Podmiana wody

Moderator: Coari

Greg30
nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 2018-01-29, 20:36

Podmiana wody

Postautor: Greg30 » 2018-02-01, 21:44

Witam

Zaczynam przygodę z paletkami akwarium 240l przygotowane parametry wody w akwarium Ph - 6,5 kh- 2 Gh-8.Akwarium dojrzewało miesiąc.
Dodam ze jest to woda ze studni z tym ze w studni jest Ph 6,0 .
Kupiłem pierwsze 4 młode paletki wszystko było fajnie przez pierwsze 3 dni zaczęły jeść i wyglądały ze wszystko jest z nimi ok.
Po 3 dniach zrobiłem pierwsza 30% podmianę ale wlałem odstana wodę ze studni która ma ph 6.0 i się zaczęło.
2 z 4 sztuk paletek zaczęły drgać im ogony i wyskoczyły takie białe plamy co jakiś czas pływały przez chwile bokiem . Zastanawiam się czy mogła być to przyczyna podmiany wody?
Dodam ze po kilku dniach palmy z chodzą i wszytko zaczyna wyglądać fajnie . Powoli zaczynają przyjmować pokarm
Doradźcie czym podnosić ph w wodzie do podmian bym wlewał taka jaka mam w akwarium czyli ph około 6,5.
A możne wystarczy troszkę dolać wody kranowej która mam twardą okolo 7,8 ph.


Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1024
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podmiana wody

Postautor: Coari » 2018-02-02, 09:46

A masz ta wode ze studni przebadana?

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 414
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podmiana wody

Postautor: splowa » 2018-02-02, 13:42

wszystko wskazuje na to ze masz cos nie tak z woda

Tuterosso
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 92
Rejestracja: 2016-12-26, 17:58
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Podmiana wody

Postautor: Tuterosso » 2018-02-02, 14:43

robisz testy na wszystko co możliwe i zobaczysz co nie pasi, oczywiście jeżeli woda ze studni była przebadana, albo kupujesz hydrofor i narurowce i heyaa banana

Greg30
nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 2018-01-29, 20:36

Re: Podmiana wody

Postautor: Greg30 » 2018-02-02, 16:22

Wodę mam przebadana wszystko jest ok do spożycia przepuszczam ja przez brite
a tu wlewałem bezpośrednio po odstaniu i co zauważyłem jest trochę mętna to znaczy są odrobiny piachu jak się ja nabiera ze studni. Moze to jest przyczyna.
Dziś przygotowałem wodę przepościłem ja przez gazę i dolałem trochę wody kranowej uzyskałem ph6,5 takie jak w akwarium.
Ryby wyglądaj coraz lepiej wczoraj jeszcze nieznacznie było widać białe plamy ale już dziś śladu nie ma .
Podaje im granulat i trochę serca wołowego coś tam skubią i cały czas wybieraja cos do jedzenia z dna.
Zobaczymy co dalej.


Wróć do „Filtracja - Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości