Woda i minerały
Moderator: Coari
-
- niebezpiecznie zakręcony
- Podziękował: 7 razy
Woda i minerały
Witam. Dziś zwracam się z pytaniem o minimalizowanie wody. Do tej pory używałem czystej RO uzdatnionej Hydromineralem. Jednak pojawiły się wątpliwości, czy małe ryby mają szansę wykorzystać potencjał wzrostu w takiej wodzie, czy jest zbyt jałowa. Boję się mieszać z wodą z kranu (mam studnię), ponieważ kilka tygodni temu badanie wykazało obecność bakterii z grupy coli (przy braku eschericha). Jestem już po dezynfekcji i oczekuję niebawem kontroli. Zatem, póki co tylko RO.
- Coari
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowania otrzymane: 34 razy
Re: Woda i minerały
Nigdy nie mineralizowałem wody, ale zawsze dolewałem trochę kranówki aby pH nie spadało gwałtownie.A z tą twoja wodą ze studni to przefiltruj ja przez węgiel i lampę UV to powinna być ok.
-
Czy ta się nada?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5615273253
Przypuszczam, że przez membranę też mogli się coś przedostać, więc pasuje zdezynfekować filtry. Czy jest coś, co można zastosować w obecności ryb?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5615273253
Przypuszczam, że przez membranę też mogli się coś przedostać, więc pasuje zdezynfekować filtry. Czy jest coś, co można zastosować w obecności ryb?
- Coari
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowania otrzymane: 34 razy
Na pewno się nada. Co do samych bakterii coli to nie wiem czy one w ogóle rybom szkodzą. Jakby było to dla ryb szkodliwe to w naszych polskich rzekach ryb nie było by w ogóle.
-
Z uwagi na duże ilości wody z filtra ro, muszę używać dużo mineralizatora w płynie. Czy wkład mineralizujący umieszczony za membraną osmotyczną zastąpi mineralizator w płynie, czy podniesie jej twardość.
-
No tak, tyle że mam 18 mg/l NO3 w kranie. Kupię konduktometr i miernik tds, będzie łatwiej mieszać
-
- lekko zakręcony
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
Witam, tyle to ja mam w kranie, przynajmniej nie muszę nic kombinować, a czym naturalnym zatwardzić troszkę wodę?. Pozdrawiam Agnieszka
Agnieszka
-
- nowicjusz
Agnieszka-Bar pisze:Witam, tyle to ja mam w kranie, przynajmniej nie muszę nic kombinować, a czym naturalnym zatwardzić troszkę wodę?. Pozdrawiam Agnieszka
Jaką twardość chcesz podnieść?? KH?? GH?? Czy tą i tą??
-
- lekko zakręcony
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
Najlepiej jedną i drugą czyli węglanową i ogólną chciała bym gupikom zrobić mały raj, a woda u mnie bardzo miękka. Pozdrawiam Agnieszka
Agnieszka
-
- nowicjusz
Można użyć mineralizatora Salty Shrimp GH/KH+.
Są też dostępne GH+ lub KH+.
Preparaty dedykowane dla krewetek.
Są też dostępne GH+ lub KH+.
Preparaty dedykowane dla krewetek.