Mix by Dario

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
jdarecki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2198
Rejestracja: 2007-06-04, 14:35
Lokalizacja: Łódź

Mix by Dario

Postautor: jdarecki » 2007-11-23, 08:47

Mix by Dario

________________________________________

Skladniki:
1 kg surowych, oczyszczonych serc wołowych lub indyczych
1-blister mrożonych krewetek Katrinex (to nie reklama),
1 jabłko ze skórą
1 surowa marchewka
1 banan obrany
1 blister mrożonego szpinaku (wiadomo jakiej firmy)
0,5 blistra mrożonego kryla
20 kropel witaminy A+D3
2 ząbki drobno siekanego czosnku,
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki,
garść spiruliny forte
garść innych pokarmów płatkowych dla palet (obojętnie co macie)
3 łyżeczki żelatyny
1 jajko
Przepis:
Robotem kuchennym mielimy krewetki, kryla, szpinak, banana, marchew oraz jabłko, wszystkie muszą być dobrze umyte.(zapach nie jest najlepszy) W trakcie mielenia powyższych składników stopniowo dodajemy paprykę. Mielimy do momentu uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji. Następnie przygotowywujemy do mielenia serce. Odtłuszczamy je, usuwając wszystkie żyłki i tłuszcz, tak, żeby zostało samo mięso. Mielimy najlepiej maszynką do mięsa 2 razy. Dodajmy przygotowaną wcześniej mieszankę do mielonego właśnie serca. Sypiemy płatki i witaminy następnie mieszamy Na końcu dodajemy roztrzepane jajko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Następnie zamrażamy, poporcjowane lub w formie plastra. Mniam :P
Ostatnio zmieniony 2008-01-18, 09:16 przez jdarecki, łącznie zmieniany 1 raz.


mass13
nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 2007-11-20, 15:03
Lokalizacja: JELENIA GÓRA

Postautor: mass13 » 2007-11-23, 09:13

dzieki za przepis,dużo tego :) lepiej będą jadły niż ja:)żarcik ! druknąłem sobie ten przepis i kiedyś go wypróbuje.

szczur
nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 2007-12-09, 09:32
Lokalizacja: Morze

Re: Mix by Dario

Postautor: szczur » 2007-12-11, 08:50

jdarecki pisze:Mix by Dario

________________________________________

Skladniki:
1 kg surowych, oczyszczonych serc wołowych lub indyczych
1-blister mrożonych krewetek Katrinex (to nie reklama),
1 jabłko ze skórą
1 surowa marchewka
1 banan nie obrany
1 blister mrożonego szpinaku (wiadomo jakiej firmy)
0,5 blistra mrożonego kryla
20 kropel witaminy A+D3
2 ząbki drobno siekanego czosnku,
2-3 łyżki drobno sproszkowanej papryki,
garść spiruliny forte
garść innych pokarmów płatkowych dla palet (obojętnie co macie)
3 łyżeczki żelatyny
1 jajko
Przepis:
Robotem kuchennym mielimy krewetki, kryla, szpinak, banana, marchew oraz jabłko, wszystkie muszą być dobrze umyte.(zapach nie jest najlepszy) W trakcie mielenia powyższych składników stopniowo dodajemy paprykę. Mielimy do momentu uzyskania półpłynnej, gładkiej konsystencji. Następnie przygotowywujemy do mielenia serce. Odtłuszczamy je, usuwając wszystkie żyłki i tłuszcz, tak, żeby zostało samo mięso. Mielimy najlepiej maszynką do mięsa 2 razy. Dodajmy przygotowaną wcześniej mieszankę do mielonego właśnie serca. Sypiemy płatki i witaminy następnie mieszamy Na końcu dodajemy roztrzepane jajko i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Następnie zamrażamy, poporcjowane lub w formie plastra. Mniam :P


Witam. Pytanie techniczne te blistry to są do kupienia w spożywczaku?

Awatar użytkownika
jdarecki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2198
Rejestracja: 2007-06-04, 14:35
Lokalizacja: Łódź

Postautor: jdarecki » 2007-12-11, 09:30

Blister to forma pakowania jedzonka dla rybuuuf. Plastikowa tafelka podzielona na kostki niczym czekolada. Z drugiej strony jest przeważnie folia aluminowa. Zobacz http://www.katrinex.pl/index.php?sub=2&sgri=1

darty
nowicjusz
Posty: 44
Rejestracja: 2007-06-14, 16:55
Lokalizacja: Wlkp

Postautor: darty » 2007-12-11, 09:35

Nie, te rzeczy firmy.... w blistrach kupisz w zoologu,mozesz natomiast kupic krewetki i szpinak w spozywczaku.Trzeba tylko zwrócic uwage by byly bez dodatków i nie konserwowane

woytek
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 2007-07-13, 16:55
Lokalizacja: Białystok-Kołłątaja

Postautor: woytek » 2008-01-15, 12:57

zastanawiam sie nad surowa marcheka i jabluszkiem ze skórką-czy rybki sa wstanie to przetrawic,przecież nawet po dluższym miksowaniu jest ryzyko dostania sie do pokarmu wiekszych cząsteczek tych specyfików a co za tym idzie nie zjadanych przez rybucie

PIOTREK100_2006
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 643
Rejestracja: 2009-01-31, 10:19
Lokalizacja: Strzegom

Postautor: PIOTREK100_2006 » 2009-02-19, 10:06

witam
czy mozna zamrażac galaretki ?
w jaki sposób to robic ? zrobiłem fajny mix z piersi indyka ale wyszło tego duzo i co z tym teraz robic ?
jesli ktos rozwiązał ten problem to niech mi odpisze.

