Podłączenie 2xRO

Moderator: Coari

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1024
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2018-03-12, 00:05

Chyba mówimy o różnych rzeczach.
Do większej membrany dobiera się inny ogranicznik ścieku. Zakładając takie samo ciśnienie jakie podajemy na membranę stosunek wody odpadowej nie powinie wzrosnąć. Nie sztuką byłoby użycie większej membrany aby uzyskać więcej wody ale kosztem proporcjonalnie większego procentu wody odpadowej. Ja to miałem na myśli.


Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4078
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: bodzio 1 » 2018-03-12, 13:05

Coari pisze:Chyba mówimy o różnych rzeczach.
Do większej membrany dobiera się inny ogranicznik ścieku. Zakładając takie samo ciśnienie jakie podajemy na membranę stosunek wody odpadowej nie powinie wzrosnąć. Nie sztuką byłoby użycie większej membrany aby uzyskać więcej wody ale kosztem proporcjonalnie większego procentu wody odpadowej. Ja to miałem na myśli.

wychodzi na to że tak
ogranicznik ścieku faktycznie dobiera się do membrany ale on ma za zadanie zapewnić odpowiednią ilość wody do przepłukiwania membrany , czym większa membrana GPD tym większy ogranicznik (większa jego przepustowość , więcej odpadu ) zakładając za mały powodujemy że mniej wody będzie przepłukiwało membranę co będzie powodowało jej szybsze zużycie , ale mamy lepszy odzysk, coś za coś
można powiedzieć że wydajność membrany jest zależna od ogranicznika przepływu ale ogranicznik jest przypisany do danej membrany
niestety membrany ogólnie dostępne na rynku mają mały stopień konwersji i dlatego jest tyle odpadu, niestety też ten parametr ,,stopień konwersji '' w praktyce nie jest podawany przez sprzedawcę tylko pięknie wytłuszczają wydajność membrany czyli przepływ objętościowy, określa on ilość wody przefiltrowywanej przez jednostkę powierzchni membrany w ciągu określonego czasu , a to są dwa różne parametry,
żeby uzyskać większy stopień konwersji potrzebne jest większe ciśnienie osmotyczne do tego potrzebny jest inny rodzaj membrany (przystosowana do takiego ciśnienia ) ponadto koszt wytworzenia wyższego ciśnienia przewyższa koszt odpadu wody
można powiedzieć że jesteśmy skazani na taki stosunek odpadu , jedynym sposobem na to jest szeregowe podpięcie membran ale to też może się wiązać z szybszym ich zużyciem , membrany powinny być tych samych parametrów z odpowiednim ogranicznikiem przepływu
dopiszę jeszcze że przeważnie membrany mają napisane w parametrach że można max podać ciśnienie 6 atmosfer
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Tuterosso
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 92
Rejestracja: 2016-12-26, 17:58
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Tuterosso » 2018-03-12, 15:24

membrany 400-500gpd są dostosowane do 18 albo 20 atmosfer

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4078
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: bodzio 1 » 2018-03-12, 16:54

tak z ciekawości jeszcze przeleciałem kilkanaście aukcji , znalazłem jedną membranę opisaną z ciśnieniem do 20,7 atm. na innych albo brak informacji albo do 6 a nawet były do 4 atm.
tak jak napisałem są takie membrany ale nie w standardzie :/
znalazłem jedną aukcję z podaną ilością odpadu, bagatela system za jedyne 3500zł. odpad 90% :/
dość popularna MERLIN wysokowydajna , są tu koledzy co taką mają zapytajcie ile jest odpadu :>
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1024
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2018-03-13, 09:44

Odnosnie przeplukiwania membrany to robi sie inaczej troche, sam ogranicznik scieku za bardzo w tym nie pomaga. Robi sie obejscie na ograniczniku scieku i po prostu otwiera sie je raz dziennie albo przed i po kazdym uzyciu filtra. Mozna tez zastosowac elektrozawor i zastosowac automatyke.

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4078
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: bodzio 1 » 2018-03-13, 22:18

moja membrana działa już około 7 lat z dedykowanym ogranicznikiem , jak na razie nie mam spadku wydajności ani jakości wody (woda wejściowa bardzo twarda około 30 stopni ) nigdy również nie płukałem dodatkowo membrany , tak że myślę że odpowiedni ogranicznik jest wystarczający , jak piszesz niektórzy proponują takie dodatkowe płukanie (nawet jest oferowane w niektórych zestawach ) pewno to coś pomoże , sam osobiście pewno bym się na takie zdecydował gdybym kombinował z mniejszym ogranicznikiem niż powinien być
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727

Sylwester
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 947
Rejestracja: 2011-02-09, 19:36
Lokalizacja: Sochaczew

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Sylwester » 2018-03-16, 12:26

Przez te 7 lat jaki miałeś spadek na przewodności wody? Membrana działa w systemie ciągłym czy przerywanym?

Awatar użytkownika
bodzio 1
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 4078
Rejestracja: 2011-01-06, 15:24
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 5 razy
Podziękowania otrzymane: 31 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: bodzio 1 » 2018-03-17, 22:17

Sylwester pisze:Przez te 7 lat jaki miałeś spadek na przewodności wody? Membrana działa w systemie ciągłym czy przerywanym?

mierzę tylko twardość , ostatni raz mierzyłem z rok temu była niewykrywalna przez testy kropelkowe , eksploatacja różnie , przede wszystkim używamy tego w kuchni (kawa herbata zupy itp) , średnio na podmiany 480l co dwa tygodnie , bywały okresy około płu roku - codziennie 100l
Wróciło jak bumerang po 25 latach
Pozdrawiam
viewtopic.php?t=5727


Wróć do „Filtracja - Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości