiej firmy kupić micro?Roślinki które mam chce wszystkie wyrzucić i kupić nowe i teraz pytanie czy po posadzeniu nowych roślinek zmniejszyć oświetlenie do 4-5 godz na dobę tak jak pisałeś?Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2015-09-13, 13:31

Nie wiem ile tego azotu jest w MGreen ale jak dodałem do testowania 1ml. na 5 to test nawet nie zmienił barwy - zoolek, tak więc zakładam, że azotu tam nie ma albo jest tylko śladowa ilość. Jeżeli nie chcesz podawać mg to możesz dozować pozostałe makroelementy oddzielnie, ale to bez sensu w Twoim przypadku, no i wymaga zdrowych roślin i uważnej obserwacji. Pewnie część roślin można drastycznie przyciąć i pozostawić, jak chcesz to wyjmij be ze zbiornika, przytnij korzenie, obetnij schorowaną część i posadź, powinny sobie poradzić.
Nowym roślinom tylko przytnij delikatnie korzenie, a jeżeli to sadzonki posadź w miarę możliwości dość krótkie, ale nie przesadzaj. Rośliny będą po posadzeniu wymagać mniej światła więc skróć ten czas oświetlania i jak zobaczysz, że ruszył wzrost stopniowo go zwiększaj.
Nie napisałeś skąd ten krzem ... kranówka tyle ma?
.
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-13, 16:36

Właśnie tyle ma kranówa.Rok temu było dużo mniej około 1.Będę podawać makro green i robić to co napisałeś. Oddaje się w ręce fachowca. ;) Jak rozumiem to mgreen podawać codziennie 1/4 dawki podanej przez producenta?Prosiłbym Cię jakbyś mógł napisać jakie micro kupic i jak podawać.Mam nadzieje ze ryby tego nie odczuja :>Dzięki pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2015-09-13, 17:01

Podałbym tej samej firmy, też 1/4 dawki, co tydzień mierz azot i żelazo i zwiększaj, zmniejszaj odpowiednio dawkę. Jak pojawi się na szybie akwarium pył, wstrzymaj mikroelementy i wyczyść szyby na koniec dnia, po dwóch dniach trochę mniejsza dawka mikro ... sam podaję nawozy codziennie i utrzymuję je na niskim poziomie, niektórzy wolą raz na tydzień .. ilu akwarystów tyle metod, musisz sam dobrać odpowiednie dawki.
Powodzenia
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-13, 17:59

Posiadam w domu 700ml ferropol JBL,może on się sprzyda?

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2015-09-13, 18:12

Ferro ... żelazo i o ile pamiętam chyba jeszcze dają tam potas, a ten masz w macrogren i wystarczy, kup mikroelementy kompletne .. wystarczą takie jakieś do rozpuszenia w wodzie ro.
Podając kompletne micro masz pewność że rośliny będą otrzymywać wszystkie pierwiastki a kontrolujesz tylko żelazo to wystarczy, no i pył na szybach.
Przy okazji pozbądź się krzemu do zera i azotanów do ok. 15-10
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-13, 18:44

Ok to zamawiam to kompletne micro.A jest jakiś dobry sposób na usunięcie tego krzemu?Z góry dziękuję

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-15, 00:17

Dostałem dzisiaj macro green i mam pytanie czy moge zaczac nawozic czy musze czekać na micro i podawać razem?Kidy lepiej nawozic rano czy wieczorem? I ostatnie pytanie czy mogę kupić już nowe rośliny czy może lepiej parę dni nawozic i kupić dopiero za kilka dni?Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sezar
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 291
Rejestracja: 2015-01-13, 07:01
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Sezar » 2015-09-15, 16:33

Ryb raczej nie nawozimy ...
Zanim dotrą nowe rośliny doprowadź no3 do porządku, ja nawożę przed włączeniem światła, natomiast co i ile nawozić masz wcześniej napisane, kontroluj po nawozach no3 i fe
[center]◄'))))►◄ ►◄(((('►[/center]

misior555
nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 2014-09-09, 12:54
Lokalizacja: Reading,

Postautor: misior555 » 2015-09-15, 20:16

Dzięki Waldek.Opcje nawożenia mam tylko o 6 i o 20.Oświetlenie włącza się o 11 do godziny 21,także będę nawozic rano.Zmierzyłem potas,wynosi 5 mg/l.Mikro które kupiłem(Planta Gainer Clasic)tez zawiera potas,mam nadzieje ze nie będzie za dużo.


Wróć do „Rośliny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość