Czy można przekarmić Paletki :)

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
MarcinK
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 127
Rejestracja: 2016-12-03, 09:28
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: MarcinK » 2017-02-01, 16:13

Mam takie właśnie pytanie , bo no wydaje mi się że one nigdy nie są najedzone.
Moje 18 szt małych paleci , powiedzmy 7-8 cm zjada bez problemu 1/2 blistra mrożonek dziennie a to jest około 50g żarcia co daje około 1,5 kg miesięcznie mięcha :). generalnie mi to nie przeszkadza ale czy to normalne czy może karmie je za dużo , ja mam jeszcze hamulce ale żona uważa że im jest ciągle mało a przecież nie można głodzić zwierząt więc . . .. .no idzie tego żarcia :mrgreen: .
Zanim je wpuściłem miałem nadzieję że będą jeść suchy nakupiłem żarcia premium typu NLS,Aquatic Nature,Discusfood i wszystko zalega bo sucharów ni huhu nie jedzą za to mięso znika w kilka sekund.


Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1052
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: Coari » 2017-02-01, 16:29

50g z wodą czy 50g suchej masy?

Co do suchych pokarmów to trzeba ryby przezwyczajac od małego.

Zobacz jak moje wcinają:

https://www.youtube.com/watch?v=ZwPdhGPw0YY

tomekgrzybowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-12-11, 17:47
Lokalizacja: nowy sacz
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: tomekgrzybowski » 2017-02-01, 16:33

Wrzucaj suchy niech sie ucza. Poswiec sie kilka razy i wrzuc rano suchy nie dawaj miesa jak zjedza do wieczora to dobrze jak nie to wylap i podmien wode. Ja tak swoje uczylem tez nie chcialy jesc suchego teraz wszystko co im wrzuce ciupią ile wrzuce

Awatar użytkownika
MarcinK
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 127
Rejestracja: 2016-12-03, 09:28
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: MarcinK » 2017-02-01, 16:45

Coari pisze:50g z wodą czy 50g suchej masy?]


No nie wiem jak to określić bo Ja zazwyczaj biorę mrożonkę pod kran chwilę płukam i dopiero podaje rybom , jedzą zarówno z kostkowanych blistrów 100g jak i odłamywane kawałki z blistrów 250g lub 500g. Trochę się stresuję o ten suchy bo no niby dieta urozmaicona bo raz dostają mrożony Discusfood, Stendkera, IchtyioTropic no ale zawsze tematem jednak przewodnim w tych pokarmach jest serce a tu by się zdało podać trochę zieleniny, spiruliny :) a one nic .
Któregoś dnia chciałem je przegłodzić wsypałem trochę rano suchego i nic poza tym to cały dzień przestały przy bocznej szybie w baniaku przyglądając się czy ktoś z przedpokoju przypadkiem nie idzie z mięsem w ręku i na wieczór nie wytrzymałem i dostały swoje mięso. :|

axelfloyd
nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: 2012-04-03, 17:27
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania otrzymane: 1 raz

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: axelfloyd » 2017-02-01, 17:24

Kilka dni głodówki i będą jadły wszystko :)
Zauważyłem, że granulat jest chętniej podejmowany niż płatki, ale musi być wcześniej namoczony. Na początek możesz rozmrozić mały kawałek mrożonki i w nim "namoczyć" trochę granulatu (w razie potrzeby dolewając nieco wody z akwarium. Powinno zadziałać.

tomekgrzybowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-12-11, 17:47
Lokalizacja: nowy sacz
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: tomekgrzybowski » 2017-02-01, 19:50

Marcin wychodze z tego zalozenia ze tak przy rybach jak przy psie lub innym zwierzatku albo masz miekka d.pe i twarde serce albo masz twarda d.pe i miekkie serce. Tobie zrobilo sie zal ryb ze nie zjadly granulatu i nic przez caly dzien, szybko poleciales po miksa i sruu niech glodne spac nie ida. Glodowka jeszcze raz glodowka im naprawde nic sie nie stanie a tak to przynajmniej im urozmaicisz zarelko

Awatar użytkownika
MarcinK
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 127
Rejestracja: 2016-12-03, 09:28
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: MarcinK » 2017-02-01, 20:50

Tak możesz mieć rację to gołębie serce :) czasem mnie gubi, JUTROOOOOOO !!! głodówa :evil:

tomekgrzybowski
maksymalnie zakręcony
maksymalnie zakręcony
Posty: 241
Rejestracja: 2015-12-11, 17:47
Lokalizacja: nowy sacz
Podziękował: 1 raz
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: tomekgrzybowski » 2017-02-01, 22:04

Nie calkowita glodowka. Wsyp granulat rano przez caly dzien nie karm na wieczor jak nie zjedza wyzbieraj granulat podmien troche wody i na drugi dzien znowu rano granulat i to samo spokojnie tak przez 3-5dni mozesz robic nic im nie bedzie az wkoncu zaczna jesc. Jesli zaczna jesc granulat podmien troche wody i rano granulat w dzien miks na wieczor znowu granulat

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1052
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: Coari » 2017-02-01, 22:50

Przy takiej ilości paletek jak masz to już powinna być między nimi w miarę dobra konkurencja. Raczej nie powinno być problemu z przyzwyczajeniem do suchych pokarmów. Musisz być tylko twardszy niż one i nie zmięknąć wcześniej :D.

Awatar użytkownika
MarcinK
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 127
Rejestracja: 2016-12-03, 09:28
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Czy można przekarmić Paletki :)

Postautor: MarcinK » 2017-02-01, 22:54

Będę twrdy, będę, będę twardy - sypie rano granulat idę do roboty po robocie do baru :) i jak wrócę idę spać .


Wróć do „Karmienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Argus i 2 gości