Awatar użytkownika
Buszmen
nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 2009-04-01, 18:42
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie

Postautor: Buszmen » 2009-04-28, 18:18

Witam możesz rozłożyć cały mix na folii spożywczej i rozwałkować go na grubość 1,5 cm , i zrobić z tego np kratkę (nożem np 2 na 2 cm ) i przykryć kolejną foilijką i zamrozić .Kiedy już wszystko ładnie zamarznie połam całość i do woreczka i se może lezeć w zamrażalce .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jdarecki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2198
Rejestracja: 2007-06-04, 14:35
Lokalizacja: Łódź

Postautor: jdarecki » 2012-02-17, 09:27

Trzeba temat nieco odświeżyć.
Ostatnio mix by Dario jest nieco bardziej skromny:
- 2,4 kg mięsa z serducha woła
- paczka rozdrobnionego szpinaku
- granulat (ten sprowadzany z UK :))
Do tego oczywiście pomocnik przemielił całą papkę. Dobrze że żonka wyrozumiała i nie narzekała na ogólny bałagan. 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence

Awatar użytkownika
laso
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 308
Rejestracja: 2008-10-27, 15:57
Lokalizacja: Łódź

Postautor: laso » 2012-02-17, 20:50

He He poznaje gościa z drugiego i trzeciego zdjęcia. Ma ładne akwa i rybki. :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
KarKan
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1842
Rejestracja: 2010-02-16, 21:15
Lokalizacja: Rawicz
Kontaktowanie:

Postautor: KarKan » 2012-02-17, 20:51

Darek mały był świadomy że serca zwierzątka do maszynki wpycha ? :)
150 Kwarantanna paletek
300 Ziemiojady
450 Palety

Awatar użytkownika
Klayman
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 3361
Rejestracja: 2012-02-21, 11:15
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Postautor: Klayman » 2012-03-08, 22:40

Ostatnio uprościłem troszkę przepis, ale ryby bardzo chętnie wszystko jedzą i nic nie zostaje na dnie.

- 1/2 kilo serca wołowego
- 1/2 kilo krewetek mrożonych
- 20 dkg szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku,
- spirulina w granulkach (ok 100 g)
- 1 kapsułka witaminy D (dla niemowlaków)

Wszystko do robota kuchennego i mielone trzy razy, w tafle i do zamrażarki.

Żona dorzuciła jeszcze jeden magiczny składnik: opr za "zniszczenie robota". Cóż za brak wyrozumiałości :) ale ważne, że ryby zadowolone :)
Pozdrawiam
Klay

Awatar użytkownika
jdarecki
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 2198
Rejestracja: 2007-06-04, 14:35
Lokalizacja: Łódź

Postautor: jdarecki » 2012-03-09, 09:29

Klayman pisze:opr za "zniszczenie robota".

No skąd to znamy. Skoro użyłeś "skażonej żywności" to już robot nie nadaje się dla ludziuff. :)
KarKan pisze:Darek mały był świadomy że serca zwierzątka do maszynki wpycha ?

Ba nawet widział serducho jak jeszcze biło:) Teraz od dwóch dni chodzi cały dzień i śpi ze spiruliną w granulkach. CO to z niego wyrośnie....
The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts, while the stupid ones are full of confidence

lukaszn
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 2012-03-09, 09:46
Lokalizacja: Kobylany/Łosice

Postautor: lukaszn » 2012-03-10, 10:20

to ja trochę przerobiłem przepis z powodu że nie mam dostępu do serc wołowych i indyczych
mój skład to:

- 0,3 kilo serca kurczaka koszt ok. 3zl
- 0,5 kilo krewetek mrożonych koszt ok. 10zl
- 30 dkg szpinaku mrożonego koszt ok. 3zl
- 1 ząbek czosnku, to miałem ale koszt 0,50gr
- spirulina w płatkach (ok 100 g) miałem zostało po pyszczkach ale koszt ok 10zl

Wszystko do robota kuchennego i mielone trzy razy, w tafle i do zamrażarki.

koszt całości to ok. 26zl i starcza myślę na ok 2-3 miesiące... :D a paletki wcinają (gupiki zresztą też)

Awatar użytkownika
e-netland
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 80
Rejestracja: 2013-06-10, 17:04
Lokalizacja: Siedlce

Postautor: e-netland » 2016-04-17, 18:16

Czy krewetki w całości dajecie czy obieracie z pancerza?


Wróć do „Karmienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości