Podłączenie 2xRO

Moderator: Coari

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-10-31, 21:33

Czy ktoś z was próbował podłączyć dwa filtry RO , chodzi mi o podłączenie drugiego na wyjściu czyli odrzutu wody?. Dzisiaj zrobiłem taki eksperyment , miałem drugi filtr RO3 który sobie leżał już dość długo więc stwierdziłem czemu ma bezczynnie leżeć , podłączyłem go pod zrzut wody z RO4 i tu miłe zaskoczenie z odrzutu też można coś wyciągnąć fakt rewelacji nie ma bo woda delikatnie sobie ciurka ale zawsze coś test zrobiłem i wyszło TwO 3 TwW 1 ,tylko teraz czy nie będzie to miało zły wpływ filtra RO4 ten co jest pierwszy w obiegu?.


Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1027
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2016-10-31, 22:04

Tak. Temat było ostatnio omawiany viewtopic.php?f=14&t=11544&start=15

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1027
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2016-11-03, 14:57

No i jakie rezultaty?

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-11-03, 19:10

Rezultaty zaskakujące jakbym wcześniej na to wpadł to by to już dawno zrobił , zawsze miałem 80 l wody z RO teraz wyszło 120 czyli o 40 litrów więcej , te 40 litrów jest z wody odpadowej , oczywiście później zmierzyłem testami.Dla nie których to może żadna nowość.

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1027
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2016-11-03, 22:29

No widzisz, okazuje się, że to co w jednym kraju jest dość popularne, w innym zupełnie nieznane. W zależności od ciśnienia i twardości wody niby można podłączyć do 3 membran. Ja mam za słabe ciśnienie aby tego spróbować, ale na dwóch już 'jadę' od kilku lat.

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-11-04, 09:38

Jeśli uda mi się kupić pompkę do RO t i 3 membranę podłącze.
Jeszcze się zapytam w jaki sposób masz podłączony czy podłączyłeś cały zestaw z wkładami czy tylko samą membranę?.

rafal11
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 114
Rejestracja: 2013-10-05, 13:39
Lokalizacja: Ireland

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: rafal11 » 2016-11-04, 11:29

najlepiej podlacz tylko sama membranę ;) ;)
Artur podal link : http://discusforum.pl/viewtopic.php?f=1 ... 4&start=15 poczytaj
Dyskowce

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1027
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2016-11-04, 11:33

Witek już podłączył dwie, ale ma chrapkę na trzecią :lol:

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-11-04, 12:15

Dokładnie na razie spróbuje bez pompki zobaczymy w następnym tygodniu powinienem mieć membranę to napisze moje spostrzeżenia pracy na 3 membranach .

Awatar użytkownika
Coari
nieuleczalnie zakręcony
nieuleczalnie zakręcony
Posty: 1027
Rejestracja: 2011-02-13, 20:16
Lokalizacja: AL4
Podziękował: 12 razy
Podziękowania otrzymane: 32 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Coari » 2016-11-04, 12:30

A jakie masz ciśnienie w sieci?

rafal11
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 114
Rejestracja: 2013-10-05, 13:39
Lokalizacja: Ireland

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: rafal11 » 2016-11-04, 14:18

Oki ok ja za to mam RO5 z pompka i membrana 150GPD lub 200GPD (musze zerknac) :D bo tu cisnienie tez do dup.....
Dyskowce

Arti
zakręcony ponad normę
zakręcony ponad normę
Posty: 510
Rejestracja: 2013-04-14, 07:39
Lokalizacja: Dębówka
Podziękowania otrzymane: 3 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Arti » 2016-11-04, 15:52

Witek wstaw fotkę jak masz to podłączone

Artur007
lekko zakręcony
lekko zakręcony
Posty: 91
Rejestracja: 2014-12-29, 08:07
Lokalizacja: Legnica

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: Artur007 » 2016-11-04, 19:11

Cześć,

Jakie macie ciśnienie w sieci że podłączacie drugie RO ? Ja mam 4 i obawiam się że może być za małe.
Nowicjusz

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-11-04, 20:50

Arti pisze:Witek wstaw fotkę jak masz to podłączone


Podłączyłem normalnie pod przewód z odrzutu nie dawałem żadnych trójników bo to miał być w formie testu , co do ciśnienia to nie wiem jakie mam ale na pewno nie za duże w 12 h mam 80l na membranie 100.

witek112
niebezpiecznie zakręcony
niebezpiecznie zakręcony
Posty: 122
Rejestracja: 2008-11-16, 12:06
Lokalizacja: Hrubieszów
Podziękowania otrzymane: 2 razy

Re: Podłączenie 2xRO

Postautor: witek112 » 2016-11-04, 22:21

Tak sie zastanawiam czy ogranicznik ścieków który jest dedykowany do membrany 100 nie powinien być inny skoro są podłączone dwie membrany po 100


Wróć do „Filtracja - Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości