Podłączenie 2xRO
Moderator: Coari
- bodzio 1
- nieuleczalnie zakręcony
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania otrzymane: 31 razy
Re: Podłączenie 2xRO
ogranicznik odpowiada za odpowiednie proporcje wody czystej i odpadu i co za tym idzie odpowiednie przemywanie membrany , zmiana będzie prowadzić do albo zbyt dużego odrzutu albo do za małego co spowoduje mniejszą żywotność membrany
zauważcie jeszcze że nie zawsze jest konieczna pompa (dodatkowy koszt zakupu jak i eksploatacji ) w pierw trzeba wiedzieć jakie jest ciśnienie w sieci , następną ważną sprawą jest to że większość membran jest przystosowana do max 6 atmosfer , więc zanim zdecydujecie się na pompę sprawdzić trzeba jakie jest ciśnienie w sieci i w jakim zakresie ciśnień może pracować membrana
zauważcie jeszcze że nie zawsze jest konieczna pompa (dodatkowy koszt zakupu jak i eksploatacji ) w pierw trzeba wiedzieć jakie jest ciśnienie w sieci , następną ważną sprawą jest to że większość membran jest przystosowana do max 6 atmosfer , więc zanim zdecydujecie się na pompę sprawdzić trzeba jakie jest ciśnienie w sieci i w jakim zakresie ciśnień może pracować membrana
- Coari
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowania otrzymane: 34 razy
Trudno powiedziec jak to jest przy dwoch membranach. Ja nie zmienialem ograniczika. Kolega, ktory filtruje bardzo duzo wody do firmy (mycie okien) zamiast ogranicznika ma zawor i reguluje sobie tds i stosunek wody czystej do odpadu.
Zawsze to jakis kompromis - albo wiecej odpadu i mniejsze tds oraz dluzsza zywotnosc membran, lub na odwrot.
Zawsze to jakis kompromis - albo wiecej odpadu i mniejsze tds oraz dluzsza zywotnosc membran, lub na odwrot.
-
- niebezpiecznie zakręcony
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
Miałem dokupić jeszcze jedną membranę ale stwierdziłem ze kupie pompę , dzisiaj pompa doszła i oczywiście trzeba było sprawdzic ,10l wodu uzyskałem w 31 minut 20 sekund co najciekawsze odrzutu brudnej wody wyszło nie dużo więcej można powiedzieć ze 1 do 2 czyli niezle.
-
- Podziękował: 32 razy
Ja też wczoraj podłączyłem boster pomp i rewelacja 60 l wody w jakieś 3do 4 godzin a wcześniej przy moim ciśnieniu miałem to samo ale przez cały dzień już nie mówię o tym jak pralka chodziła i zmywarka . Ta pompa to extra rozwiązanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robsan1984
-
- nowicjusz
- Podziękowania otrzymane: 1 raz
Ja także skorzystałem z pomysłu szeregowego podłączenia dwóch membran (75). Dotychczas uzyskiwałem ok. 3-3,5 l na godzinę. Po podłączeniu drugiej membrany jest to ok. 7-7,5 l, więc jestem bardzo zadowolony z efektu 

- jab75
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania otrzymane: 3 razy
Na RO3 z membrana 75 gpd uzyskiwałem 20 l wody w 4,5 godz. , po dołożeniu drugiej membrany zszedłem do 3 godzin .
Teraz mam RO4 z pompą i z dwoma membranami z mojego starego RO3 i 20 l wody uzyskuje w 1 godz i 20 min ale mam zamiar z czasem dołączyć jeszcze kolejne 2 membrany 100 gpd i w przyszłości zmianę membran 75 na 100 jak polecą / zepsują się .
Teraz mam RO4 z pompą i z dwoma membranami z mojego starego RO3 i 20 l wody uzyskuje w 1 godz i 20 min ale mam zamiar z czasem dołączyć jeszcze kolejne 2 membrany 100 gpd i w przyszłości zmianę membran 75 na 100 jak polecą / zepsują się .
-
- Podziękowania otrzymane: 2 razy
jab75 pisze:Na RO3 z membrana 75 gpd uzyskiwałem 20 l wody w 4,5 godz. , po dołożeniu drugiej membrany zszedłem do 3 godzin .
Jacek,
Powiem Ci tak. Te kombinacje nie mają sensu. Weź kup jedną membranę 400 GPD, podłącz przed nią to co już masz - czyli wstępne filtry i pompę i masz 1,1 - 1,2 litra RO na minutę w lecie. Masz proste podłaczenie i mniej punktów, w których może Ci się to rozszczelnić.
Ja też myślałem, że takie kombinacje dadzą mi oszczędności ale to jest mrzonka.
Jak to mówią anglosasi "been there done that"

--------------------------
https://wawarium.pl
https://wawarium.pl
Możecie napisać czy stosunek ro/odpad ulega zmianie po dołączeniu drugiej membrany czy tylko przyśpiesza łapanie wody ?
- Coari
Piotr W. pisze:Możecie napisać czy stosunek ro/odpad ulega zmianie po dołączeniu drugiej membrany czy tylko przyśpiesza łapanie wody ?
Będziesz miał proporcjonalnie mniej odpadu jeśli ogranicznik ścieku pozostawisz taki sama. JA bym też rozważył to co kolega napisał wyżej czyli membranę 400GPD.
Podłącze dwie 100 gpd na ograniczniku 550 i to na moje potrzeby będzie wystarczające . Dzięki za info.
-
- Podziękował: 7 razy
Czy w sytuacji połączenia membran, pomiędzy nimi nie powinno być ogranicznika ścieku? Rozumiem, że ogranicznik powinien znajdować się tylko za drugą membraną.
- Coari
witek112 pisze:Tak sie zastanawiam czy ogranicznik ścieków który jest dedykowany do membrany 100 nie powinien być inny skoro są podłączone dwie membrany po 100
To już sam musisz decydować, teoretycznie powinien być inny. Najlepiej załozyć regulowany i sam dostosujesz wtedy ilość odpadu i jakość wody wychodzącej z membran.