Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Moderator: Coari

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-11, 01:10

Czesc - jestem nowy ;)
Jak byscie realizowali podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l?


Awatar użytkownika
bosak5
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 924
Rejestracja: 2014-02-26, 13:30
Lokalizacja: Muszyna
Podziękował: 2 razy
Podziękowania otrzymane: 4 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: bosak5 » 2017-11-11, 03:32

wąż 1" zakończony szybkozłączką a przed nią zawór kulowy PE. Na rurze kanalizacyjnej nawiercony otwór i wkręcony nypel z elementem do wpięcia szybko-złączki. Zasysasz wodę wpinasz w kanał i grawitacyjnie zrzucasz wodę wykonując podmianę. Zamykasz zawór i wpinasz się zbiornik do podmiany świeżej wody. otwierasz zawór i tankujesz akwa również grawitacyjnie:)
PALETKI SĄ CUDEM NATURY
640l dekoracyjne
3100l łącznie hodowlane

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-11, 11:40

Czyli rozumie, ze masz odstane 200 - 300 litro wody w jakims ,,wiaderku,,? Jak akwa stoii na stelazy to niby jak grawitacyjnie napelnic akwa?

Awatar użytkownika
Pawel M
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1828
Rejestracja: 2014-11-17, 11:03
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 18 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: Pawel M » 2017-11-11, 14:58

discmarek pisze:Czyli rozumie, ze masz odstane 200 - 300 litro wody w jakims ,,wiaderku,,? Jak akwa stoii na stelazy to niby jak grawitacyjnie napelnic akwa?


pewnie ma z 1000l - bo ma kilkanaście zbiorników :) możesz to odstawić w baniakach, beczkach ,mauserach - zależy ile potrzebujesz
druga część pytania też dość oczywista - stawiasz to na stelażu wyżej niż akwaria i napełniasz to z RO lub sieci a tam jest ciśnienie które wepchnie wodę gdzie chcesz
450 l + 160l + 120l

+ kilka kostek :)

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-11, 19:58

Akwa stoii pomiedzy salonem a kuchnia - wiec taka opcja jest slaba - estetyki troszke zabraklo.

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 423
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: splowa » 2017-11-11, 20:20

I kanalizacjia nie przygotowana pod taki zbiornik ?? Przeważnie ludzie wyprowadzają wszystko pod akwarium i pod nim zbiornik na podmiany

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-11, 20:23

pod zbiornikiem jest kanaliza I kran I STOJAK, nie ma miejsca na kolejny zbiornik do podmian. Tam beda siedziec filtry, akcesoria, RO...

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1049
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: Coari » 2017-11-11, 23:21

discmarek pisze:pod zbiornikiem jest kanaliza I kran I STOJAK, nie ma miejsca na kolejny zbiornik do podmian. Tam beda siedziec filtry, akcesoria, RO...


Jak masz kanaliże to zrób stałą podmianę wody. Twoją pracą będzie tylko ściąganie mułu.

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-11, 23:41

Szambo - nie kanalize (ale robi to samo). Ok ciagla podmiana - dobry pomysl, na zaworach elektromagnetycznych czy przez dlawienie zaworow recznych? A co w tym przypadku z odstaniem wody?

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1049
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: Coari » 2017-11-11, 23:54

Żadnych zaworów. Wężyk taki jak od osmozy, woda leci non-stop do akwarium, regulacja jakimś zaworkiem i tyle. Po co komplikować sobie życie. Jak ta woda bedzie sobie ciurkiem lecieć to wystarczy przepuścić przez wkład węglowy po drodze i tyle.
Ja często leje wodę prosto z kranu, bez żadnej wstepnej filtracja, ale oczywiście nie są to duże ilości np. 5% objetości zbiornika po tym jak ściągnę odchody z dna.

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-12, 00:19

No I chyba tak u mnie bedzie caly czas woda ciurkiem (dobry pomysl Coari). No ale co z odstaniem - przygotowaniem takiej wody? Czy warto taka wode puszczac przez wegiel. Przed weglem I tak juz bedzie filtr staly (5mikro) I zmiekczacz (taki duzy domowy wolnostojacy).

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1049
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: Coari » 2017-11-12, 00:23

Tzw. odstanie wody w akwarystyce ma za zadanie jej odgazowanie z nadmiaru gazu i ulotnienie sie chloru. Jak przepuścisz przez węgiel problem chloru znika, odgazowanie nie jest ważne jak tej wody pomieniasz mało ale ciagle.

discmarek
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 157
Rejestracja: 2017-11-11, 00:40
Lokalizacja: 3miasto

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: discmarek » 2017-11-12, 00:31

Swietnie, nareszcie dobra, konkretka odpowiedz. Super.
A jak parametry wody trzeba podrasowac troszke? Ta ciagla podmiana jest naprawde swietny pomysl. ;))

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1049
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 33 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: Coari » 2017-11-12, 00:32

Z dopasowaniem parametrów to juz musisz pokombinować.

splowa
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 423
Rejestracja: 2015-11-26, 09:56
Lokalizacja: Strykowo
Podziękował: 6 razy
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podmiany w zbiorniku wiekszym niz 800l

Postautor: splowa » 2017-11-12, 10:17

Możesz np założyć na wąż końcówkę dławiąca co przepuści określoną ilość wody na dobe


Wróć do „Filtracja - Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości