Podłączenie 2xRO
Moderator: Coari
- bodzio 1
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania otrzymane: 31 razy
Re: Podłączenie 2xRO
goro5 pisze:Czy w sytuacji połączenia membran, pomiędzy nimi nie powinno być ogranicznika ścieku? Rozumiem, że ogranicznik powinien znajdować się tylko za drugą membraną.
pomiędzy membranami nie zakładasz tylko na wyjściu na ściek , membrany powinny być tych samych parametrów i ogranicznik odpowiedni do tych membran
-
- niebezpiecznie zakręcony
- Podziękował: 7 razy
Śmiga, aż miło. Do tej pory miałem 60 ml/min. Po wymianie membrany i dołączeniu starej jako drugiej mam 165 ml/min. Obie membrany 75 gpd. Taka wydajność mi wystarcza. Dzięki za pomoc.
-
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
W związku z tym że i tak zamierzałem wymienić stare membrany dzisiaj kupiłem na alledrogo 400 zobaczymy jak będzie się sprawować oczywiście stare też podłącze przynajmniej na razie .
-
Działa tylko trzeba bardziej zmodyfikować ale jeśli mam być szczery to bym jej nie kupił bo do niej musi być większa pompa a to są dodatkowe koszta chyba że ma ktoś bardzo duże ciśnienie w rurach.
-
Nie wiem nigdy nie sprawdzałem , pamiętaj im większa membrana tym więcej odrzutu
- Coari
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowania otrzymane: 34 razy
witek112 pisze:Nie wiem nigdy nie sprawdzałem , pamiętaj im większa membrana tym więcej odrzutu
Proporcjonalnie w stosunku do czystej wody nie powinno być więcej odrzutu.
-
Ja mam 2l czystego ro i 2 litry odrzutu w minute tylko mam zainstalowaną pompę oraz 3 membrany 2x 100 oraz 400 jak dla mnie idealnie tylko bez pompy membrana 400 nie działa leci sam odrzut tylko pompa musi być mocniejsza tak jak pisałem wcześniej
- bodzio 1
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania otrzymane: 31 razy
Coari pisze:witek112 pisze:Nie wiem nigdy nie sprawdzałem , pamiętaj im większa membrana tym więcej odrzutu
Proporcjonalnie w stosunku do czystej wody nie powinno być więcej odrzutu.
tutaj nie można się zgodzić
,, Jeżeli nasze urządzenie ma stopień konwersji na poziomie 20% to całe zanieczyszczenie pozostaje w 80% dopływającej wody i stężenia wzrastają 1,25 razy. Ciśnienie osmotyczne jest mniejsze i mniejsze ciśnienia trzeba stosować w instalacji. Spada więc zużycie energii elektrycznej oraz znacznie mniejsze są problemy techniczne związane z budową takiej instalacji. Tak więc ceną za prostotę instalacji oraz mniejsze zużycie prądu jest większe zużycie wody. Istnieje również zależność między skutecznością zatrzymywania zanieczyszczeń na membranie a stopniem odzysku. Im mniej wody odprowadzamy w postaci odpadu do kanalizacji tym gorsze efekty zatrzymania można uzyskać.
W praktyce akwarystycznej spotykamy się najczęściej z urządzeniami o niskim stopniu konwersji wynoszącym około 20 – 25%. Istnieją jednak instalacje , w których woda odpadowa stanowi nie więcej niż 5% całości. ''